Situație dramatică în Bacău, în urma unei avarii la o conductă de apă. Mii de oameni izolați la domiciliu din cauza infecției cu COVID nu au nicio sursă de alimentare cu apă

Publicat: 01/02/2022, 15:17
Actualizat: 01/02/2022, 15:18

Băcăuanii au rămas, din nou, fără apă. O avarie majoră la o conductă din zona Valea Uzului (Dărmănești), la 65 de kilometri distanță de municipiul Bacău, i-a întors pe băcăuani în Evul Mediu, în condițiile în care adminsitrațiile locale au investit, în ultimii ani, într-o Rezervă de Apă, aproximativ 19 milioane de lei, rezervă care zace neutilizată. În acest context, în municipiul Bacău sunt în jur de 3.000 de persoane izolate la domiciliu din cauza pandemiei.

Avaria s-a produs, potrivit celor de la Compania Regională de Apă Bacău (CRAB), luni seara, în jurul orei 21:45, pe conducta de transport apă brută – Valea Uzului – Bacău, în orașul Dărmanești.

„În jurul orei 10:30, echipele SC CRAB SA au finalizat lucrările de decopertare a conductei constatând că avaria a fost cauzată de deplasarea piesei de îmbinare dintre conducta Dn 1000 mm și conducta de Dn 800 mm. Având în vedere complexitatea lucrărilor de remediere (demontarea pieselor existente -reducției, mosoarelor din fontă și a reasamblării lor pe poziție) estimăm finalizarea lucrărilor pentru miercuri, 02.02.2022 orele 20:00. Ulterior finalizării lucrărilor de remediere vom proceda la umplerea conductei de aducțiune și a rețelei de distribuție”, informează conducerea CRAB.

Supărarea băcăuanilor e cu atât mai mare cu cât ”Rezerva de Apă” nu e funcțională nici acum, deși a trecut termenul de finalizare, iar edilii orașului s-au lăudat cu investiția, în diferite rânduri.

Bacăul a avut și în trecut mari probleme cu apa

Pentru băcăuani, apa a fost mereu o problemă. Cele mai grave avarii s-au produs pe tronsonul reabilitat prin fonduri ISPA. În anul 2019, două avarii consecutive în plină vară, cu temperaturi de peste 35 de grade, băcăuanii au rămas fără apă timp de zece zile.

„Acum, că s-a luat apa în tot Bacăul din cauza unei noi avarii la aducțiunea de apă, abia aștept să aud explicațiile pentru care Rezerva de apă nu funcționează. În primul rând din gura fostului primar Necula, care se lăuda în campania electorală din 2020 cu realizarea acestei investiții de 19 milioane de lei. Apoi din spusele maeștrilor de la Branpis (n.r. firma care a executat lucrarea), constructorii care au declarat recent că “lucrarea este țiplă” și că au dat deja în recepție lucrarea. Și nu în ultimul rând din declarațiile viitoare ale celor care astăzi au pâinea și cuțitul în Primăria Bacău și care nici nu mai știu pe unde să albească și să scoată cămașa de vreme ce rezerva nu este funcțională, chiar dacă banii pe lucrări au tot fost virați în conturile maeștrilor”, a declarat Cristian Ghingheș, unul dintre cei doi viceprimari ai Bacăului.

Primarul a dat ordin să se aducă apă în oraș

La rândul lui, Lucian Daniel Stanciu Viziteu, primarul Bacăului, a declarat că s-au adus cuburi cu apă în intersecțiile din oraș.

„Am constatat că nu peste tot în oraș a fost apă în intervalul anunțat de CRAB. Acest lucru se întâmplă la fiecare avarie și depinde mult de zona în care locuiți. În timpul nopții ne-am mobilizat și puteți găsi în marile intersecții cuburi cu apă menajeră. Creșele din subordinea Primăriei Bacău au fost asigurate cu apă solicitată. Continuăm cu rețeaua școlară”, a declarat primarul Bacăului.

Rezerva de apă, un șir de promisiuni

Pe 26 octombrie 2018, fostul primar al Bacăului, Cosmin Necula, declara:

„Ne ținem de cuvânt, am făcut rost de finanțarea necesară,  facem ce am promis! Este un proiect imperativ pentru comunitatea băcăuană,  prin intermediul căruia se asigură independenţa sistemului de apă din municipiul Bacău, indiferent de aducţiunile principale de la Valea Uzului, în contextul repetatelor avarii majore înregistrate pe această conducta de aducțiune. Aceste sisteme trebuiau gândite de acum 30 de ani”.

 În septembrie 2020, Cosmin Necula, anunța în campania electorală, că rezerva de apă va fi funcțională în maximum o lună.

În ianuarie 2021, actualul primar, Lucian Daniel Stanciu Viziteu, spunea că proiectul „Rezerva de apa a Municipiului Bacău” este la 95%. Întârzirile au fost puse pe seama pandemiei, a stării de urgență și alertă:

„Acest fapt a avut efecte grave influenând în mod negativ execuția lucrărilor. Prin carantinări succesive de personal a fost redus volumul de lucru înregistrând astfel întârzieri față de graficul de lucru.”

Termenul limită pentru finalizarea acestui proiect era, conform Primăriei Bacău, 30 aprilie 2021.

 Prefectul județului, Lucian Bogdănel, a solicitat Primăriei Bacău să pună în funcțiune Rezerva de Apă.

„Un oraş întreg suferă, iar această sursă alternativă de alimentare cu apă este momentul să-şi dovedească, în sfârşit, utilitatea”, spune prefectul județului.

În municipiul Bacău sunt în jur de 3000 de persoane izolate la domiciliu, în context pandemic (carantinați, contacți etc), urmând ca situațiile/cazurile de urgență să fie gestionate de către CLSU, în strânsă legătură cu DSP & ISU.

Cătălin Cojocaru
Jurnalist dedicat, în egală măsură, televiziunii (1 TV, Euro TV, Plus TV), radioului (Jurnal) și presei scrise (Business Mesager, Romania Libera, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Plata pensiilor pentru luna mai. Anunțul Poștei Române
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale