Social-democratul Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei

Social-democratul Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei
Social-democratul Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei | Foto - Profimedia Images
Publicat: 08/12/2021, 14:27
Actualizat: 08/12/2021, 17:48

După 16 ani de ”eră Angela Merkel”, Germania are un nou cancelar. Social democratul Olaf Scholz a primit votul Bundestagului pentru a prelua funcția de cancelar al Germaniei, analiștii politici fiind de părere că totul a fost doar o formalitate, în contextul în care partidele din noua coaliție dețin o majoritate confortabilă în parlamentul federal.

Votul a fost deschis de Bärbel Bas, președintele Bundestagului, iar Olaf Sholz a primit 395 din cele 707 voturi exprimate de parlamentari.

După ce a primit votul Bundestagului, social-democratul s-a întâlnit și cu președintele Frank-Walter Steinmeier, având loc o scurtă ceremonie de învestire. Sholz – în vârstă de 63 de ani – a fost  ministru de Finanțe în ultimul guvern condus de Angela Merkel și, totodată, i-a dus pe socila-democrați către victoria în alegerile parlamentare care s-au desfășurat pe 26 septembrie.

Olaf Sholz: ”Am spus Da!”

Noul cancelar al Germaniei a postat și un scurt mesaj pe Twitter, precizând că a răspuns afirmativ la solicitarea de a prelua funcția de cancelar al Germaniei.

După vot, Scholz s-a îndreptat cu coloana oficială către palatul prezidențial Schloss Bellevue, acolo unde președintele german Frank-Walter Steinmeier l-a felicitat și i-a documentul oficial de numire în funcția de cancelar al Germaniei, potrivit informațiilor furnizate de dw.com. Ulterior, Olaf Scholz a revenit în Bundestag și a depus jurământul.

Cabinetul Sholz va fi format din 16 miniștri — șapte din SPD (Partidul Social-Democrat), cinci din Partidul Verzilor și patru din FDP (Partidul Liber Democrat). Pe parcursul acestei zile, miniștrii din ultimul guvern ”Merkel” vor preda oficial portofoliile către succesorii lor.

Emmanuel Macron: ”Vom scrie următorul capitol împreună”

Președintele francez Emmanuel Macron a fost printre primii care i-a transmis, miercuri, noului cancelar că Franța și Germania vor lucra împreună pentru a modela viitorul Europei.

”Vom scrie următorul capitol împreună. Pentru francezi, pentru germani, pentru europeni”, a scris Emmanuel Macron într-o postare pe Twitter.

Președintele francez nu a uitat să îi mulțumească și Angelei Merkel pentru că ”nu a uitat niciodată lecțiile istoriei, pentru că a făcut atât de mult pentru noi, alături de noi, pentru a face Europa înainte”.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase