Situație îngrijorătoare în Argeș. Medicii şi asistenţii ameninţă că vor opri campania de vaccinare. Care este motivul

Situație îngrijorătoare în Argeș. Medicii şi asistenţii ameninţă că vor opri campania de vaccinare. Care este motivul
FOTO: Shutterstock
Publicat: 15/03/2021, 12:19
Actualizat: 15/03/2021, 12:25

Situaţie îngrijorătoare în județul Argeș: medicii şi asistenţii ameninţă că vor opri vaccinarea anti-COVID.

Medicii şi asistenţii din centrele de vaccinare din judeţul Argeş au declarat că nu au fost plătiţi de două luni. Dacă situaţia va continua așa, ei spun că vor depune actele pentru neplată şi vor opri vaccinarea începând cu data de 1 aprilie, relatează Antena3.

Ce spune medicul Mariana Boşneag, coordonatorul celui mai mare centru de vaccinare din Piteşti

„Am început activitate pe 18 ianuarie. Am făcut cereri şi memorii către prefectura. Argeş, DSP, Primărie, Parlament. Nu am primit niciun răspuns. Singura reacţie a venit de la şefa DSP, care mi-a spus că va trimite banii atunci când îi va primi.

Banii trebuie să vină de la Ministerul Sănătăţii la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) iar DSP trebuie să îi trimită la primării, pentru că majoritatea centrelor activează în spaţii puse la dispoziţie de primării.

Cei din centrele de vaccinare lucrează în afara programului. Nimeni nu a primit niciun ban. Lumea se întreabă dacă nu cumva totul a fost o minciună şi dacă merită, în aceste condiţii, să mai vină sau nu.

Cei din Argeş au venit pentru că au crezut în cuvântul meu şi mă întreabă când îi plătesc. Iar eu nu pot să îi plătesc”, a spus Mariana Boşneag.

Potrivit medicului Mariana Boşneag, la centrul său, pe un flux de vaccinare lucrează 2 medici, 2 asistente şi un registrator într-un interval de 6 ore, însă există şi situaţii în care pe un schimb lucrează 2 medici, 6 asistente şi 3 registratori.

Când va ajunge România la 100.000 de persoane vaccinate pe zi. Anunțul lui Valeriu Gheorghiță

Lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de imunizare anti-COVID în România, anunță că principalul obiectiv este ca, din aprilie, țara noastră să ajungă și să depășească 100.000 de persoane vaccinate pe zi cu prima doză și cu rapelul.

Medicul de la Spitalul Militar anunță, totodată, o reducere consistentă a numărului de doze de la AstraZeneca, ser care a provocat mai multe reacții adverse majore în ultimele zile.

În ceea ce privește stocurile de vaccin de la Pfizer și Moderna suntem cu un procent de utilizare de 80-90%. Avem un stoc destul de consistent de la Astra Zeneca, însă se anunță o reducere consistentă a numărului de doze de la această companie. Din aprilie ne dorim să atigem și chiar să depășim acel prag de 100.000 de persoane vaccinate pe zi cu prima doză și a doua doză”, a spus lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță, la Radio România Actualități.

Valeriu Gheorghiță: “Vârstnicii vor ocupa primii locurile la programare”

Totodată, lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță precizează că platforma de vaccinare anti-COVID este pregătită pentru etapa a 3-a, unde vârstnicii vor avea prioritate la programare.

Noi estimăm că locurile libere vor fi ocupate în momentul în care utilizatorii vor deschide platforma și le vor accesa. După ce se vor ocupa locurile, automat vor fi deschise listele de programare, dar și aici prioritate vor avea persoanele vârstnice, aceștia vor ocupa primii locurile la programare. Platforma va genera și un mesaj vizual cu data estimativă. Noi ne dorim să avem un grad maximal de ocupare în fiecare centru de vaccinare”, a mai spus medicul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase