Șeful trupelor speciale din IGPR a explicat la Parchetul General de ce nu i-a salvat pe ostaticii măcelăriți la Onești

Șeful trupelor speciale din IGPR a explicat la Parchetul General de ce nu i-a salvat pe ostaticii măcelăriți la Onești
După tragedie, chestorul Alexandru Scurtu a încercat să explice, public, de ce echipele de intervenție rapidă nu l-au împiedicat pe Gheorghe Moroșan să-i ucidă pe cei doi ostatici
Publicat: 29/03/2022, 21:19
Actualizat: 29/03/2022, 21:20

Șeful Serviciului de Intervenții și Acțiuni Speciale (SIAS) din cadrul Poliției Române, chestorul Alexandru Scurtu a fost audiat, luni, la Parchetul General, în calitate de suspect, în dosarul deschis în cazul ostaticilor uciși anul trecut, la Onești. Scurtu ar fi declarat în fața procurorilor că este nevinovat și că echipa SIAS nu a făcut deplasarea în județul Bacău pe motiv că nu ar fi primit aprobare din partea conducerii Poliției Române.

Anul trecut, la data de 1 martie, doi oameni au fost omorâți după ce, timp de șase ore, au fost ținuți ostatici de Gheorghe Moroșan, care se considera nedreptățit după ce instanța îl lăsase fără casă.

Cazul a generat un scandal public uriaș, în condițiile în care trupele de intervenție rapidă ale IPJ Bacău au  descins în apartament abia după ce Moroșan a înjunghiat victimele.

Ulterior, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, care anchetau dosarul de omor, au stabilit că modul deficitar de intervenție al polițiștilor ar putea constitui, la rândul său, o infracțiune.

În consecință, a fost deschis un nou dosar penal, in rem, pentru neglijență în serviciu, care a fost, însă, declinat spre competentă soluționare către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, în condițiile în care unii dintre polițiștii implicați aveau gradul de chestor.

Inițial, procurorii PCA Bacău au chemat pentru audieri mai mulți ofițeri, în calitate de martori, între care și pe chestorul Alexandru Scurtu, care, însă, ar fi refuzat să dea declarații.

Ulterior, dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unde au fost stabiliți patru suspecți. Este vorba despre șeful SIAS, Alexadru Scurtu, alături de comisarul -șef Cristinel Andrieș (șef Poliție Onești la data faptelor), comisarul-șef Adrian Tuluc (adjunct cu împuternicire al șefului IPJ Bacău la momentul respectiv) și comisarul-șef Radu Andronic (șef SAS Bacău).

”Din mijloacele de probă administrate în cauză, mai rezultă faptul că lucrătorilor de poliție direcționați la locul evenimentului și implicați în acțiune li s-a comunicat, la un moment dat, că un echipaj din cadrul SIAS se va deplasa în regim de urgență la Onești, posibil cu un elicopter, după care au fost anunțați că nu vor primi sprijin din parte SIAS. În consecință, având în vedere că rezultă date cu privire la săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu, cu privire la modalitatea în care au acționat lucrătorii de poliție la data de 01.03.20121”, au anunțat anchetatorii.

Procurii Parchetului General i-au chemat din nou la audieri pe polițiștii implicați, pentru a fi audiați, de această dată, în noua lor calitate.

Avocatul Adrian Cuculis, care reprezintă familiile celor doi bărbați uciși de Gheorghe Moroșan, a declarat, pentru Gândul, că Alexandru Scurtu ar fi scris aproximativ 20 de pagini, în care a descris ce s-a întîmplat, din punctul său de vedere, în data de 1 martie 2021.

Cu toate că acesta ar fi recunoscut că situația de la Onești era de competența SIAS, conform regulamentului de organizare și funcționare al Poliției Române, acesta ar fi spus că polițiștii din teritoriu nu ar fi solicitat, oficial, intervenția trupelor de București.

În plus, chestorul Scurtu ar fi afirmat și faptul că nu exista o analiză de risc făcută de luptătorii SAS Bacău, cu toate că a recunoscut, în același timp. că pe grupul de lucru al IGPR, de pe Whatsapp, s-a anunțat că la Onești este o luare de ostatici cu armă albă.

Referitor la acest aspect, șeful SIAS ar fi subliniat, conform avocatului Cuculis, că nu are ce să caute la audieri în condițiile în care și-ar fi anunțat superiorii, care nu au dispus ca echipa de intervenție să plece spre Onești.

Scurtu ar fi arătat către chestorul Mirițescu

Scurtu ar fi explicat că ordinul trebuia să vină de la inspectorul general în exercițiu  sau de la adjunctul acestuia. Numai în cazul în care cei doi lipseau, era de datoria lui să ia o hotărâre.

Ori, spune avocatul, Scurtu ar fi spus că șeful IGPR de la acel moment, chestorul Eduard Mirițescu, i-ar fi comunicat că, la fața locului, este un procuror și „se ocupă el de coordonare”.

Referitor la presupusul elicopter la care s-a făcut referire în cadrul anchetei, Scurtu ar fi spus că nu s-a pus problema în condițiile în care, pentru o misiune a trupelor speciale, „elicopterul nu a mai fost ridicat de 30 de ani”, iar ultima misiune în afara Capitalei ar fi avut loc la Timișoara, în 2019, când un infractor înarmat a fugit după ce a împușcat mortal un polițist. Drumul până la Timișoara ar fi fost parcurs cu mașina și ar fi durat aproximativ șase ore.

Avocatul Adrian Cuculis a menționat că procurorii Parchetului General ar fi decis să-i cheme la audieri pe toți luptătorii SIAS care se aflau la lucru la data de 1 martie 2021, mai ales că, în spațiul public au existat informații legate de faptul că, de fapt, ar fi fost pregătiți să plece la Onești, însă au renunțat la misiune ca urmare a unui ordin venit de la vârful IGPR.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului