Sistem cu monitorizare satelitară pentru combaterea defrișărilor ilegale de pădure/ Cine a fost desemnat câștigătorul contractului?

Sistem cu monitorizare satelitară pentru combaterea defrișărilor ilegale de pădure/ Cine a fost desemnat câștigătorul contractului?
Foto cu caracter ilustrativ/ Sursa: wikimedia.org
Publicat: 22/11/2023, 09:20
Actualizat: 22/11/2023, 15:11

Ministerul Mediului condus de liberalul Mircea Fechet anunță că a fost desemnat câștigătorul contractului pentru dezvoltarea sistemului de monitorizare a pădurilor prin intermediul imaginilor satelitare. Investiția este parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Marți, a fost publicat în platforma SICAP raportul procedurii de atribuire a contractului de achiziție publică pentru realizarea sistemului ce va utiliza imagini satelitare pentru monitorizarea tăierilor din pădurile României, anunță Ministerul Mediului. Zece zile este termenul legal pentru depunerea contestațiilor.

Potrivit aceleași surse, câștigătorul desemnat de către Comisia de evaluare este asocierea RARTEL S.A. (Leader), ESSENSYS SOFTWARE,TERRASIGNA SRL, e-GEOS S.p.A ca ofertă câștigătoare după aplicarea criteriului de atribuire ”cel mai bun raport calitate preț” și verificarea documentelor suport aferente.

Pădurile din România, supravegheate cu drone

Potrivit ministrului Fechet, noul sistem va dispune de 4 drone echipate cu camere optice de înaltă reducere care vor fi operate de echipele de teren care au la dispoziție 4 autoturisme pentru a monitoriza tentativele ilegale de defrișare a pădurilor din România.

„Acest contract presupune dezvoltarea unui sistem care va analiza imagini satelitare succesive pentru a identifica zonele din care a dispărut pădurea. Acestea vor fi comparate cu baza de date #SUMAL pentru a stabili legalitatea tăierilor efectuate în perimetrele respective. În suprafețele tăiate pentru care nu se găsesc date în SUMAL, vor fi generate alerte ce presupun verificări suplimentare cu ajutorul unui set secundar de imagini satelitare de înaltă rezoluție sau a personalului de teren. Echipele de teren vor fi dotate cu 4 autovehicule de teren și 4 drone echipate cu camere optice, termice și senzor #LiDAR. Capacitatea tehnică a ministerului și a gărzilor forestiere va fi întărită prin dotarea cu 15 stații de lucru performante și 15 laptopuri ce vor permite efectuarea de analize avansate în teren, la locul faptei. Toate aceste investiții vor duce România alături de țările ce utilizează cele mai moderne tehnologii pentru monitorizarea stării pădurilor”, a explicat ministrul Mediului.

Contractul are o valoare totală de 31.590.677,18 lei fără TVA, respectiv 37.592.905,84 lei cu TVA și este parte a proiectului derulat de Ministerul Mediului- “Capacitatea sporită de supraveghere, control și monitorizarea pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat”, din cadrul PNRR – Investiția 5 – Digitalizare în domeniul mediului, Componenta 7 – Transformare digitală.

CITIȚI ȘI:

VIDEO Filmul cu MASACRUL din Israel a fost proiectat în Parlament / Simion: Este o tragedie / Suciu: Pur și simplu, blocat

VIDEO | Ce spune Bogdan Hossu, despre noua lege a salarizării: Nu va putea să fie aplicată decât cel mai devreme de la 1 ianuarie 2025

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern