Statul plătește doar cinci zile din concediul de carantină. Restul zilelor rămân neplătite. Explicația CNAS

Statul plătește doar cinci zile din concediul de carantină. Restul zilelor rămân neplătite. Explicația CNAS
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock
Publicat: 15/09/2021, 14:43

Statul suportă doar primele cinci zile de concediu de carantină pentru persoanele care pleacă în țări cu risc epidemiologic ridicat în cazul în care la întoarcere acestea sunt obligate să se izoleze, potrivit unei modificări legislative care se aplică de luna trecută.

Astfel, în cazul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, celelalte nouă zile de concediu rămân pur si simplu neplătite, după cum informează avocatnet.ro.

Potrivit sursei citate, aceasta reprezintă o excepție de la regula de bază, potrivit căreia toate zilele de concediu de carantină sunt suportate de stat.

„Prin excepție (…), indemnizația (…) se suportă pentru o perioadă de 5 zile din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS – n. red.), în cazul în care se instituie măsura carantinei la întoarcerea pe teritoriul României, pentru o persoană care s-a deplasat în interes personal într-o zonă în care la momentul deplasării exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen (…)”, prevede Ordonanța de urgență a Guvernului 74/2021, regula aplicându-se efectiv de la 1 august 2021.

Potrivit legii, în mod normal, dacă o persoană trebuie să intre în carantină și acest lucru impune acordarea de concediu, indemnizația aferentă este acordată integral din banii statului, indiferent de perioadă.

Preambulul ordonanței de urgență explică, totuși, că scopul reducerii perioadei suportate de la bugetul de stat este acela de a „responsabiliza” persoanele care se expun de bunăvoie riscului de îmbolnăvire.

Potrivit CNAS, începând cu a șasea zi de concediu de carantină, nici statul, dar nici angajatorul, nu mai au obligația legală de a acoperi sumele necesare indemnizației, motiv pentru care cele nouă zile de concediu care rămân nu sunt plătite.

„Astfel, persoana care s-a deplasat în interes personal într-o zonă în care la momentul deplasării exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen, poate beneficia de certificat de concediu medical pentru carantină, acordat potrivit deciziei eliberate de către Direcția de Sănătate Publică, dar indemnizaţia pentru carantină se suportă (…) numai pentru primele cinci zile din respectivul concediu medical, pentru restul de zile necalculându-se și neplătindu-se indemnizație de carantină. Potrivit actelor normative în vigoare nu există obligaţia plăţii indemnizaţiei pentru carantină de către angajator începând cu a şasea zi de concediu medical”, au declarat reprezentanții CNAS pentru avocatnet.ro.

În ce situații este, totuși, acoperit concediul de carantină integral

Există, însă, o situație în care concediul de carantină este plătit integral: atunci când o persoană se deplasează într-o țară cu risc epidemiologic pentru că a fost trimis de angajator în interes de serviciu.

„În situația în care persoana care primește decizie de carantină în urma deplasării din dispoziția angajatorului într-o astfel de zonă, indemnizația pentru concediul medical aferent se suportă potrivit reglementărilor generale, adică integral din bugetul FNUASS / bugetul instituției, după caz”, mai spun cei de la CNAS.

Așa cum este formulată măsura, aceasta se aplică nu doar în cazul epidemiei de coronavirus, ci în cazul oricărei epidemii actuale sau viitoare.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
A MURIT! Marcel Pavel e distrus: 'Of, Dumnezeule'
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
Ce a făcut Petrică Cercel pentru cei trei copii ai săi, înainte de a muri....
Gigi Becali a primit o lovitură de proporții! Patronul FCSB riscă să piardă o sumă...
A murit Dorin Anastasiu. Cântărețul avea 78 de ani, luase un trofeu major alături de...
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Simptomele COVID-19 în cazul copiilor. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe...
A MURIT! Marcel Pavel e distrus: 'Of, Dumnezeule'
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Adio, centrale de apartament! Cu ce vor fi înlocuite, facturile vin mult reduse
ȘOC! Andreea Marin, ce GAFĂ! Greșeala uriașă din ultima fotografie
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A murit. Este doliu în lumea presei
10 milioane de oameni vor muri! Catastrofa care ne va lovi crunt. E cumplit ce...
Monarhia se află în PERICOL! Regina Elisabeta a comis o greșeală fatală. Este război total...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...