Anchetatorii au ridicat documente, telefoane și tablete după perchezițiile făcute la Radu Pally, șeful de campanie al lui Călin Georgescu, și la alte persoane care s-au ocupat de strângerea semnăturilor pentru susținerea candidatului independent la alegerile prezidențiale din 2024, au spus, pentru Gândul, surse judiciare. Procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) vor să verifice dacă sunt probe care să susțină posibile fapte de corupere a alegătorilor, în ancheta făcută acum in rem.
Dispozitivele electronice ridicate la percheziții sunt ale firmei Marker&Senzzo Media SRL, înființată de soția lui Radu Pally. Acestea vor fi supuse perchezițiilor informatice în zilele care urmează, au precizat sursele judiciare, pentru Gândul.
Sursele citate au mai spus că anchetatorii au mers, marți, și la locuința Cristinei Dana Preda, cea care s-a ocupat cu strângerea de semnături pentru Călin Georgescu, de unde au ridicat mai multe documente, laptopuri și telefoane mobile.
Ancheta se desfășoară deocamdată in rem, doar asupra unor posibile fapte de corupere a alegătorilor, nicio persoană nefiind pusă sub acuzare.
Procurorii PICCJ vor să vadă mai întâi ce găsesc la perchezițiile informatice, înainte de a începe audierile în dosar.
În plus, potrivit surselor citate, „nu au existat contracte de donații, deși acest lucru era obligatoriu în cazul unei campanii electorale”.
Procurorul care se ocupă de dosarul privind finanțarea campaniei electorale a lui Calin Georgescu este Marius Iacob, de la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul General.
Surse judiciare au spus, pentru Gândul, că perchezițiile la Radu Pally și la sediul Asociației „Pământul Strămoșesc”, fondată în 2021 de fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu, au fost făcute în dosarul deschis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție după desecretizarea raportului CSAT, în decembrie 2024, privind alegerile din primul tur al prezidențialelor, anulate înainte de al doilea tur. Dosarele desecretizate de CSAT arată că au fost făcute mii de conturi pe internet pentru influențarea opțiunilor alegătorilor.
Călin Georgescu, prezidențiabilul independent din primul tur al alegerilor din 2024, a declarat la Autoritatea Electorală Permanentă că nu a cheltuit niciun leu în campania electorală. După ce instituția a fost sesizată că spotul electoral produs de firma soției lui Radu Pally a fost difuzat de o televiziune cu acoperire națională, AEP a cerut procurorilor să facă verificări cu privire la posibile plăți.
Despre perchezițiile făcute la locuința lui Radu Pally, șeful de campanie al lui Călin Georgescu, a vorbit chiar fostul candidat independent în alegerile prezidențiale din 2024. El a acuzat, marți, printr-o postare pe Facebook, că ”milițianul Predoiu și niște procurori” care au trimis mascații comit ”un abuz.”
Poliția Română a reacționat la mesajul postat de Călin Georgescu, spunând că activitățile la care face referire fostul candidat la prezidențiale sunt desfășurate într-un dosar penal aflat sub coordonarea procurorilor și orice acuzație de politizare este nefondată. Oficialii Poliției nu au precizat în ce dosar au fost făcute perchezițiile de marți și nici dacă Radu Pally are vreo calitate în această cauză.
Administrația Prezidențială anunța, în 4 decembrie 2024, că președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate de SRI, SIE, STS și Ministerul Afacerilor Interne, în ședința din 28 noiembrie a Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Două zile mai târziu, Curtea Constituțională decidea anularea primului tur al alegerilor prezidențiale și reluarea de la zero a scrutinului.
SRI a semnalat în documentele transmise CSAT din 28 noiembrie, că datele pe care le-a obținut „au relevat o campanie de promovare agresivă, derulată cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral, dar și exploatarea algoritmilor unor platforme de social media pentru creșterea în ritm accelerat a popularității lui Călin Georgescu.”
Călin Georgescu și Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept au dat în judecată Biroul Electoral Central și mai multe instituții – Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării, Guvern, Parchetul General, Curtea Constituțională, Serviciul Român de Informații -, dar și pe Klaus Iohannis și pe Elena Lasconi, președinta USR, solicitând anularea a două hotărâri ale BEC prin care s-a dispus reluarea alegerilor prezidențiale de la zero, în baza deciziei Curții Constituționale de anulare a primului tur al alegerilor din 2024.
Atât Curtea de Apel, cât și Înalta Curte de Casație și Justiție au respins acțiunea lui Călin Georgescu de anulare a hotărârilor BEC și de continuare a alegerilor prezidențiale cu turul al doilea.
Pe de altă parte, Parchetul General și ANAF fac anchete pentru infracțiuni electorale și de spălare a banilor, în cazul finanțării campaniei electorale pentru fostul candidat independent Călin Georgescu.
Și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a deschis un dosar în legătură cu campania lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale din 2024. În acest caz, sursele Gândul spun că procurorii au de lucru intens, procedura fiind însă îngreunată de volumul mare de date care trebuie să fie analizate.
Dosarul deschis la DIICOT în 6 decembrie 2024 vizează săvârşirea infracţiunilor de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă la infracţiunea de perturbare a funcţionării sistemelor informatice şi tentativă la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic.
CITEȘTE ȘI: