EXCLUSIV | Cine sunt cei patru șefi din Poliție urmăriți penal pentru abuz în serviciu în cazul “Onești”. Primul pe listă este șeful SIAS, chestor Alexandru Scurtu!

EXCLUSIV | Cine sunt cei patru șefi din Poliție urmăriți penal pentru abuz în serviciu în cazul “Onești”. Primul pe listă este șeful SIAS, chestor Alexandru Scurtu!
Publicat: 10/01/2022, 20:50
Actualizat: 10/01/2022, 20:51

Patru șefi din Poliție au fost puși sub acuzare în dosarul care a fost preluat de la Parchetul Curții de Apel Bacău la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PÎCCJ).

Acest dosar a fost deschis în 2021, după ce anchetatorii cazului Onești, care a avut loc în 1 martie 2021, au găsit probe de neglijență în serviciu ale unor șefi din poliție care aveau putere de decizie pentru a acționa la fața locului.

Mai mult, și avocatul Adrian Cuculis a făcut plângere pentru abuz în serviciu împotriva mai multor autorități din Poliția Română pe care familiile celor doi electricieni sechestrați și uciși de pensionarul cu antecedente Gheorghe Moroșanu le consideră vinovate de eșecul operațiunii de salvare.

În plângere apărea și numele șefului IGPR de atunci, chestorul Eduard Mirițescu. Dubla crimă a avut loc într-un apartament din Onești care le aparținuse soților Moroșanu și care se afla în posesia companiei Chimcomplex Borzești după un lung proces și o executare silită care durase mai mulți ani înainte de tragedie.

Deși, la finele anului trecut, această informație a fost confirmată de PCA Bacău, dar nu au fost făcute publice numele acestora, GÎNDUL a aflat acum, din surse confidențiale, cine sunt aceștia.  Este vorba despre șeful SIAS, chestor Alexadru Scurtu, comisar -șef Cristinel Andrieș (șef Poliție Onești la data faptelor), comisar-șef Adrian Tuluc (adjunct cu împuternicire al șefului IPJ Bacău la data faptelor), și comisar-șef Radu Andronic (șef SAS Bacău).

Fostul șef al IGPR nu se află printre cei urmăriți penal. Cei patru șefi de structuri de poliție sunt urmăriți penal pentru săvârșirea unui posibil abuz în serviciu în cazul intervenției eșuate soldate cu moartea a două persoane.

Două dosare penale după intervenția eșuată a forțelor de ordine

Reamintim că în acest caz au fost deschise, de la început, două dosare penale: unul (in personam) cu privire la criminalul Gheorghe Moroșanu și Aurelea Moroșanu (soția acestuia) și altul cu privire la intervenția eșuată a forțelor de ordine, cărora le-a luat mai bine de 6 ore să descindă în apartamentul unde erau ținuți ostaticii, moment în care aceștia au fost uciși.

În dosarul aflat acum la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, sursele susțin că există probe adunate, materiale și testimoniale, din care ar reieși că la București a fost gestionată prost întreaga operațiune, fără ca SIAS să mai trimită echipă de intervenție deși comunicarea permanentă cu factori de decizie din cadrul IGPR avea în vedere și această intervenție. La dosar sunt depuse inclusiv convorbiri telefonice și watsapp.

Mai mult, în urma audierii foștilor șefi ai IPJ Bacău, a șefului Poliției Onești și a lucrătorilor Serviciului Acțiuni Speciale Bacău, procurorii care au instrumentat dosarul împotriva soților Moroșanu au stabilit că, deși polițiști din teritoriu au cerut sprijin de la București, luptătorii SIAS nu le-au venit în ajutor, deși ar fi fost obligația lor legală.

”Din mijloacele de probă administrate în cauză, mai rezultă faptul că lucrătorilor de poliție direcționați la locul evenimentului și implicați în acțiune li s-a comunicat, la un moment dat, că un echipaj din cadrul SIAS se va deplasa în regim de urgență la Onești, posibil cu un elicopter, după care au fost anunțați că nu vor primi sprijin din parte SIAS. În consecință, având în vedere că rezultă date cu privire la săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu, cu privire la modalitatea în care au acționat lucrătorii de poliție la data de 01.03.20121, faptă prevăzută de art. 298 din Cp., se va dispune extinderea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea acestei infracțiuni”, au arătat procurorii.

După ce dosarul a fost cerut spre analiză de la Parchetul Curții de Apel Bacău, acest dosar a fost preluat și acum ancheta va continua cu cei patru șefi din poliție aflați sub urmărire penală.

Ce a comunicat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău la finele anului 2021

”În cauză s-a dispus continuarea urmăririi penale față de 4 suspecți, șefi de structuri de poliție, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin.1 Cod penal, constând în aceea că, la data de 1.03.2021, aflați în exercițiul atribuțiilor de serviciu, cu încălcarea dispozițiilor art. 26 alin. 1 pct. 5 din Legea 2018/2002, dispoziții ce se completează cu proceduri operaționale cu caracter intern, nu și-au îndeplinit / ori și-au îndeplinit defectuos obligațiile profesionale de desfășurare a activităților de negociere și de asigurare a intervenției pentru eliberarea victimelor luate ostatice de M.G. (n.red. – Moroșanu Gheorghe), pasivitate care a avut drept consecință privarea de libertate a celor două victime pe o perioadă de aproximativ 6 ore, precum și uciderea acestora de către agresorul înarmat”, se arată în răspunsul PCA Bacău.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...