Stoltenberg: Orice utilizare a armelor chimice de către Rusia ar schimba fundamental natura conflictului

Stoltenberg: Orice utilizare a armelor chimice de către Rusia ar schimba fundamental natura conflictului
Sursă foto: Pixabay
Publicat: 24/03/2022, 10:50

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg spune că orice atac chimic al Rusiei asupra Ucrainei ar schimba cursul războiului, dar nu a precizat dacă NATO va întreprinde acțiuni militare, scrie Times of Israel.

Întrebat dacă un atac cu arme chimice este o linie roșie pentru NATO, Stoltenberg a spus: „Nu voi specula dincolo de faptul că NATO este întotdeauna gata să apere, să protejeze și să reacționeze la orice tip de atac asupra unei țări aliate NATO”.

Stoltenberg spune că „orice utilizare a armelor chimice ar schimba fundamental natura conflictului. Ar fi o încălcare flagrantă a dreptului internațional și va avea consecințe pe scară largă și grave.”

El a făcut aceste declarații când a sosit la sediul NATO din Bruxelles pentru a prezida un summit al celor 30 de lideri naționali ai organizației militare, inclusiv președintele american Joe Biden. Aliații NATO sunt îngrijorați de retorica rusă și se tem că Moscova ar putea dori să creeze un pretext pentru a folosi arme chimice în Ucraina.

Este posibil ca liderii să fie de acord să trimită echipamente pentru a ajuta Ucraina să se protejeze împotriva amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare.

De asemenea, sunt pregătiți să aprobe o mișcare de a înființa patru noi grupuri de luptă multinaționale în Europa de Est pentru a descuraja Rusia să atace orice membru NATO.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase