UPDATE | Copil de 7 ani din Constanța, prins la școală cu o armă. Inspectoratul Şcolar: „A venit într-o pauză, cu gândul de a se juca cu alţi copii”

UPDATE | Copil de 7 ani din Constanța, prins la școală cu o armă. Inspectoratul Şcolar: „A venit într-o pauză, cu gândul de a se juca cu alţi copii”
Publicat: 11/05/2023, 18:45
Actualizat: 11/05/2023, 18:47

Un copil de 7 ani a fost prins cu o armă cu lunetă la școală, în Constanța! Din primele informaţii, se pare că elevul ar fi luat arma de la tatăl său.

UPDATE – Inspectoratul Şcolar Constanţa: Elevul a adus arma în curtea unităţii, când nu avea cursuri

Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, Sorin Mihai, a declarat că elevul de 7 ani a adus pușca, miercuri după amiază, în curtea unităţii de învăţământ, când nu avea cursuri.

Copilul dorea să se joace cu alţi colegi, iar aceasta i-a fost luată de către profesorul de sport şi încuiată într-un cabinet, Poliţia fiind nunţată în cursul zilei de joi de către directorul unităţii de învăţământ, atunci când a aflat despre arma respectivă.

„Un elev de clasa întâi care nu avea cursuri în perioada respectivă a venit într-o pauză cu gândul de a se juca cu alţi copii în curtea şcolii. În acest sens, a avut asupra lui o armă de agrement se numeşte, din ceea mi-au comunicat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean, de tip airsoft, care nu necesită autorizare. Arma nu era funcţională şi scopul declarat al copilului era acela de a veni să se joace cu alţi copii. La momentul la care a fost identificat obiectul respectiv profesorul de educaţie fizică, cel care la momentul respectiv era pe terenul de sport, a preluat obiectul şi l-a dus în unitatea de învăţământ.

Şi astăzi dimineaţă părintele a fost înştiinţat şi, de asemenea, a fost înştiinţată şi poliţia, care a efectuat cercetări şi din analiza dumnealor am aflat că este vorba de un obiect care totuşi nu era funcţional în raport cu ceea ce reprezintă funcţionalitatea lui. (…) Aici este o problemă de comunicare internă a unităţii de învăţământ pe care o vom regla. În sensul acesta trebuie să existe pe procedura de comunicare celeritate şi o mai mare atenţie asupra modalităţii în care ne comunică, astfel încât să putem să-i sprijinim”, a declarat Sorin Mihai jurnaliştilor, potrivit news.ro.

El a mai precizat că unitatea de învăţământ nu are pază umană, ci doar camere de supraveghere.

„A intrat pe poarta unităţii de învăţământ şi aici a fost o problemă şi am cerut să fie asigurat perimetrul unităţii de învăţământ şi acum este închisă poarta respectivă şi există o persoană care asigură accesul în unitatea de învăţământ. (…) Până acum paza umană nu era asigurată de către cineva care să fie prezent la poarta şcolii, astfel încât să creeze acces pentru cei care ar dori să intre în unitatea de învăţământ. Există camere de supraveghere şi în egală măsură, există şi soluţii pe care i le-am comunicat doamnei directoare, în sensul că pe ştatul de funcţii există posturi vacante care pot fi transformate rapid şi asta se va întâmpla pe post de paznic, adică să se asigure pază umană pe întreaga perioadă a derulării actului educativ”, a explicat inspectorul şcolar general.

Sorin Mihai a precizat că arma respectivă a stat încuiată într-un cabinet din şcoală.

„Problema internă este legată de faptul că celelalte cadre didactice care aveau cunoştinţă nu au transmis informaţia în timp util. Dumneaei ne-a comunicat astăzi şi astăzi a fost anunţată şi poliţia astfel încât să poată fi luate măsuri. (… ) Arma a stat în unitatea de învăţământ, a fost încuiată într-un cabinet. Încercăm să aflăm mai multe detalii”, a mai transmis Sorin Mihai.

El a mai anunţat că părintele elevului respectiv şi-a dat acordul ca acesta să fie consiliat de către specialişti.

„S-a luat legătura cu consilierul şcolar din unitatea de învăţământ. Părintele care a venit pentru a da declaraţii, pentru că a fost solicitată prezenţa dumnealui de către reprezentanţii poliţiei, a dat şi acordul scris pentru ca respectivul elev să fie consiliat individual şi pe parcursul zilelor următoare va interveni inclusiv CJAP, adică toţi specialiştii care pot să îl sprijine în acest sens şi să asigure din punct de vedere psihologic armonizarea elevului”, a afirmat inspectorul şcolar general.

Întrebat dacă va dispune măsuri în acest caz, Sorin Mihai a răspuns: „Cu certitudine vom dispune măsurile. Deja am dispus o parte din măsuri şi ulterior, în urma analizei… Primele măsuri care au fost luate sunt cele pe care le-am indicat, respectiv asigurarea perimetrului unităţii de învăţământ, cu celeritate identificarea unei soluţii pentru rezolvarea pazei în unitatea de învăţământ, o comunicare eficientizată şi o procedură în acest sens, care să ne dea posibilitatea să aflăm în timp util şi să luăm măsurile necesare”.

El a mai fost întrebat, de asemenea, şi dacă vor fi luate măsuri împotriva cadrelor didactice care au anunţat târziu prezenţa armei în şcoală.

„Va fi făcută o cercetare în unitatea de învăţământ şi măsurile care pot fi dispuse sunt la nivelul unităţii de învăţământ, cadrele didactice fiind angajate ale şcolii”, a explicat Sorin Mihai.

Știrea inițială:

Un cadru didactic a sunat de urgență la 112 atunci când a descoperit pușca. Potrivit presei locale, elevul este clasa I la Școala Gimnazială nr.33 ”Anghel Saligny” Constanța.

Foto: Poliția Română

Ce spune Poliția

„La data de 11 mai, în jurul orei 13.55, polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța – Secția 5 Poliție au fost sesizați, prin SNUAU 112, de directorul Școlii Generale nr. 33 Anghel Saligny Constanța, cu privire la faptul că un minor, de 7 ani, elev al școlii respective, ar fi introdus, în incinta unității de învățământ, o armă.

Patrula mixtă deplasată la fața locului, formată din polițist și jandarm din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Tomis Constanța, a constatat că, la data de 10 mai a.c., în jurul orei 17.00, minorul ar fi introdus, în unitatea de învățământ, o armă cu lunetă de tip airsoft (neletală și nesupusă autorizării), aceasta fiind ridicată de un cadru didactic.

În cauză, cercetările sunt continuate de Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului. Totodată, se fac verificări sub aspectul comiterii unor fapte de natură contravențională, prevăzute de Legea 295/2004”, se arată în comunicatul Poliţiei.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata