Ministrul Sănătății dă asigurări că medicul Cătălin Denciu nu rămâne fără concediu medical în perioada recuperării. Cum se schimbă legislația pentru marii arși

Ministrul Sănătății dă asigurări că medicul Cătălin Denciu nu rămâne fără concediu medical în perioada recuperării. Cum se schimbă legislația pentru marii arși
Ioana Mihailă, ministrul Sănătății / Sursa: Guvernul României
Publicat: 20/08/2021, 14:28

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a explicat, vineri, la întrebările presei, că medicul-erou Cătălin Denciu – un caz generic de mare ars – va beneficia de zile de concediu pentru recuperare. Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au anunțat că pregătesc un proiect pentru modificarea actualelor prevederi legale, astfel încât pacienții cu arsuri grave să beneficieze de concedii medicale inclusiv pentru perioada de recuperare.

Ministrul Sănății a detaliat demersurile de modificare a legislație privitoare la concediile medicale pentru marii arși în urma întrebărilor jurnaliștilor referitoare la situația lui Cătălin Denciu, medicul de la Piatra Neamț care a suferit arsuri pe 85% din suprafața corpului după ce a sărit în flăcări, în incendiul din noiembrie, pentru a-și salva pacienții.

Întrebarea a venit după ce în spațiul public a fost prezentată situația medicului-eroul de la Spitalul din Piatra Neamț, care nu mai poate beneficia de concediu de recuperare, după ce a fost tratat, la Bruxelles. Medicul a fost lăudat pentru dedicarea lui chiar de directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„În primul rând cu a rămas încă fără concediu medical. De îndată ce am aflat de această situație, care nu este, nu trebuie să o vedem ca pe o situație particulară, dar este o problemă care necesită rezolvare și anume perioada de concedii pentru marii arși. Reamintesc că această derogare de la limita de concedii, care a fost prevăzută în ordonanța care a trecut în iunie, această listă e în curs de actualizare și sperăm să săptămâna viitoare această problemă va fi rezolvată”,a spus Ioana Mihăilă, într-o declarație de presă de la Palatul Victoria.

Întrebată dacă medicul va beneficia de concediu medical, ministrul Sănătății a spus că „de îndată ce ordonanța de urgență va fi modificată, recuperarea post-operatorie și post-tratament a marilor arși va putea beneficia de zile de concediu medical peste limitele obișnuite”.

Stadiul proiectului

Ministerul Sănătății (MS) și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au anunțat, tot vineri, în paralel cu ședința de la Guvern, că au elaborat, în regim de urgență, cu consultarea Comisiei Multidisciplinare de Arsuri a Ministerului Sănătății, un proiect de act normativ pentru modificarea OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Scopul declarat al acestui demers este ca pacienții cu arsuri grave să beneficieze de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pe toată perioada de tratament, până la vindecare, inclusiv pentru perioada de recuperare, după cum au transmis reprezentanții MS, printr-un comunicat de presă.

Potrivit Ministerului Sănătății, modificările avute în vedere mai prevăd ca indemnizația brută lunară pentru incapacitate temporară de muncă determinată de arsurile grave, inclusiv pentru perioada de recuperare, să fie de 100% din baza de calcul stabilită conform legii.

„Proiectul de modificare a ordonanței de urgență va fi propus spre aprobare în ședința de guvern de săptămâna viitoare”, a transmis MS.

Potrivit sursei citate, în 27 mai 2021, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a constituit, pentru prima dată în România, Comisia Multidisciplinară de Arsuri a Ministerului Sănătății, organism consultativ al ministerului care furnizează expertiza necesară coordonării din punct de vedere științific, profesional și metodologic a asistenței medicale specializată în tratarea arsurilor și care include specialiști din toate ariile terapeutice implicate în îngrijirea pacientului cu arsuri severe (chirurgie plastica, Anestezie și Terapie Intensivă, recuperare medicală).

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Ce se întâmplă pe piaţa medicamentelor din România?