Shell întrerupe toate legăturile cu Rusia și anunță că nu mai cumpără petrol din această țară

Shell întrerupe toate legăturile cu Rusia și anunță că nu mai cumpără petrol din această țară
Publicat: 09/03/2022, 11:48

Shell nu mai cumpără petrol rusesc, începând de marți, și a anunțat că va renunța, treptat, la toate legăturile pe care le are cu această țară. Este, astfel, una dintre primele mari companii petroliere occidentale care încheie total relațiile cu Rusia.

În timp ce țițeiul și gazul rusesc au fost scutite până acum de sancțiunile occidentale, petrolul a urcat luni la peste 139 de dolari pe baril, până la cel mai mare nivel din iulie 2008, notează Reuters.

Shell și-a cerut scuze pentru că a cumpărat petrol rusesc săptămâna trecută, după ce a declarat că se va retrage din operațiunile avute cu această țară, inclusiv din fabrica Sakhalin 2 LNG, în care deține un pachet de 27,5% și care este operată de Gazprom.

„Suntem foarte conștienți de faptul că decizia noastră de săptămâna trecută de a cumpăra petrol rusesc… nu a fost cea corectă și ne pare rău”, a declarat directorul general Ben van Beurden.

Shell a cumpărat petrol rusesc de la comerciantul elvețian Trafigura la un preț foarte mic, de doar 28,50 dolari pe baril.

Rivalul britanic BP a declarat luna trecută că renunță la pachetul de 19,75% din gigantul petrolier rus Rosneft (ROSN.MM) fapt care l-ar putea costa până la 25 de miliarde de dolari.

Au trecut 14 zile de invazia Rusiei în Ucraina

​Președintele ucrainean Volodimir ​Zelenski spune că este dispus să discute cu rușii despre statutul regiunilor Donbas şi Crimeea. De asemenea, el afirmă că „s-a liniștit de mult în privința aderării țării sale la NATO, după ce a înțeles că Ucraina nu este acceptată pentru că Alianța se teme de chestiuni controversate”.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va călători miercuri în Turcia pentru a se întâlni cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba. Diplomații se vor întâlni în stațiunea Antalya, după oferte repetate ale Turciei de a găzdui discuții și de a fi mediatorul celor două părți, relatează Reuters.

SUA trimit rachete Patriot în Polonia pentru a contracara orice potenţială ameninţare. Israelul este gata să primească 25.000 de refugiați ucraineni

Orașul Mariupol este lovit cu rachete și artilerie, iar civilii nu pot fugi din oraș.

Ofițeri ruși de securitate de stat la Herson l-au reținut pe maiorul Alexander Fedyunin, un militar al Brigăzii 124 de Apărare Teritorială a Forțelor Armate ale Ucrainei, în timp ce încerca să intre într-un depozit de arme și explozibili.

McDonald’s, Coca-Cola și alte companii își suspendă operațiunile din Rusia.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase