VIDEO | Ce spune Bogdan Hossu, despre noua lege a salarizării: Nu va putea să fie aplicată decât cel mai devreme de la 1 ianuarie 2025

Publicat: 21/11/2023, 13:37
Actualizat: 23/11/2023, 09:31

Marți, la Palatul Victoria, premierul Marcel Ciolacu a avut consultări cu sindicatele și patronatele în cadrul Consiliului Național Tripartit. Printre subiectele abordate s-au numărat efectele noii legi a pensiilor, dar și discuții referitoare la legea salarizării, a spus Bogdan Hossu, liderul sindicatului „Cartel Alfa”.

Potrivit sindicaliștilor, termenul de finalizare al Executivului asupra noii legi a salarizării este estimat undeva în martie/aprilie 2024, iar legea va produce efectele scontate, cel mai devreme, de la 1 ianuarie 2025, a spus Bogdan Hossu, liderul „Cartel Alfa”.

Deci, de-a lungul vremii, ce s-a discutat este termenul de finalizare a proiectului de act normativ pe legea salarizării este probabil martie-aprilie 2024. Conform prevederilor existente în cadrul legislativ, nu va putea fie aplicată decât cel mai devreme la 1 ianuarie 2025, a precizat Hossu.

Măsuri tranzitorii până la legea salarizării?!

Liderul Cartel Alfa a adăugat că vis a vis de noua lege a salarizării se poartă discuții sectoriale legate de aplicate unor măsuri tranzitorii în cadrul învățământului preuniversitar, ca urmare a unui acord semnat de Guvern și sindicaliștii din educație, după greva din vară.

Atunci, a fost semnat un memorandum pentru a consolida garanțiile guvernamentale privind prioritizarea Educației în viitoarea grilă de salarizare și utilizarea ca sistem de referință a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar. (detalii AICI)

Legate de acest lucru sunt discuții sectoriale sau pe grupuri de sectoare legate de aplicarea unor, spunem, măsuri tranzitorii vezi cazul învățământului preuniversitar legatede acordul în urma grevei din astă-vară și care ar trebui, într-o formă sau alta, facă obiectul uneifinalități pentru a fi aplicat de la 1 ianuarie, pentru este termenul limită în care Guvernul poate să-l aplice ca atare, a adăugat Bogdan Hossu.

Patronatele vor amânarea salariului minim

Potrivit lui Hossu, în cadrul discuțiilor din Consiliul Tripartit de marți, patronatele au venit cu propunerea ca ordonanța de urgență privind stabilirea salariului minim în construcții și agricultură să se aplice de la 1 iulie sau 1 octombrie, nu de la 1 ianuarie așa cum prevede OUG-ul.

La ultimul Consiliul Tripartit de pe 25 octombrie, s-a stabilit ca salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniul construcțiilor să fie de 4.582 lei lunar, pentru un program de lucru normal, iar pentru sectorul agricol și industria alimentară de 3.436 lei lunar. (detalii AICI)

„Deci, astăzi nu s-a discutat despre salariul minim, am ridicat problema trebuie stabilit ce se întâmplă în 2024 cu salariul minim garantat în plată. Patronatele au venit cu propunerea se aplice de la 1 iulie sau de la 1 octombrie. Legate de acest lucru, partea sindicală, evident, a susținut ar trebui aplicat e la 01/01/2024 întrucât nivelul de trai este în scădere continuă”, a conchis Bogdan Hossu.

CITIȚI ȘI:

UPDATE VIDEO | Consultări în Consiliul Tripartit la Guvern/ Ciolacu: În 2024 nu creștem taxele și impozitele/ Ce spun sindicaliștii?

VIDEO | Joe Biden gafează din nou / Președintele american face un mix între Britney Spears, Taylor Swift și Beyoncé

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Tichete cadou de 8 martie 2024. Se dau 300 de lei de Ziua Femeii!
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal...
O tânără și-a anunțat moartea pe LinkedIn
Boala care o chinuia pe Mioara Roman. Doctorii au diagnosticat-o greșit
Oraşul din România cu şomaj zero. Se caută "urgent" cel puţin 1.000 de muncitori
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Noua Dacia Duster 2024 „INVADEAZĂ” România! Mai multe exemplare, văzute în trafic cu numere de...
Filmul tragediei din Centrul Vechi! De ce a fost bătută fără mila tânăra de 25...
De ce ar fi murit, de fapt, Mile Povan! Regretatul artist a ajuns la Urgențe...
Cum a transformat un guvernator un oraş "interzis" într-un paradis turistic în doar 26 de...
Continuă calvarul pentru fosta asistentă a lui Capatos! Au intrat peste ea în casă 😲
Astronomii din România au surprins UN OBIECT straniu printre stele
Elena Udrea e în lacrimi! Decizia venită chiar acum
Noutățile Netflix martie 2024. Ce filme și seriale noi apar
Care este cauza morții lui Mile Povan, de fapt. Ce spune rezultatul autopsiei
BANCUL ZILEI. Bulă: Bubulino, hai să facem dragoste că mai am de trăit doar 24...
Furnicile de deșert au o abilitate de navigare neobișnuită