Singura localitate din România fără primar sau viceprimar. De ce se nu „bagă” nimeni

Singura localitate din România fără primar sau viceprimar. De ce se nu „bagă” nimeni
FOTO - Caracter ilustrativ: Botosaneanul.ro
Publicat: 24/06/2022, 13:23

Comuna botoșăneană Blândești, cu 2.000 de locuitori, a rămas fără primar și viceprimar și nu se mai pot oficia căsătorii pentru că nimeni nu mai are drept de semnat acte.

Este un caz unic la nivel regional, potrivit presei locale, și s-a ajuns aici după ce mandatul primarului ales în 2020, Stelian Maxim, a încetat prin ordinul prefectului Dan Nechifor în iunie 2021, apoi – un an mai târziu – pe 14 iunie, actualul prefect, Sorin Cornilă, a emis ordinul pentru încetarea mandatului de consilier local al viceprimarului Mihaela Băghiceanu. În ambele cazuri a fost vorba de incompatibilitate, conform Agenției Naționale de Integritate (ANI).

Astfel, edilul a fost suspendat la scurt timp de la alegeri și, până la organizarea de noi alegeri, atribuțiile de primar au fost preluate de viceprimar, Mihaela Băghiceanu, aleasă pe listele PNL la scrutinul din 2020.

Doar că, de la jumătatea lunii în curs, și ea a trebuit să renunțe la funcțiile politico-administrative, din același motiv precum primar: stare de incompatibilitate declarată de Agenția Națională de Integritate (ANI).

Ulterior, atribuțiile de primar au fost preluate de secretarul Primăriei care, însă, nu are drept de semnătură pe vreun document oficial important, ceea ce înseamnă că nu se mai pot oficia  căsătorii în această perioadă.

„Situația este în atenția noastră, secretarul general ține legătura cu ei zilnic pe situația aceasta și le dă soluții la solicitările pe care le au ei acolo. Inclusiv procedura care trebuie urmată pentru a completa echipa de acolo a fost comunicată de secretarul Primăriei și de consilierul juridic care se ocupă de legalitate pe comuna Blândești”, a precizat Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani.

În astfel de situații (care sunt rarisime) în lipsa primarului și viceprimarului ședințele de Consiliu Local pot fi convocate de minimum 4 consilieri locali.

De ce nu poate fi ales un viceprimar în comună

Pe lângă vacantarea posturilor de primar și viceprimar, în deliberativul local au fost oarece modificări. Numărul consilierilor locali din Consiliul Local Blândești era de 11, dintre care 6 de la PNL și 5 de la PSD.

Unul dintre social-democrați, Eugen Ciobanu, ales pe lista PSD, și-a dat demisia din plen și a devenit funcționar public, iar locul său a fost luat de Ion Corneanu (PSD) care a și depus jurământul în ședință extraordinară convocată ieri, 22 iunie 2022.

PNL a depus la Judecătoria Botoșani solicitarea de validare a mandatului de consilier local pentru înlocuitorul Mihaelei Băghiceanu abia în data de 21 iunie 2022, pentru Georgică Lozneanu.

Astfel că la ședința au participat 10 consilieri locali, care au avut spre dezbatere trei puncte. Primul a fost privitor la aprobarea proceselor verbale din ședința anterioară, iar la punctul doi Ion Corneanu a depus jurământul de consilier local și a fost propus de grupul PSD pentru funcția de viceprimar.

Dar când s-a ajuns însă la alegerea viceprimarului liberalii, aceștia s-au retras din ședință. Neoficial, consilierii PNL ar fi dezvăluit în ședință că așa li s-a cerut de la conducerea județeană a partidului.

Urmarea a fost faptul că nu s-a putut alege un viceprimar, iar comuna rămâne pentru încă aproximativ două săptămâni fără conducere.

FOTO – botosaneanul.ro

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri