VIDEO | Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu: ”Mă gândesc cu groază ce gunoaie se vor strânge în Delta Dunării în urma inundațiilor”

Publicat: 18/06/2021, 23:11
Actualizat: 19/06/2021, 11:47

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat, vineri, că fenomenele meteorologice cum sunt ploile torențiale din ultimele zile vor deveni o obișnuință în România, iar pentru a fi pregătiți, trebuie refăcut sistemul de canalizare, care să permită prevenirea inundațiilor.

”Ar trebui să ne așteptăm în viitor la astfel de evenimente deosebite și trebuie să ne gândim cum să refacem canalizările. Ele în mare parte sunt astupate de aluviuni și apa pe care o regăsim pe străzi rezultă și din faptul că multe din canalizări sunt colmatate până la jumătate, dacă nu și mai mult”, a spus Octavian Berceanu, la Antena 3.

„Schimbările climatice vor veni și mai pregnant peste noi și realitatea un pic se va schimbă”, a adăugat seful Gărzii de Mediu.

Octavian Berceanu a vorbit și despre situația dezastruoasă provocată de tonele de gunoaie aruncate peste tot. Acum, ploile care au căzut în ultima perioadă, dar și inundațiile provocate de ciclonul care s-a abătut asupra României și Bulgariei, vor aduce mormane de gunoaie, de PET-uri, de alte plastice care se vor strânge în Delta Dunării.

„Mă gândesc cu groază ce gunoaie se vor strânge în Delta Dunării. Se va strânge din toată România, se strâng și din Bulgaria aceste PET-uri și vin pe Dunăre, și undeva în Delta Dunării, în stufăriș, iar acolo este foarte greu să faci curat”, a afirmat Berceanu.

”Sunt zeci de mii de saci plini recuperați cu gunoaie, și aici noi vedem PET-urile. Ce nu vedem, dedesubt, sunt mașini de spălat, electrocasnice. Găsești imediat, în 100 de metri pe oricare pârâu mic în zonele rurale, un aragaz, ori un frigider, ori un televizor mai vechi aruncat, ori scaune, saltele, mobilier. Este groaznic ce se întâmplă”, a atenționat Octavian Berceanu.

Șeful Gărzii de Mediu a mai spus că ”nici băștinașii din Amazon nu lasă atâta mizerie în urmă lor”. Poate învățăm și noi ceva de la ei”.

„Dacă vrem să ieșim din locul în care suntem acum, civilizat, trebuie să colectăm selectiv, este singură noastră șansă”, a subliniat seful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase