Sorin Grindeanu, noi precizări despre SITUAȚIA privind canalul Bâstroe: Partea ucraineană nu a transmis României data la care vor începe măsurătorile

Sorin Grindeanu, noi precizări despre SITUAȚIA privind canalul Bâstroe: Partea ucraineană nu a transmis României data la care vor începe măsurătorile
Sorin Grindeanu
Publicat: 22/03/2023, 15:45
Actualizat: 22/03/2023, 15:49

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a detaliat, pe Facebook, situația măsurătorilor solicitate pentru Brațul Chilia și pentru Canalul Bâstroe. El a precizat că, din momentul în care experții români vor primi acceptul, se vor putea deplasa în maximum două ore la punctul de întâlnire.

Grindeanu spune că experții Ministerului român al Transporturilor au finalizat măsurătorile pe sectorul de Dunăre de pe Brațul Chilia (partea ucraineană, între km 22 și km 116), însă nu au primit acordul părții ucrainene pentru sectorul cuprins între km 11 și km 22 al Brațului Chilia și pe canalul Bâstroe. Autoritățile de la Kiev au transmis părții române doar că sunt dispuse să facă măsurători pe aceste sectoare de Dunăre cu nave și experți ucraineni, însă nu a transmis data la care vor începe măsurătorile și nici momentul în care experții români vor putea urca la bordul navelor ucrainene.

„Pentru a nu mai exista interpretări eronate privind situația măsurătorilor solicitate pentru Brațul Chilia și pentru Canalul Bâstroe, fac următoarele precizări:

Experții Ministerului român al Transporturilor și Infrastructurii au finalizat măsurătorile pe sectorul de Dunăre de pe Brațul Chilia (partea ucraineană, între km 22 și km 116, unde autoritățile de la Kiev ne-au permis accesul).
– Măsuratorile au fost efectuate cu nave românești (Donaris 1, Donaris 2 și Donaris 3) și cu experți români. Pe durata acestor măsurători au avut acces la bordul navelor noastre și experți ucraineni, invitați în calitate de observatori.
– România a solicitat de mai multe ori acordul Ucrainei pentru a continue măsurătorile cu echipaje și nave proprii pe sectorul cuprins între km 11 și km 22 al Brațului Chilia și pe canalul Bâstroe.
– Autoritățile ucrainene au transmis părții române doar că sunt dispuse să facă măsurători pe aceste sectoare de Dunăre cu nave și experți ucraineni. Pentru aceste măsurători s-au arătat dispuse doar să primească doi experți români la bordul navelor ucrainene.
– Până în prezent, partea ucraineană nu a transmis României data la care vor începe măsurătorile și nici momentul în care experții români vor putea urca la bordul navelor ucrainene. Nu au fost transmise părții române nici sectoarele unde ar urma să fie efectuate aceste măsurători.
– Autoritățile ucrainene au cerut Ministerului român al Transporturilor și Infrastructurii doar să transmită autorităților din Ucraina (Administrația Porturilor din Ucraina și Ministerul ucrainean de Externe) documentele prin care solicită acces, fără a oferi până acum alte amănunte.
– Unitățile de resort aflate în coordonarea Ministerului român al Transporturilor au transmis documentele solicitate de partea ucraineană. Din momentul în care experții români vor primi acceptul se vor putea deplasa în maximum două ore la punctul de întâlnire stabilit de partea ucraineană pentru a urca la bordul navelor acestora.
Ministerul român al Transporturilor se ocupă doar de aspectele tehnice ale acestor măsurători, iar de relațiile cu alte state, inclusiv în ceea ce privește formalitățile pentru obținerea acordurilor de acces ale experților noștri se ocupă alt minister din România”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Alex Ashraf se revoltă după acuzele aduse de Oana Zăvoranu! A rupt tăcerea: 'Eu am...
FOTO. Imagini incendiare cu actrița care l-a refuzat pe fotbalist! Cum arată femeia
Momentul în care DJ Lalla a fost găsită moartă pe plajă, surprins de camere video....
Cum fac dragoste femeile musulmane înainte de căsătorie! Scandalos!
Andre Bîrleanu şi-ar fi bătut şi violat iubita de 22 de ani. Alte două foste...
La câți KM se schimbă uleiul la diesel, față de motoarele pe benzină?
Se dau 1.500 de lei de persoană! Banii intră direct pe card. Cine sunt beneficiarii
Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț
Biden, despre blocajul guvernamental care ar putea arunca America în haos: ,,mingea este la republicanii...
O prezentatoare din România a început să plângă în direct, în această dimineață. Femeia primise...
Ce au VĂZUT când au DESCHIS mormântul celui mai PUTERNIC ÎMPĂRAT al Chinei?
Marele ACTOR român a MURIT! Doliu naţional: Ne unim în rugăciuni
Decizie istorică luată de Țiriac. Ce va face cu colecția de mașini
Ultimul mesaj al Laurei Roșca (DJ Lalla), înainte să fie găsită fără suflare pe o...
BANCUL ZILEI. Două tipe foarte frumoase discută în club: Dragă de când s-a cuplat cu...
Fanii Vacanta Mare sunt distrusi! Costel a murit… ce declaratii tulburatoare au fost spuse