Sorin Cîmpeanu vrea salariul mediu pe economie pentru toți profesorii. Ministrul Educației: „Altfel, nu vom avea profesori bine pregătiţi, dintre cei mai buni absolvenţi ai universităţilor româneşti”

Sorin Cîmpeanu vrea salariul mediu pe economie pentru toți profesorii. Ministrul Educației: „Altfel, nu vom avea profesori bine pregătiţi, dintre cei mai buni absolvenţi ai universităţilor româneşti”
Ministrul Educației / Sursa foto: Mediafax
Publicat: 02/09/2022, 14:39
Actualizat: 02/09/2022, 14:43

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat, vineri, că deși proiectele de legi ale educaţiei sunt „foarte bune”, ele „vor sfârşi la fel ca fosta lege a educaţiei, care nu a reuşit să genereze efecte”, dacă nu vor exista resursele financiare necesare. De asemenea, oficialul a precizat că este nevoie de alocarea de resurse pentru majorări salariale pentru a veni profesori bine pregătiţi în sistemul de învățământ.

Prezent la cea de a VI-a ediţie a Black Sea and Balkans Security Forum, Sorin Cîmpeanu a declarat că dascălii ar trebui să aibă asigurat salariul mediu pe economie, care, potrivit Institutului Național de Statistică, a fost de 3.977 de lei net, în luna iunie.

„O spun cât se poate de răspicat – aceste legi sunt foarte bune, dar dacă nu vor avea resursele financiare necesare vor sfârşi la fel ca Legea 1, care a fost foarte bună şi nu a reuşit să genereze efecte. Dacă vom regăsi aceste majorări în bugetul pe anul 2023, înseamnă că avem o şansă pentru educaţie, dacă nu le vom regăsi nu vom avea o şansă pentru educaţie. În coaliţie s-a discutat. Tot timpul am fost asiguraţi că România va avea resurse financiare pentru legile educaţiei”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a precizat că schimbările propuse prin proiectul noilor legi ale educaţiei vor da rezultate numai prin alocarea de resurse financiare de la buget, în contextul în care profesorii au nevoie de o „motivație salarială”.

„Aceste majorări care trebuie să fie în întreg sistemul sunt prevăzute a intra în vigoare începând cu septembrie 2023. Începând cu profesorii debutanţi şi chiar cu profesorii stagiari, care sunt cei care vor avea reducere de normă, de la 18 la 12 ore, şi, chiar aşa, norma fiind redusă profesorul stagiar va trebui să aibă asigurat salariul mediu pe economie. Altfel, nu vom avea profesori bine pregătiţi, dintre cei mai buni absolvenţi ai universităţilor româneşti.

Dacă nu vom înţelege că e nevoie de alocarea de resurse astfel încât să nu mai existe niciun cadru didactic în România care să aibă un salariu mai mic decât salariul mediu pe economie, aş vrea să vă spun că toate schimbările de proces, de arhitectură de sistem sunt degeaba. Nu vom reuşi, profesorul va rămâne cel cu un rol determinant într-o şcoală în care învăţământul trebuie să fie centrat pe elevi.

Profesori buni, fără motivaţie salarială, nu vom putea avea, o spun cât se poate de răspicat. Aceste legi sunt foarte bune, dar dacă nu vor avea resursele financiare necesare, vor sfârşi exact ca legea 1”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, oficialul susține că preşedintele Klaus Iohannis a susţinut Proiectul „România Educată” şi că va analiza legile educaţiei atunci când vor veni la promulgare.

„Parlamentul este cel mai potrivit loc pentru un partid politic să promoveze acele îmbunătăţiri. Noi le vom analiza cu maximă atenţie. (…) Preşedintele Iohannis a susţinut Proiectul România Educată. Preşedintele Iohannis a promovat în data de 14 iulie 2021 Raportul final România Educată.

Mai apoi este sarcina Ministerului Educaţiei ca autoritate naţională şi s-a achitat de această sarcină în momentul în care a lansat aceste proiecte ale legilor educaţiei în dezbatere publică. Am luat în considerare sute dintre aceste propuneri. Am luat în considerare tot ceea ce a fost argumentat, tot ceea ce a fost constructiv, pe parcursul dezbaterilor am făcut publice aceste modificări, aceste îmbunătăţiri.

Vom face de asemenea publice şi modificările pe care le-am încheiat în momentul încheierii acestei analize. Preşedintele va analiza aceste legi atunci când vor veni la promulgare”, a menționat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a declarat că se va ocupa „în fiecare zi, până în ultimul minut, de problemele educaţiei”, dar și de „interesul elevilor şi al şcolii româneşti”, atâta timp cât va ocupa funcția de ministru al Educaţiei, informează Digi24.

„Atâta vreme cât sunt ministrul Educaţiei voi continua să mă ocup în fiecare zi, până în ultimul minut, de problemele educaţiei. Ca ministru al Educaţiei vă declar cât se poate de clar că mă voi ocupa de interesul elevilor şi al şcolii româneşti până în ultima clipă”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”