Senator PSD, despre faptul că noile măsuri fiscale afectează electoratul PNL: ”PNRR-ul nu este un program electoral” – Declarații Exclusive

Senator PSD, despre faptul că noile măsuri fiscale afectează electoratul PNL: ”PNRR-ul nu este un program electoral” – Declarații Exclusive
Publicat: 04/09/2023, 21:14

Senatorul PSD, Daniel Zamfir a declarat luni pentru GÂNDUL că poate ”înțelege foarte bine că pentru electoratul liberali e într-adevăr un lucru rău și ei pierd electoral în momentul ăsta, dar din păcate pentru ei, PNRR-ul nu este un program electoral, e un angajament al României”. În contextul adoptării noilor măsuri fiscale, PNL și PSD nu s-au înțeles încă în Coaliție asupra aplicării acestor măsuri. Deși președintele PNL, Nicolae Ciucă a declarat că liberalii vor susține în Coaliție ”menținerea impozitului pe dividende la nivelul actual, de 8 la sută, ca și păstrarea pragului de 500.000 de euro pentru microîntreprinderi”, dar și ”menținerea actualei cote de TVA”, senatorul PSD, Daniel Zamfir le amintește liberalilor că PNRR ”este un angajament al României, pe care Marcel Ciolacu astăzi este obligat să-l execute” și care a fost negociat sub mandatul de ministru al liberalului Dan Vîlceanu.

 

Noile măsuri fiscale au lansat discordie în cadrul ședinței de luni a liberalilor. Președintele PNL, Nicolae Ciucă în urma Biroului Politic Național al partidului a menționat că liberalii vor susține în Coaliție ”menținerea impozitului pe dividende la nivelul actual, de 8 la sută, ca și păstrarea pragului de 500.000 de euro pentru microîntreprinderi”, dar și ”menținerea actualei cote de TVA”. Senatorul Daniel Zamfir îi contrazice și susține că actualele măsuri fiscal au fost negociate de Guvernul PNL:

”PSD nu-și dorește în vreun fel să crească vreun impozit, fie la dividende, fie pentru microîntreprinderi, așa cum e adevărat, unii din PNL lansează în spațiul public. Ceea ce uită cei care spun lucrurile astea din fericire, sunt din ce în ce mai puțin în PNL și acolo e un grup de parlamentari în jurul lui Cîțu care uită un lucru esențial, și anume că toate aceste măsuri de reformă fiscală pe care le contestă acum aceștia sunt cele pe care însuși Cîțu le-a asumat atunci, când era chiar prim-ministru.

Adică mă refer la scăderea pragului pentru IMM-uri de la 500.000 la 60.000, IMM-uri care să plătească 1% impozit. Creșterea impozitului pe proprietate, de asemenea este o măsură în PNNR asumată de Cîțu la momentul ăla” susține social-democratul.

Daniel Zamfir susține că Guvernul Cîțu a negociat în PNRR și eliminarea facilităților fiscale în IT, construcții și agricultură:

”Nu este vorba de o creștere a taxelor și impozitelor, este vorba de eliminarea unor facilități. Nu vorbim de cele de IT, din construcții, în agricultură și așa cum știți, orice facilitate este pe termen limitat. De asemenea eliminarea acestor facilități, să nu uităm că tot guvernul de la vremea aceea, condus de Cîțu și le-a asumat în fața Comisiei Europene ca să absorbim acești bani” a declarat senatorul PSD.

Liberalii ”n-au făcut altceva decât să stea ghiocel, să înghită orice ca să se laude că vor primi acești bani” din PNRR, susține Daniel Zamfir

Senatorul PSD a subliniat faptul că TVA-ul va rămâne la 19%, dar că pentru pentru a putea fi menținut și impozitul pe dividend la 8% este necesar acordul reprezentanților tehnici și al Uniunii Europene:

”Aduceți-vă aminte că a venit Boloș, așa cam cu coada între picioare de la Bruxelles, spunând că acolo ni se impune să ducem TVA-ul la 21%, TVA-ul general. L-ați auzit pe Marcel Ciolacu spunând că este exclus lucrul ăsta și nu se va întâmpla așa. Va rămâne TVA-ul 19% de asemenea, va rămâne TVA 9% pentru acele produse alimentare de bază și medicamente, iar în ceea ce privește impozitul pe dividende, repet, o fi spus domnul Ciucă lucrul acesta, dar eu pot să vă spun că dacă la negocierile pe care le vor face reprezentanții tehnici, partea tehnică care este în contact cu Bruxelles cu privire la acest lucru, va fi acceptat, e foarte bine.

Ce pot să vă spun este că inclusiv această măsură de creștere a impozitului pe dividende, creșterea impozitului pe proprietate, este jalon în PNRR asumat de Guvernul Cîțu de la vremea aceea. Și mai fac o paranteză că l-am văzut pe stenograme auzindu-l pe Nazare, pe fostul ministru al Finanțelor care spune despre acest lucru, adică despre ceea ce și-a asumat partidul lui. Nazare era ministrul Finanțe, când PNRR-ul a fost închis de Vîlceanu. Păi liniile alea roșii despre care vorbesc ei acuma de ce nu le-au pus pe masă la Bruxelles atunci când reprezentau România și  să spună domnule, astăzi România are o guvernare de dreapta. Noi guvernarea de dreapta, nu ne asumăm aceste lucruri.

Ori ei n-au făcut altceva decât să stea ghiocel, să înghită orice ca să se laude că vor primi acești bani, iar acum exact cei care au făcut lucrul ăsta sunt cei mai guralivi să-l atace pe Ciucă, să spună că ei au linii roșii” amintește Daniel Zamfir cum a negociat Guvernul Cîțu, banii din PNRR.

”PNRR-ul nu este un program electoral, e un angajament al României”

Senatorul PSD recunoaște că aplicarea noilor măsuri fiscale îi afectează electoral în primul rând pe liberali, dar acesta susține că PNRR ”este un angajament al României pe care Marcel Ciolacu astăzi este obligat să-l execute”:

”Pot înțelege foarte bine că pentru electoratul liberal e într-adevăr un lucru rău și ei pierd electoral în momentul ăsta. Dar, repet, din păcate pentru ei, PNRR-ul nu este un program electoral, e un angajament al României. Este un contract pe care trebuie să-l respecți. Nu poți pentru că nu-ți convine ție electoral să spui că nu mai respecți contractul, pentru că se supără electoratul că le mărești impozitul pe dividende”

Cu toate acestea, Daniel Zamfir punctează faptul că liberalii ”au votat pentru susținerea acestor măsuri în biroul lor permanent, într-o majoritate confortabilă. Mai mult decât atât, acele măsuri fiscale au fost prezentate chiar de către ministrul lor de Finanțe, asumate de fostul prim-ministru, care știe foarte bine despre ce este vorba.

Înțeleg foarte bine că PNRR-ul, ceea ce spuneam și înainte nu este o fițuică electorală și este un angajament al României pe care Marcel Ciolacu astăzi este obligat să-l execute” a declarat senatorul PSD.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...