Dacă vă treziți dimineața căscând și vă luptați să vă țineți ochii deschiși la ședințe, ar fi bine să luați lucrurile mai în serios. Un nou studiu al Academiei Americane de Medicină a Somnului (AASM) avertizează că somnolența diurnă și căscatul pot fi mult mai grave decât simplele semne de oboseală.
Potrivit studiului, acestea ar putea fi primele clopote de alarmă ale unui deficit de somn cu consecințe grave asupra sănătății.
Eric Olson, președintele AASM și specialist în medicina somnului la Clinica Mayo, nu lasă loc de interpretări: „Somnolența nu e doar o stare neplăcută, este o problemă serioasă de sănătate cu consecințe de mare amploare. De la accidente provocate de somnolență la volan la erori la locul de muncă și riscuri pentru sănătate pe termen lung, efectele somnolenței excesive în timpul zilei au un impact asupra indivizilor și societății în fiecare zi”.
Conform studiului amintit, susținut de 25 de organizații medicale de top (printre care Academia Americană de Neurologie și Consiliul Național de Siguranță), lipsa somnului cronic (sub 7-8 ore pe noapte) este direct legată de următorii factori:
Indira Gurubhagavatula, expertă în medicina somnului de la Penn Medicine, explică un paradox periculos: „Cu cât suferim mai mult de privare cronică de somn, cu atât devenim mai slabi în a ne evalua propriile limite. Ne convingem că «ne descurcăm», dar corpul nostru funcționează în modul «supraviețuire», de fapt. Credem că suntem bine, dar nu suntem”.
Și statisticile sunt alarmante: în SUA, anual au loc 100.000 de accidente rutiere în care cauză principală este somnolența.
Specialiștii avertizează că ar fi cazul să ne reevaluăm obiceiurile de somn, dacă ne regăsim în oricare dintre scenariile de mai jos:
Potrivit studiului, odihna pierdută poate fi recâștigată dacă vom conștientiza lucrul ăsta. De asemenea, este nevoie de o rutină de somn strictă – la aceeași oră zilnic, inclusiv în weekend, dar și să eliminăm „stimulenții” ca televizoarele și cafeaua cu cel puțin 2 ore înainte de culcare.
„Dacă ați căscat citind acest articol, poate e momentul să luați în serios semnalele corpului dumneavoastră”, glumește prof. Olson. Însă, mesajul lui este unul cât se poate de serios: somnul nu e un lux, ci o necesitate biologică. Iar ignorarea lui poate deveni, literalmente, o problemă de viață sau de moarte.
CITEȘTE ȘI: