Șoferii vor fi testați toxicologic în ambulanță. Ordinul de ministru, criticat de angajații SMURD / „E o situația disperată”

Șoferii vor fi testați toxicologic în ambulanță. Ordinul de ministru, criticat de angajații SMURD / „E o situația disperată”
Ambulanța SMURD / FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 13/03/2024, 17:11
Actualizat: 13/03/2024, 17:13

Șoferilor implicați în accidente li se pot recolta mostrele biologice prin care se stabilește dacă au consumat alcool sau droguri în spitalele care au secție de urgență, în instituțiile de medicină legală, dar și în ambulanțele serviciului mobil de urgență, mai exact în autospecialele SMURD, care au în echipaj un medic, potrivit Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1.252/2024.

Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1252/2024 prevede următoarea noutate: „şoferilor implicaţi în evenimente rutiere li se pot recolta mostrele biologiceprin care se stabileşte dacă au consumat băuturi alcoolice sau droguri în spitalele care au secţie de urgenţă, în instituţiile de medicină legală, dar şi în ambulanţele Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), ce au în echipaj un medic”.

Acelaşi ordin arată că „stabilirea concentranţiei de alcool sau a prezenţei în organism a substanţelor psihoactive se realizează în cadrul instituţiilor medico-legale”.

De asemenea, examenul medical al unei persoane, pentru evaluarea efectelor consumului de alcool sau droguri, se va face acum în toate cazurile în care se recoltează probe biologice şi nu ca până acum, când examenul era efectuat doar la solicitarea poliţistului rutier, dacă persoana era implicată într-un accident soldat cu victime.

Ordinul de ministru, criticat de angajații SMURD

Reprezentanţii SMURD se plâng de faptul că aceste modificări va bulversa complet activitatea echipajelor de urgenţă, având în vedere că ordinul stabileşte ca probele biologice să fie recoltate la interval de o oră, fără a fi precizat însă dacă echipajul SMURD trebuie să rămână la faţa locului după recoltarea primei probe, pentru recoltarea celei de-a doua. În plus, recoltarea probelor pentru depistarea substanţelor psihoactive se face şi din urină, iar medicii se întreabă cum va fi recoltată această în ambulanţele SMURD, scrie Antena 3.

„Într-adevăr este o situaţie disperată în care ne aflăm. Vorbim despre mii de conducători auto care conduc sub influenţa alcoolului şi al drogurilor pe drumurile publice din România şi asta se vede în cifrele şi morţii pe care îi avem raportaţi. Probabil că scopul acestei modificări a fost ca în momentul în care un anumit tip de ambulanţe se prezintă la faţa locului în cazul unor accidente cu victime să poată în acelaşi timp să fie folosite pentru recoltarea de probe biologice pentru conducătorii auto implicaţi în incident, motiv pentru care, clar, vorbim de o situaţie în care atât personalul medical, cât şi poliţiştii, vor fi solicitaţi sau suprasolicitaţi de această nouă activitate, însă este singura variantă, mai ales în situaţia în care sunt puţini poliţişti rutieri.

E clar că vorbim de situaţii de criză în care ne aflăm în momentul de faţă. Gândiţi-vă că în situaţia în care un accident rutier cu victime are loc la 70 de kilometri de cea mai apropiată unitate medicală, vorbim despre indisponibilizarea unei patrule de poliţişti rutier, probabil singura din judeţ, pentru 4-5-6 ore, lucru care, evident, lasă descoperite drumurile publice. Are şi partea bună a faptului că aduce operativitate în ceea ce înseamnă recoltare de probe, dar pe de altă parte suprasolicită deja personalul care este epuizat din cauza lipsei de poliţişti şi personal medical”, a spus Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol, la Antena 3.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?