Țara cu rezerve de carburant doar pentru o zi. Premierul cere un ajutor urgent de 75 de milioane de dolari

Țara cu rezerve de carburant doar pentru o zi. Premierul cere un ajutor urgent de 75 de milioane de dolari
FOTO cu caracter ilustrativ: Pixabay.com
Publicat: 17/05/2022, 23:32
Actualizat: 17/05/2022, 23:34

Noul premier din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, a anunțat că ţara sa mai are rezerve de carburant doar pentru o zi, referindu-se la cea mai gravă criză economică din ultimii 70 de ani.

Acesta a declarat, într-un discurs televizat, că naţiunea are nevoie urgentă de 75 de milioane de dolari în următoarele câteva zile pentru a plăti importurile esenţiale.

Economia naţiunii insulare din Oceanul Indian a fost puternic afectată de pandemie, de creşterea preţurilor la energie şi de o politici populiste de reducere a taxelor, potrivit Mediafax.

Mai mult, lipsa valutei străine şi o inflaţie în creştere au dus la o penurie severă de medicamente, combustibil şi alte produse de bază.

„Am mers la mai multe staţii de carburanţi şi majoritatea erau închise. În jurul orei 05.30 am riscat şi ne-am alăturat unei cozi la Townhall, care este staţia care furnizează de obicei combustibil pentru vehiculele guvernamentale. Era mai puţin aglomerat – dar coada a crescut treptat până la aproximativ 2 km lungime. Am fost destul de norocoşi să primim combustibil în jurul orei 09.00, odată ce a fost livrat combustibilul”, a declarat un localnic din capitala Colombo, pentru BBC.

Dragos Tanase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult