SURSE | Marcel Ciolacu râmâne ferm în negocierile de mâine cu Comisia. Discuțiile pornesc de la un deficit minim de 0,5% față de anul trecut

Publicat: 31/08/2023, 12:33
Actualizat: 31/08/2023, 12:57

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, joi, că va merge la Bruxelles, acolo unde urmează să finalizeze discuțiile politice pe tema reformelor asumate de România în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Marcel Ciolacu a transmis din nou că este dispus să își pună pe masă mandatul de premier și să-și asume răspunderea, alături de Guvern pe măsurile fiscale convenite cu C.E.

„Sunt decis să nu renunț la vreo reformă și să livrăm tot ce ne-am asumat. Încheiem renegocierea PNRR, finalizăm noua formă a programului REPowerEU, vom face reforma pensiilor, depunem cererea de plată numărul trei și vom lua măsurile fiscale care să ne permită dezvoltarea sustenabilă a României. (…) Pentru asta sunt dispus să îmi pun că masă mandatul de premier și să-mi asum răspunderea, alături de Guvern, pe măsurile agreate cu Comisia”, a transmis premierul Ciolacu.

Premierul Ciolacu pare să fie hotărât în discuțiile de mâine cu liderii UE și să nu facă rabat de la reformele care urmează a fi asumate de Guvern.

Conform unor surse guvernamentale, care au vorbit pentru Gândul, premierul negociază cu Comisia un deficit de minim 0,5% față de deficitul înregistrat anul trecut. „Asta ar însemna o valoare undeva în jur de 5,7%”, la care premierul Ciolacu speră să ajungă la o înțelegere cu membrii Comisiei.

Argumentele României în fața Comisiei Europene sunt date de sprijinul acordat de țara noastră pentru Ucraina, atât în ceea ce privește tranzitul cerealelor, cât și ajutorul energetic furnizat pentru țara vecină, Republica Moldova. „Nu vrem să fim amendați de Comisie cu 0,5% din PIB pentru că nu ne încadrăm în ținta de deficit de 4,4%”, au afirmat surse guvernamentale.

Există deja semnale în acest sens, după prezența celor trei miniștri la Bruxelles, că și Comisia va recunoaște eforturile financiare deosebite făcute de noi în acest an pentru susținerea Ucrainei și Republicii Moldova. Sunt sigur că vom găsi împreună cu partenerii europeni, soluția justă, astfel încât cadrul fiscal-bugetar stabilit pentru 2023, 2024 și 2025 să fie actualizat, a mai transmis Ciolacu.

Aceleași surse afirmă că premierul nu va negocia un TVA mai mare pentru alimente și medicamente, dând asigurări că acesta va râmâne la 9%, respectiv 5% pentru cărți și manuale școlare. „Dacă am modifica TVA-ul, asta ar însemna o creștere a inflației cu 0,5% și o scădere a economiei cu 0,1%”.

Totodată, premierul va insista pe desfințarea pragului de 9,4% din PIB pentru pensii, și că se caută „o formulă” cât mai actuală pentru a combate inechitățile și pensiile mici din sistem: „Pragul de 9,4% se va elimina când vom avea legea pensiilor”.

Programul de mâine al premierului Ciolacu

Premierul își începe deplasarea la Bruxelles cu o vizita la Spitalul Militar Regina Astrid, acolo unde au fost transferate pentru tratament două persoane rănite în exploziile de la Crevedia, după care șeful executivului se va întâlnii cu liderii UE.

Ora 08:30    Vizită la Spitalul Militar Regina Astrid, unde au fost transferate pentru tratament două persoane rănite în exploziile de la Crevedia

Ora 10:30    Întrevedere cu președintele Consiliului European, Charles Michel

Ora 12:00    Întrevedere cu directorul general al SG Recover (Recovery and Resilience Task Force), din cadrul Comisiei Europene, Céline Gauer

Ora 14:00    Întrevedere cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola

Ora 15:30    Întrevedere cu președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen

Ora 17:00    Conferința de presă la încheierea vizitei de lucru la Bruxelles

Din informațiile Gândul, premierul urmează să plece în această zi cu o cursă de linie Tarom spre capitala Belgiei, Bruxelles, în jur de ora 17:00.

CITIȚI ȘI:

Discuțiile tehnice de la Bruxelles nu au încheiat negocierile pe reformele Guvernului. Marcel Ciolacu discută, vineri, cu șefa Comisiei Europene

S-a încheiat prima rundă de negocieri cu C.E., pe jaloanele din PNRR. Marcel Boloș: Reformele nu sunt o necesitate, ci o oportunitate

VIDEO | Adrian Câciu, despre PNRR: Suntem într-o zonă întârziată, dar nu suntem oaia neagră din cămara Europei

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto