Starețul acuzat de agresiune sexuală susține că a pus mâna „doar părintește” pe tânăra refugiată: „Eu sunt liniștit. Dumnezeu vede sus”

Starețul acuzat de agresiune sexuală susține că a pus mâna „doar părintește” pe tânăra refugiată: „Eu sunt liniștit. Dumnezeu vede sus”
Sursă foto: captură video Antena 3
Publicat: 18/04/2022, 17:12

Părintele Agaton Oprişan, starețul mănăstirii Petrova, a negat că ar fi agresat-o sexual pe tânăra refugiată din Ucraina, care a depus plângere la poliție susținând că faptele au avut loc pe 13 – 15 aprilie. Preotul spune, însă, că în această perioadă el era de fapt în localitatea Teaciv din Ucraina, pentru a aduce donații.

Tânara ucraineană în vâstă de 22 de ani a depus plângere la poliție pe 17 aprilie, susținând că a fost agresată de stareț, un bărbat de 55 de ani, în perioada în care a fost cazată la mânăstire. Preotul spune însă că nu a făcut nicio astfel de faptă.

„Atât timp cât nu mă simt vinovat, sunt împăcat sufleteşte, ce pot să spun: eu sunt cu sufeltul liniştit. Nu ştiu de ce ar fi spus aşa ceva. Mi-a zis cineva astăzi: niciun lucru bun, nicio faptă bună, nu rămâne nerăsăplătită cu rău”, a spus starețul, potrivit site-ului de știri locale VasileDale.ro.

Întrebat dacă a atins-o pe tânără, dacă a pus măcar mâna pe ea, a răspuns că „doar părinteşte”.

Şi ele mă cuprind pe mine, şi eu pe ele, părinteşte. Pe toate le respect, părinteşte. Eu îs liniştit că nu i-am propus la niciuna aşa ceva, eu sunt împăcat sufleteşte. Dumnezeu vede de sus. Nici nu am timp, pur şi simplu. Chiar am spus astăzi aici la băieţi că eu în data de 15 nici nu am fost acasă”, a mai precizat acesta.

Mai exact, preotul susține că în perioada în care tânăra susține că a fost abuzată sexual el nu se afla la mânăstire, ci în Ucraina. El a oferit și imagini susprinse de camerele de supraveghere, în care ar fi în localitatea Teaciv.

O tânără în vârstă de 22 de ani, din Ucraina, a anunțat Poliția, duminică, despre faptul că starețul măstirii la care era cazată ar fi agresat-o sexual.

Conform anchetatorilor, tânăra a povestit că abuzurile ar fi avut loc în perioada 13-15 martie 2022, iar autor ar fi fost, conform unor surse judiaciare, chiar starețul lăcașului de cult, Agaton Oprișan, în vârstă de 55 de ani.

Polițiștii au declanșat o anchetă sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus, pentru a stabili împrejurările în care s-ar fi produs evenimentele.

BOR a deschis propria anchetă

Contactat de Gândul, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a precizat că s-a deschis o anchetă bisericească care se desfășoară în paralel cu ancheta Poliției.

Am aflat si eu de această acuzație în dimineața acestei zile. Am luat imediat legătura cu purtătorul de cuvânt al episcopiei Maramureșului și am aflat că s-a deschis urgent o anchetă bisericească care se desfășoară în paralel cu cea efectuată de organele civile abilitate care au înregistrat plângerea depusă. Trebuie să așteptăm asadar rezultatele absolut necesarei anchete. Dacă acestea vor indica în mod indubitabil vinovăția clericului monah menționat, acesta va fi desigur judecat de forul bisericesc (consistoriu) și va fi sancționat prompt și adecvat. Fapta în sine, reală sau nu, rămâne una abominabilă. Nu putem acum decât spera că va fi infirmată de ancheta in desfășurare”, a declarat Vasile Bănescu pentru Gândul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase