VIDEO | Sorin Cîmpeanu: Un nivel ridicat de educație generează un nivel ridicat de vaccinare

Publicat: 29/09/2021, 22:35
Actualizat: 30/09/2021, 14:15

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri seară, la B1 TV, că nivelul de vaccinare al unei societăți este direct proporțional cu nivelul de educație, întrucât un popor educat poate înțelege mai corect avantajele sănătății publice bazate pe studii științifice și nu pe informații false, fără nicio bază documentată.

„Mai exact spus, un nivel ridicat de educație generează un nivel ridicat de vaccinare. Vaccinarea se face în urma unei informări, a unui suport științific. Sigur nu contest dreptul celor educați să aibă o altă opinie, este un drept al lor de a refuza sau nu un act medical”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Premierul Florin Cîțu a sugerat că românii care nu se vaccinează împotriva Covid-19 sunt analfabeți funcțional: „Am văzut câteva studii în această perioadă și o corelație care nu ne face cinste între scorul de la testul PISA și rata de vaccinare. Sunt mai multe studii și aici ar trebui să facem o analiză și să vedem după aceea ce putem să facem”, a declarat Florin Cîțu.

Ce înseamnă rezultatele PISA la științe

Potrivit ultimei evaluări, aproximativ 56% dintre elevii români s-au situat la nivelul 2 de competență sau la un nivel superior acestuia, ceea ce înseamnă că recunosc explicația corectă a unui fenomen științific familiar și pot utiliza cunoștințele lor pentru a evalua dacă anumite date pot fundamenta o anumită concluzie.
Aproximativ 1% dintre elevi au obținut performanțe foarte bune (nivelul 5 sau 6) la științe – pot aplica în mod autonom și creativ cunoștințele lor din domeniul științelor într-o varietate de situații, inclusiv în situații nefamiliare.