Situație critică la Spitalul din Abrud. Pacienții au rămas fără oxigen, iar medicii îi salvează cu ajutorul improvizațiilor

Situație critică la Spitalul din Abrud. Pacienții au rămas fără oxigen, iar medicii îi salvează cu ajutorul improvizațiilor
Spitalul Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” din Abrud, județul Alba (FOTO: facebook.com/spitalulabrud)
Publicat: 10/04/2021, 15:56
Actualizat: 10/04/2021, 20:34

Este o situaţie critică, zilele acestea, Spitalul Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” din Abrud, județul Alba, potrivit Observatornews.ro. Timp de un an, în plină pandemie de coronavirus, medicii au făcut apel la unele improvizații şi au făcut eforturi supraomeneşti au reușit să salveze sute de vieţi, dar acum au mari probleme cu alimentarea cu oxigen pentru pacienți.

Angajații responsabili cu alimentarea cu oxigen fac acest lucru, de două ori pe zi, prin trei găuri săpate în pereții clinicii, în care sunt aşezate şase butelii.

Spitalul nu a avut instalaţie de oxigen. S-au făcut investiţii în aparatură medicală, dar instalaţia de oxigen nu a fost pe lista de investiţii”, precizează managerul Spitalului din Abrud, Ioana Nicoleta Anca.

Spitalul beneficiază și de unele donaţii, dar acestea sunt insuficiente pentru a acoperi strictul necesar, iar Ministerul Sănătății nu dă nici un semn de finanțare, potrivit sursei citate.

Costurile sunt destul de mari, dar o să facem, cu siguranţă, toate demersurile ca spitalul să fie dotat şi cu o staţie de oxigen”, a afirmat primarul orașului Abrud, Cristian Albu.

Spitalul din Abrud are 85 de locuri

Însa, cum staţia de oxigen a rămas doar la stadiu de proiect, iar pacienţii se aflau la granița dintre viaţă şi moarte, conducerea spitalului a apelat la unele improvizaţii, în plină pandemie de coronavirus.

Dacă nu existau aceste improvizaţii, ar fi trebuit să trimitem pacienţii spre alte instuţii abilitate în funcţie de forma pe care o au. Pentru unii s-a putut face şi a fost ok cu oxigenul pe care l-am administrat noi, dar am avut şi pacienţi pe care a trebuit să îi transportăm la ATI”, a spus Vasile Hodor, medic la Spitalul din Abrud.

Spitalul din Abrud are 85 de locuri, dintre care 30 rezervate pentru bolnavii de COVID. De la primul pacient internat cu acest virus, au fost trataţi aproximativ 800 de oameni şi au murit doar şapte.

Primul pacient cu COVID din Spitalul „Foișor”, adus de la Spitalul Floreasca

Primul pacient infectat cu SARS-CoV-2 a fost transferat de la Spitalul Clinic de Urgentă Floreasca la Spitalul „Foișor”. Transferul a fost decis de Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI).

Potrivit surselor GÂNDUL.RO, medicii de la Spitalul „Foișor” sunt foarte temători că în curând spitalul va ajunge un focar Covid, în condițiile în care circuitele nu se pot face peste noapte, iar aceștia trebuie să învețe procedeul de costumare pentru a lucra în condiții corespunzătoare, fără a face greșeli care să îi îmbolnăvească și pe ei.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a explicat, vineri noaptea, decizia sa de a emite ordinul de evacuare a Spitalului „Foișor” din Capitală și transformarea sa în unitate Covid.

Beatrice Mahler: „Boala COVID s-a schimbat. Sunt pacienți care ajung la spital în a 12-a, a 13-a zi”

Boala COVID nu mai este la fel ca acum câteva luni, în această perioadă medicii confruntându-se cu cazuri mai dificile, a afirmat, la Digi 24, medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta.

S-a schimbat boala, din punctul meu de vedere. La cazurile care au forme de evoluție severă – pentru că și aici avem o parte din pacienții care sunt infectați care au această evoluție – ajung să dezvolte forme brutal de violente, cu necesar crescut de oxigen”, a explicat Mahler.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu