VIDEO | Tanczos Barna: Problema prețului la energie va dispărea atunci când Europa își va asigura nevoia de gaze naturale

Publicat: 13/01/2022, 20:37
Actualizat: 13/01/2022, 23:19

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat joi la B1TV, că atâta timp cât nu există capacități de înlocuire a energiei nucleare și a energiei produse cu ajutorul gazelor naturale care să susțină nevoile populației acestea nu vor putea fi înlocuite peste noapte, fiind necesare investiții masive astfel încât sursele de energie verde să crească. De asemenea, el a precizat că problema exploziei facturilor la energie și gaze va dispărea în momentul în care Europa își acoperă consumul.

„Nu poți să spui că energia nucleară este neapărat energie verde, nu poți să spui că energia din gaze naturale este energie verde, pentru că este cu emisii, dar în momentul în care n-ai cu ce să înlocuiești aceste capacități de producție nu poți să spui mâine le închid. Cu siguranță, emisiile trebuie scăzute în primul și în primul rând prin reducerea producției bazate pe cărbune, prin reducerea fosilului treptat și prin investiții în celelalte alternative. Altfel, nu se poate”, a declarat Tanczos Barna, la B1TV.

Ministrul a afirmat că este imposibilă o trecere peste noapte de la energia din gazele naturale către o sursă de energie verde. Sunt necesare investiții majore care ar putea dura zeci de ani.

„Trecerea aceasta nu se poate face de azi pe mâine, trebuie să se facă în zeci de ani, cu investiții bine țintite, cu destinație clară, astfel încât celelalte capacități să crească. De aceea, de exemplu, noi, prin AFM, susținem fotovoltaicele la gospodării astfel încât consumatorii, acele gospodării care își produc cantitatea de energie, să devină nu neapărat independenți, dar să ia o povară de pe umerii sistemului național”, a afirmat Barna.

Întrebat cât estimează că ne vom mai confrunta cu problema prețurilor la energie, ministrul a declaratt:„În momentul în care Europa își asigură nevoia de gaze naturale, problemele o să dispară. Odată cu ieșirea din iarnă, reducerea presiunii din partea zonei rezidențiale o să scadă. (…) O să urmeze altă iarnă, pentru care trebuie să ne pregătim și va trebui să ne pregătim cu rezerve, trebuie să ne pregătim cu capacități pe care să le autorizăm.

Tanczos Barna susține că este nevoie de o creștere susținută a capacităților de producție din hidro.

„Va trebui să creștem capacitățile de producție la hidro, chiar dacă în anumite situații trebuie să modificăm legislația și să permitem acele capacități, de exemplu, în zona Natura 2000, pentru că trebuie să compensăm cu alte terenuri care intră sub protecție strictă, trebuie să compensăm cu alte zone Natura 2000 acolo unde se poate și acolo unde avem zone unde se pot construi noi capacități de producere a energiei verzi, pe hidro, acolo trebuie să găsim soluții”, a adăugat ministrul.

Răsturnare de situaţie! Uluitor: ce le spune ministrul australian, care "l-a executat" pe Novak Djokovic,...
BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit din cauza Anei Baniciu?! Când s-a întâmplat și...
Laurențiu Reghecampf, reacție devastatoare după ce iubita lui a fost atacată mârșav! Mesaj dur pentru...
Dieta anti-depresie. Alimente care stimulează producția naturală de serotonină
Efectele dramatice ale expulzării lui Novak Djokovic asupra turneului de la Australian Open!
Reacţia lui Djokovic după ce a aflat că va fi expulzat din Australia: „Sunt extrem...
DUSTER-UL care lasă pe toată lumea cu gura căscată!
BANCUL ZILEI | Bărbat sedus în lift de o tipă voluptoasă: “Fă-mă să mă simt...
George Simion a luat cu asalt primăria din Timișoara: „Fritz, parașutat din Germania, ocupă ilegal...
BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit din cauza Anei Baniciu?! Când s-a întâmplat și...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
CONDAMNĂRI în DOSARUL bărbatului OMORÂT şi BĂGAT în PORTBAGAJ!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Anunț ȘOC: Cine i-a ucis, de fapt, pe cei doi studenți de la Iași? Răsturnare...
VOR AVEA INTERZIS: Bomba serii pentru cei care au carduri bancare! Lovitură totală pentru milioane...
Breaking News! Apelul 112 al polițistului care a lovit două fetițe
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...