SURSE: Medicii de la Foișor s-au opus transformării spitalului în unitate COVID-19. Conducerea îl anunțase pe Vlad Voiculescu că spitalul nu poate avea circuite pentru COVID (VIDEO)

SURSE: Medicii de la Foișor s-au opus transformării spitalului în unitate COVID-19. Conducerea îl anunțase pe Vlad Voiculescu că spitalul nu poate avea circuite pentru COVID (VIDEO)
Sursa foto: captură VIDEO Gândul
Publicat: 10/04/2021, 00:25
Actualizat: 10/04/2021, 08:59

Situație șocantă la Spitalul Clinic de Ortopedie Foișor din Capitală. Unitatea sanitară devine spital COVID-19, iar pacienții non-COVID sunt mutați în alte spitale, vineri, în toiul nopții.

Surse medicale au declarat, pentru GÂNDUL.RO, că managerul unității sanitare și medicii s-ar fi împotrivit acestei proceduri. Într-un memoriu adresat lui Vlad Voiculescu, conducerea Spitalului Clinic ”Foișor” a precizat că nu se pot face circuite separate și linie pentru realizarea unui circuit COVID-19, iar unitatea medicală nu dispune de aparatură de ventilație. Medicii spun că, în ciuda acestui lucru, s-a luat decizia de a transforma spitalul în unitate COVID-19.

UPDATE 00:50: Ministerul Sănătății a venit cu precizări după ce pacienții de la Spitalul Foișor au fost evacuați. Reprezentanții ministerului spun că „transformarea Spitalului Foișor în spital Covid-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de astăzi”.

Această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foișor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI – și în momentul deciziei avea numai 3 pacienți internați în ATI. De asemenea, a fost identificată resursa umană de specialitate care să poată, împreună cu specialiștii Spitalului Foișor, oferi pacienților Covid-19 îngrijirea de care au nevoie, spun reprezentanții Ministerului Sănătății.

Aceștia precizează că evacuarea și transferul pacienților Covid-19 negativ care au fost internați la Spitalul Clinic Foișor este în sarcina DSU, sub coordonarea dr. Bogdan Dinu, din cadrul UPU-SMURD București.

”Pentru demararea procesului de evacuare, a fost necesar acceptul spitalului, spital ce aparține de ASSMB, aflat sub autoritatea Primăriei Municipiului București”, mai spun reprezentanții Ministerul Sănătății.

Totodată, în comunicatul transmis presei, Ministerul Sănătății notează: „Spitalul Foișor a fost informat încă de dimineață despre iminența transformării spitalului. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au fost la spital încă de la orele 11:00.La orele 19:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar. Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate”.

–––––––-

Medicii s-au opus evacuării pacienților

Totodată,  conducerea Spitalului de Urgență Floreasca a fost înștiințată, vineri, în jurul orei 16:30, că trebuie să primească o parte din pacienții de la Foișor.

Potrivit surselor GÂNDUL.RO, la Spitalul Floreasca trebuie să ajungă doar patru pacienți de la Foișor.

În prezent, la Spitalul Floreasca, secția ATI COVID-19 are 17 locuri și este plină, în timp ce la UPU sunt 16 locuri pentru pacienții cu COVID-19, cinci dintre aceștia fiind dependenți de oxigen. Tot în unitatea de primiri urgență mai sunt 15 pacienți ventilați non-invaziv.

Cum s-a luat decizia transformării Spitalului Foișor în unitate COVID

Discuția despre transformarea unui spital dedicat doar pacienților cu coronavirus a avut loc sâmbăta trecută, într-o conferință online, pe Zoom, ședință la care au participat mai mulți manageri de spitale, spun surse pentru GÂNDUL.RO.

Tot atunci s-a decis transformarea Spitalului Clinic Foișor în spital COVID. Conferința a fost ținută de ministrul Vlad Voiculescu și secretarul de stat Andreea Moldovan.

Sursele medicale au mai spus că se ia în calcul ca o parte din Institutul Clinic Fundeni să fie transformat în spital COVID-19, în cazul în care capacitatea Spitalului Clinic Foișor nu va face față la numărul de pacienți în stare gravă care trebuie internați.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a declarat, la Digi 24, că decizia ca Spitalul Foişor să devină unitate COVID a fost luată de către minister şi DSU. Acesta a transmis scuze către familiile pacienţilor mutaţi în cursul serii

Raed Arafat: „Aceste spitale deja au secții de pacienți Covid”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat pe pagina sa de Facebook de ce evacuarea pacienților se face noaptea.

„S-a întârziat în discuții și lămuriri la spitalul respectiv. Dacă așteptam până dimineață, mâine nu putea să funcționeze spitalul decât după-amiază. Ne pare rău, știu că este un disconfort, darar avem pacienți COVID pe care nu putem să-i transferăm și nici să-i tratăm”, a spus Arafat.

Câți pacienți erau internați

În Spitalul de Ortopedie Foișor erau internați 105 pacienți. 13 dintre aceștia au fost transferați cu ambulanțe SMURD și SABIF la alte spitale: 1 la Elias, 4 la Floreasca, 5 la Universitar, 1 la Bagdasar-Arseni, 1 la SJU Buzau, 1 cu ambulanța la domiciliu în Galați.

Dintre ceilalți 92 de pacienți, 25 erau programați pentru intervenții chirurgicale, iar 67 sunt operați și urmau sa fie externați la domiciliu.

GÂNDUL.RO a contactat-o și pe Ana Maria Munteanu, directorul medical al Spitalului Clinic de Ortopedie Foișor, însă până la ora publicării acestui articol, medicul nu a răspuns solicitării noastre.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun