Tanczos Barna, despre uciderea ursului Arthur: „Echipele de control au finalizat verificările, vom face unele modificări în regulamente. Ursul nu era cel mai mare din România” | VIDEO

Publicat: 11/05/2021, 16:58
Actualizat: 11/05/2021, 17:59

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre cazul uciderii ursului Arthur de către prințul Emanuel von und zu Liechtenstein la Ojdula, Covasna.

Barna spune că echipele de control au finalizat verificările în acest caz. Au fost efectuate controale de către Garda Națională de Mediu, Agenția Națională de Protecție a Mediului și Garda Forestieră. Principalele concluzii care se desprind ar fi că o asociație a cerut autorităților trei recoltări de urși, dintre care doar una a fost aprobată, spune ministrul.

Ordinul de derogare permite împușcarea a doar 140 de urși

Ministrul Mediului a precizat că, din 2017 încoace, ursul se vânează doar în baza unui ordin de derogare care permite împușcarea a 140 de urși. După ce aceștia sunt vânați, dacă e cazul, adică atunci când animalele sălbatice fac pagube, se mai poate emite un ordin.

„În acest dosar aprobat există procese verbale de daune, dar și o solicitare ulterioară cu privire la pagube cauzate de urs în 2021. Dosarul a fost aprobat și s-a solicitat autorizație ulterior. Din rezultatele pe care le avem în momentul de față și care, datorită faptului că toate rapoartele au fost cerute de Procuratură și de DNA, pot fi prezentate doar sumar și nu pot fi publice pentru că fac parte dintr-o procedură de urmărire penală. Ele vor fi trimise la Parchet și la DNA. Din aceste rapoarte concluzionăm că s-a aprobat recoltarea unui exemplar de urs brun în baza ordinului care a aprobat cele 140 de exemplare de intervenție și în baza aprobării emise de Minister”, a spus Tanczos Barna.

El a mai spus că una dintre constatările echipelor de control se referă la perioada în care se face monitorizarea, după emiterea acordului și până la momentul recoltării. Până acum exista posibilitatea ca ulterior emiterii acordului de recoltare să se aștepte un moment oportun pentru extragerea urșilor. Pentru a elimina posibilitatea, ministrul spune că a decis ca toate ordinele să prevadă o perioadă de 15 zile.

Tanczos Barna: Nu vor mai putea interveni alte persoane decât personalul tehnic de specialitate în cazul urșilor care fac probleme

Mai mult, ministrul spune că a decis să nu permită, în cazul extragerii exemplarelor care produc probleme, altor persoane decât personalul tehnic de specialitate să intervină. Între momentul în care se emite ordinul de împușcare a ursului și momentul în care acesta este, efectiv, vânat, există o perioadă în care animalul este monitorizat. Scopul este acela de a vedea daca, într-adevăr, ursul cauzează pagube, a declarat Barna.

„Ursul a fost recoltat la 22 de zile distanță de la emiterea acordului de derogare. Timp de 3 săptămâni s-a făcut monitorizare și, conform documentelor din dosar, seară de seară s-a urmărit modul în care ursul intră în gospodării sau vine aproape de localitate”, a mai spus ministrul.

Acesta a adăugat că dorește o colaborare cu asociațiile care au monitorizat fauna din zonă.

”Va fi puțin greu pentru că pozele de la recoltare sunt din martie, de la ieșirea din iarnă, iar cele care au fost prezentate cu ursul Arthur sunt din alte perioade din an”, a precizat Tanczos Barna.

Prințul austriac a avut autorizație

Ministrul a mai spus că prințul a avut autorizație din partea autorităților și a adăugat că Ministerul nu a deținut nicio informație cu privire la existența ursului Arthur.

Oficialul a mai adăugat că ursul nu a fost împușcat în pădure, ci la 200-300 de metri de localitate, astfel că este greu de vorbit de împușcarea ursului greșit, în contextul în care acesta venea peste oameni.

Ministrul mai spune că și-ar dori ca trofeul să rămână în țară și a adăugat că, din informațiile pe care le deține, ursul împușcat de prinț nu ar fi cel mai mare din România.

Potrivit acestuia, ursul lovit de masină și care a agonizat pe marginea drumului în noiembrie 2019 avea 620 de puncte, în vreme ce ursul împușcat lângă Ojdula de prințul din Liechtenstein avea 582 de puncte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Apple ar urma să lanseze noi iPad-uri, după un an de pauză
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid