SURSE: Medicii de la Foișor s-au opus transformării spitalului în unitate COVID-19. Conducerea îl anunțase pe Vlad Voiculescu că spitalul nu poate avea circuite pentru COVID (VIDEO)

SURSE: Medicii de la Foișor s-au opus transformării spitalului în unitate COVID-19. Conducerea îl anunțase pe Vlad Voiculescu că spitalul nu poate avea circuite pentru COVID (VIDEO)
Sursa foto: captură VIDEO Gândul
Publicat: 10/04/2021, 00:25
Actualizat: 10/04/2021, 08:59

Situație șocantă la Spitalul Clinic de Ortopedie Foișor din Capitală. Unitatea sanitară devine spital COVID-19, iar pacienții non-COVID sunt mutați în alte spitale, vineri, în toiul nopții.

Surse medicale au declarat, pentru GÂNDUL.RO, că managerul unității sanitare și medicii s-ar fi împotrivit acestei proceduri. Într-un memoriu adresat lui Vlad Voiculescu, conducerea Spitalului Clinic ”Foișor” a precizat că nu se pot face circuite separate și linie pentru realizarea unui circuit COVID-19, iar unitatea medicală nu dispune de aparatură de ventilație. Medicii spun că, în ciuda acestui lucru, s-a luat decizia de a transforma spitalul în unitate COVID-19.

UPDATE 00:50: Ministerul Sănătății a venit cu precizări după ce pacienții de la Spitalul Foișor au fost evacuați. Reprezentanții ministerului spun că „transformarea Spitalului Foișor în spital Covid-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de astăzi”.

Această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foișor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI – și în momentul deciziei avea numai 3 pacienți internați în ATI. De asemenea, a fost identificată resursa umană de specialitate care să poată, împreună cu specialiștii Spitalului Foișor, oferi pacienților Covid-19 îngrijirea de care au nevoie, spun reprezentanții Ministerului Sănătății.

Aceștia precizează că evacuarea și transferul pacienților Covid-19 negativ care au fost internați la Spitalul Clinic Foișor este în sarcina DSU, sub coordonarea dr. Bogdan Dinu, din cadrul UPU-SMURD București.

”Pentru demararea procesului de evacuare, a fost necesar acceptul spitalului, spital ce aparține de ASSMB, aflat sub autoritatea Primăriei Municipiului București”, mai spun reprezentanții Ministerul Sănătății.

Totodată, în comunicatul transmis presei, Ministerul Sănătății notează: „Spitalul Foișor a fost informat încă de dimineață despre iminența transformării spitalului. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au fost la spital încă de la orele 11:00.La orele 19:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar. Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate”.

–––––––-

Medicii s-au opus evacuării pacienților

Totodată,  conducerea Spitalului de Urgență Floreasca a fost înștiințată, vineri, în jurul orei 16:30, că trebuie să primească o parte din pacienții de la Foișor.

Potrivit surselor GÂNDUL.RO, la Spitalul Floreasca trebuie să ajungă doar patru pacienți de la Foișor.

În prezent, la Spitalul Floreasca, secția ATI COVID-19 are 17 locuri și este plină, în timp ce la UPU sunt 16 locuri pentru pacienții cu COVID-19, cinci dintre aceștia fiind dependenți de oxigen. Tot în unitatea de primiri urgență mai sunt 15 pacienți ventilați non-invaziv.

Cum s-a luat decizia transformării Spitalului Foișor în unitate COVID

Discuția despre transformarea unui spital dedicat doar pacienților cu coronavirus a avut loc sâmbăta trecută, într-o conferință online, pe Zoom, ședință la care au participat mai mulți manageri de spitale, spun surse pentru GÂNDUL.RO.

Tot atunci s-a decis transformarea Spitalului Clinic Foișor în spital COVID. Conferința a fost ținută de ministrul Vlad Voiculescu și secretarul de stat Andreea Moldovan.

Sursele medicale au mai spus că se ia în calcul ca o parte din Institutul Clinic Fundeni să fie transformat în spital COVID-19, în cazul în care capacitatea Spitalului Clinic Foișor nu va face față la numărul de pacienți în stare gravă care trebuie internați.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a declarat, la Digi 24, că decizia ca Spitalul Foişor să devină unitate COVID a fost luată de către minister şi DSU. Acesta a transmis scuze către familiile pacienţilor mutaţi în cursul serii

Raed Arafat: „Aceste spitale deja au secții de pacienți Covid”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat pe pagina sa de Facebook de ce evacuarea pacienților se face noaptea.

„S-a întârziat în discuții și lămuriri la spitalul respectiv. Dacă așteptam până dimineață, mâine nu putea să funcționeze spitalul decât după-amiază. Ne pare rău, știu că este un disconfort, darar avem pacienți COVID pe care nu putem să-i transferăm și nici să-i tratăm”, a spus Arafat.

Câți pacienți erau internați

În Spitalul de Ortopedie Foișor erau internați 105 pacienți. 13 dintre aceștia au fost transferați cu ambulanțe SMURD și SABIF la alte spitale: 1 la Elias, 4 la Floreasca, 5 la Universitar, 1 la Bagdasar-Arseni, 1 la SJU Buzau, 1 cu ambulanța la domiciliu în Galați.

Dintre ceilalți 92 de pacienți, 25 erau programați pentru intervenții chirurgicale, iar 67 sunt operați și urmau sa fie externați la domiciliu.

GÂNDUL.RO a contactat-o și pe Ana Maria Munteanu, directorul medical al Spitalului Clinic de Ortopedie Foișor, însă până la ora publicării acestui articol, medicul nu a răspuns solicitării noastre.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Supermarketuri ÎNCHISE în weekend. A venit anunţul fulger: A apărut o problemă
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (II)
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...