VIDEO | Ce spune Bogdan Hossu, despre noua lege a salarizării: Nu va putea să fie aplicată decât cel mai devreme de la 1 ianuarie 2025

Publicat: 21/11/2023, 13:37
Actualizat: 23/11/2023, 09:31

Marți, la Palatul Victoria, premierul Marcel Ciolacu a avut consultări cu sindicatele și patronatele în cadrul Consiliului Național Tripartit. Printre subiectele abordate s-au numărat efectele noii legi a pensiilor, dar și discuții referitoare la legea salarizării, a spus Bogdan Hossu, liderul sindicatului „Cartel Alfa”.

Potrivit sindicaliștilor, termenul de finalizare al Executivului asupra noii legi a salarizării este estimat undeva în martie/aprilie 2024, iar legea va produce efectele scontate, cel mai devreme, de la 1 ianuarie 2025, a spus Bogdan Hossu, liderul „Cartel Alfa”.

Deci, de-a lungul vremii, ce s-a discutat este termenul de finalizare a proiectului de act normativ pe legea salarizării este probabil martie-aprilie 2024. Conform prevederilor existente în cadrul legislativ, nu va putea fie aplicată decât cel mai devreme la 1 ianuarie 2025, a precizat Hossu.

Măsuri tranzitorii până la legea salarizării?!

Liderul Cartel Alfa a adăugat că vis a vis de noua lege a salarizării se poartă discuții sectoriale legate de aplicate unor măsuri tranzitorii în cadrul învățământului preuniversitar, ca urmare a unui acord semnat de Guvern și sindicaliștii din educație, după greva din vară.

Atunci, a fost semnat un memorandum pentru a consolida garanțiile guvernamentale privind prioritizarea Educației în viitoarea grilă de salarizare și utilizarea ca sistem de referință a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar. (detalii AICI)

Legate de acest lucru sunt discuții sectoriale sau pe grupuri de sectoare legate de aplicarea unor, spunem, măsuri tranzitorii vezi cazul învățământului preuniversitar legatede acordul în urma grevei din astă-vară și care ar trebui, într-o formă sau alta, facă obiectul uneifinalități pentru a fi aplicat de la 1 ianuarie, pentru este termenul limită în care Guvernul poate să-l aplice ca atare, a adăugat Bogdan Hossu.

Patronatele vor amânarea salariului minim

Potrivit lui Hossu, în cadrul discuțiilor din Consiliul Tripartit de marți, patronatele au venit cu propunerea ca ordonanța de urgență privind stabilirea salariului minim în construcții și agricultură să se aplice de la 1 iulie sau 1 octombrie, nu de la 1 ianuarie așa cum prevede OUG-ul.

La ultimul Consiliul Tripartit de pe 25 octombrie, s-a stabilit ca salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniul construcțiilor să fie de 4.582 lei lunar, pentru un program de lucru normal, iar pentru sectorul agricol și industria alimentară de 3.436 lei lunar. (detalii AICI)

„Deci, astăzi nu s-a discutat despre salariul minim, am ridicat problema trebuie stabilit ce se întâmplă în 2024 cu salariul minim garantat în plată. Patronatele au venit cu propunerea se aplice de la 1 iulie sau de la 1 octombrie. Legate de acest lucru, partea sindicală, evident, a susținut ar trebui aplicat e la 01/01/2024 întrucât nivelul de trai este în scădere continuă”, a conchis Bogdan Hossu.

CITIȚI ȘI:

UPDATE VIDEO | Consultări în Consiliul Tripartit la Guvern/ Ciolacu: În 2024 nu creștem taxele și impozitele/ Ce spun sindicaliștii?

VIDEO | Joe Biden gafează din nou / Președintele american face un mix între Britney Spears, Taylor Swift și Beyoncé

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Surpriză la pompă, înainte de Paște. Prețurile carburanților
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic