Tanczos Barna, despre uciderea ursului Arthur: „Echipele de control au finalizat verificările, vom face unele modificări în regulamente. Ursul nu era cel mai mare din România” | VIDEO

Publicat: 11/05/2021, 16:58
Actualizat: 11/05/2021, 17:59

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre cazul uciderii ursului Arthur de către prințul Emanuel von und zu Liechtenstein la Ojdula, Covasna.

Barna spune că echipele de control au finalizat verificările în acest caz. Au fost efectuate controale de către Garda Națională de Mediu, Agenția Națională de Protecție a Mediului și Garda Forestieră. Principalele concluzii care se desprind ar fi că o asociație a cerut autorităților trei recoltări de urși, dintre care doar una a fost aprobată, spune ministrul.

Ordinul de derogare permite împușcarea a doar 140 de urși

Ministrul Mediului a precizat că, din 2017 încoace, ursul se vânează doar în baza unui ordin de derogare care permite împușcarea a 140 de urși. După ce aceștia sunt vânați, dacă e cazul, adică atunci când animalele sălbatice fac pagube, se mai poate emite un ordin.

„În acest dosar aprobat există procese verbale de daune, dar și o solicitare ulterioară cu privire la pagube cauzate de urs în 2021. Dosarul a fost aprobat și s-a solicitat autorizație ulterior. Din rezultatele pe care le avem în momentul de față și care, datorită faptului că toate rapoartele au fost cerute de Procuratură și de DNA, pot fi prezentate doar sumar și nu pot fi publice pentru că fac parte dintr-o procedură de urmărire penală. Ele vor fi trimise la Parchet și la DNA. Din aceste rapoarte concluzionăm că s-a aprobat recoltarea unui exemplar de urs brun în baza ordinului care a aprobat cele 140 de exemplare de intervenție și în baza aprobării emise de Minister”, a spus Tanczos Barna.

El a mai spus că una dintre constatările echipelor de control se referă la perioada în care se face monitorizarea, după emiterea acordului și până la momentul recoltării. Până acum exista posibilitatea ca ulterior emiterii acordului de recoltare să se aștepte un moment oportun pentru extragerea urșilor. Pentru a elimina posibilitatea, ministrul spune că a decis ca toate ordinele să prevadă o perioadă de 15 zile.

Tanczos Barna: Nu vor mai putea interveni alte persoane decât personalul tehnic de specialitate în cazul urșilor care fac probleme

Mai mult, ministrul spune că a decis să nu permită, în cazul extragerii exemplarelor care produc probleme, altor persoane decât personalul tehnic de specialitate să intervină. Între momentul în care se emite ordinul de împușcare a ursului și momentul în care acesta este, efectiv, vânat, există o perioadă în care animalul este monitorizat. Scopul este acela de a vedea daca, într-adevăr, ursul cauzează pagube, a declarat Barna.

„Ursul a fost recoltat la 22 de zile distanță de la emiterea acordului de derogare. Timp de 3 săptămâni s-a făcut monitorizare și, conform documentelor din dosar, seară de seară s-a urmărit modul în care ursul intră în gospodării sau vine aproape de localitate”, a mai spus ministrul.

Acesta a adăugat că dorește o colaborare cu asociațiile care au monitorizat fauna din zonă.

”Va fi puțin greu pentru că pozele de la recoltare sunt din martie, de la ieșirea din iarnă, iar cele care au fost prezentate cu ursul Arthur sunt din alte perioade din an”, a precizat Tanczos Barna.

Prințul austriac a avut autorizație

Ministrul a mai spus că prințul a avut autorizație din partea autorităților și a adăugat că Ministerul nu a deținut nicio informație cu privire la existența ursului Arthur.

Oficialul a mai adăugat că ursul nu a fost împușcat în pădure, ci la 200-300 de metri de localitate, astfel că este greu de vorbit de împușcarea ursului greșit, în contextul în care acesta venea peste oameni.

Ministrul mai spune că și-ar dori ca trofeul să rămână în țară și a adăugat că, din informațiile pe care le deține, ursul împușcat de prinț nu ar fi cel mai mare din România.

Potrivit acestuia, ursul lovit de masină și care a agonizat pe marginea drumului în noiembrie 2019 avea 620 de puncte, în vreme ce ursul împușcat lângă Ojdula de prințul din Liechtenstein avea 582 de puncte.

ŞOC! Handbalista româncă celebră, bătută şi violată cu bestialitate: "M-a chemat în cameră şi...". Cine...
Imagini rare cu Oana Cuzino în costum de baie. Arată impecabil la aproape 50 de...
FOTO. Cum a ajuns să arate Ioana Ginghină în costum de baie! Din acest motiv...
Cum a slăbit Raluca Bădulescu 70 de kilograme. Dieta care o ajută să nu se...
Fulgy, mesaj șocant de adio! „Îmi pare rău că m-am născut…” S-a întâmplat în urmă...
Cine sunt, de fapt, nașii reali aleși de Simona Halep și Toni Iuruc! Am aflat...
Ce făcea Oana Mizil pentru Ceauşescu! Detalii incredibile despre iubita lui Vanghelie
S-a vaccinat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române? Răspunsul lui Vasile Bănescu
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
Focar de infecție cu Norovirus într-un oraș din România. Spitalele au înregistrat 140 de cazuri
Imagini rare cu Oana Cuzino în costum de baie. Arată impecabil la aproape 50 de...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
BOMBĂ! Prețul energiei electrice a ”explodat”. Vești proaste pentru milioane de români
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
Vestea ŞOC a momentului vine din Germania. Anunţul făcut de ANGELA MERKEL uimeşte Europa. "Numai...
ȘOCUL ANULUI despre Simona Halep! Este răsturnare totală de situație. Tatăl Simonei a spus exact...
Aroganță marca Bianca Drăgușanu. Cum le desființează pe vedetele de la Survivor. „Eu am bani...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...