Spitalele din Iași au început tratarea refugiaților din Ucraina. Un bărbat cu probleme respiratorii și doi copii au fost primii consultați

Spitalele din Iași au început tratarea refugiaților din Ucraina. Un bărbat cu probleme respiratorii și doi copii au fost primii consultați
FOTO - Caracter ilustrativ: Facebook.com/departamenturgente
Publicat: 28/02/2022, 16:43
Actualizat: 28/02/2022, 19:47

Spitalele din Iași au primit, în ultimele zile, primii refugiați ucraineni cu probleme de sănătate. Aceștia au ajuns atât de la spațiile de cazare din Iași sau din preajma orașului, cât și prin coordonarea cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Un bărbat și doi copii au fost tratați, sâmbătă și duminică, în spitalele din capitala Moldovei.

La Spitalul Clinic de Urgențe „Sf. Spiridon” a fost adus, de la hotelul în care era cazat, un bărbat în vârstă de 70 de ani, care avea probleme respiratorii.

„Bărbatul a fost adus în Urgențe, cu dispnee, a fost diagnosticat cu status post-COVID, pacientul având o bronșită obstructivă cronică  diagnosticată anterior. Starea lui a impus internare, astfel încât, după tratamentul în urgență, a fost internat în clinica de medicină internă de gardă, unde este tratat la fel ca orice pacient din spitalul nostru”, a declarat Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD.

Doctorul Diana Cimpoeșu a precizat că a luat legătura cu ISU pentru a vedea dacă, la graniță, este nevoie de sprijin suplimentar de medici și de asistenți, dar până acest moment nu au existat solicitări din partea inspectoratului.

Două fetițe din Ucraina au fost tratate, în weekend, la Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii „Sf. Maria” din Iași. Fetele, cu vârste de 9 luni și, respectiv, 4 ani, au fost aduse la spital de părinți, dar nu au avut probleme majore de sănătate.

„Pacienții au fost consultați în UPU, s-au făcut analize, au primit tratament simptomatic și au plecat cu recomandări. Aveau dureri de gât, febră, vărsături, deci patologie frecventă a pacientului de vârstă pediatrică și mică. S-au făcut și teste antigen rapid, întrucât copiii aveau și un sindrom febril, însă rezultatele au fost negative”, a declarat dr. Tamara Roșu, medic-șef UPU la Spitalul de Copii din Iași.

Medici și asistenți asigură traducerea

Reprezentanții spitalelor din capitala Moldovei au precizat că există un acord astfel încât toți refugiații care vor avea nevoie de asistență medicală de urgență și de internare să fie tratați fără nicio problemă. Mai mult, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași există în permanență medici și asistenți vorbitori de limbă rusă și ucraineană, astfel încât să poată fi asigurată traducerea.

„Din fericire, în rândul echipei medicale din urgențe există rezidenți care vorbesc limba rusă în mod obișnuit, putem asigura 24 de ore din 24 traducere și comunicare permanentă cu acești pacienți, astfel încât să nu fie dificil. Înțeleg că același lucru se întâmplă în multe specialități, pentru că avem mulți rezidenți acum care vorbesc la fel de bine română, precum și limba posibililor refugiați care ar avea nevoie de asistență medicală”, a completat medicul Diana Cimpoeșu.

S-au făcut pregătiri și la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Începând de vineri 25 februarie, la fiecare gardă se află și o persoană care vorbește limba ucraineană, pentru a putea comunica rapid cu refugiații care ar avea nevoie de îngrijiri, inclusiv pentru simptome de COVID-19.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din anul 2016 este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, unde acoperă citeste mai mult