Statul român intervine în favoarea Ucrainei, în cauza introdusă împotriva Rusiei. Bogdan Aurescu: „România continuă să susțină justiția internațională și acțiunea CEDO”

Statul român intervine în favoarea Ucrainei, în cauza introdusă împotriva Rusiei. Bogdan Aurescu: „România continuă să susțină justiția internațională și acțiunea CEDO”
Sediul MAE / Sursa: Alexandra Pandrea
Publicat: 16/09/2022, 14:53
Actualizat: 16/09/2022, 15:06

România a luat decizia de a interveni în favoarea Ucrainei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cauza introdusă împotriva Federației Ruse, a anunțat, vineri, Ministerul Afacerilor Externe. Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a transmis, că statul român susține cauza Ucrainei privind încălcările grave ale drepturilor omului comise de Federația Rusă.

România a depus, vineri, la Grefa Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) cererea de intervenție a țării noastre în favoarea Ucrainei, în cauza introdusă de acest stat împotriva Federației Ruse. Cauza, depusă de statul vecin, la 28 februarie 2022 – Cauza nr. 11055/22 – aflată în stadiu incipient pe rolul CEDO, are ca obiect încălcările grave ale drepturilor omului, comise în masă de Federația Rusă în cadrul agresiunii militare desfășurate pe teritoriul Ucrainei începând cu 24 februarie 2022, a transmis MAE.

Cererea de intervenție a României a fost adresată prin intermediul Agentului Guvernamental pentru CEDO, în baza articolului 36(2) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (Convenția), completat de regula 44 din Regulamentul CEDO.

„România a depus azi la CEDO o Cerere de Intervenție în favoarea Ucrainei, în cauza introdusă de Ucraina contra Federației Ruse pentru încălcările grave ale drepturilor omului comise de Federația Rusă pe teritoriul UA. România continuă să susțină justiția internațională & acțiunea CEDO”, a scris pe Twitter Bogdan Aurescu.

205 zile de la debutul războiului

Potrivit comunicatului MAE, intervenția României are loc în cadrul eforturilor țării noastre de susținere a Ucrainei, ca urmare a războiului ilegal de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva acestui stat, inclusiv prin intermediul instrumentelor de drept internațional.

„România își propune astfel să transmită un mesaj principial, în spiritul acțiunilor sale de promotor tradițional al justiției internaționale. Demersul României de a interveni în această cauză a fost inițiat la solicitarea  părții ucrainene, transmisă după introducerea de către Ucraina la CEDO a cererii în formă completă, la 23 iunie 2022, urmată de comunicatul CEDO din 28 iunie 2022”, a transmis diplomația română.

MAE reamintește că România și-a arătat susținerea pentru Ucraina în domeniul justiției internaționale și prin inițierea, la 2 martie 2022, alături de alte state 39 de state, a procedurilor pe rolul Curții Penale Internaționale, precum și prin Declarația de Intervenție în procesul aflat pe rolul Curții Internaționale de Justiție în dosarul privind „Acuzații de genocid în temeiul Convenției pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid (Ucraina c. Rusia)”, transmisă la CIJ la 13 septembrie 2022.

Potrivit MAE, acordarea permisiunii Statelor de a interveni în cauze aflate pe rol, „în interesul unei bune administrări a justiției” este o practică bine stabilită la nivelul CEDO. Intervenția se solicită potrivit unei proceduri specifice și se acordă de către CEDO, având în vedere că spețele aflate pe rol au o importanță publică majoră și că, de cele mai multe ori, impactul deciziilor se extinde dincolo de cazul individual respectiv.

În cazul acordării permisiunii de intervenție, statele interveniente sunt invitate să prezinte intervenția sub formă de observații scrise, în termenul stabilit de instanță. Conținutul intervenției se va limita la aspecte principiale, cu precădere aspecte ce țin de admisibilitatea cererii și de chestiunea complexă a întrepătrunderii drepturilor omului cu dreptul internațional umanitar, a conchis MAE.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”