TENDINȚE. Nevoia i-a împins pe români să se familiarizeze cu tehnologia în pandemie. „Singurătatea este cea mai mare epidemie care i-a afectat pe oameni până acum”

TENDINȚE. Nevoia i-a împins pe români să se familiarizeze cu tehnologia în pandemie. „Singurătatea este cea mai mare epidemie care i-a afectat pe oameni până acum”
66% dintre români folosesc acum tehnologia mai mult decât o făceau înainte de instalarea pandemiei / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 01/07/2020, 17:00

În proporție de 72%, românii sunt de părere că tehnologia îi ajută să se simtă conectați cu prietenii sau membrii familiei care trăiesc departe în contextul distanțării sociale pusă pe seama crizei sanitare, procentul ridicându-se la 75% când vine vorba de mileniali și de 78% în cazul celor care trăiesc în locuințele multi-generaționale.

În plus, mai mult de jumătate (66%) din românii care au răspuns la studiul „Find your tribe”, realizat de Arlington Research pentru Kaspersky, sunt de acord că restricțiile sociale impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19 i-au determinat să se familiarizeze cu tehnologia mai mult decât înainte.

Procentajul se situează la 43% pentru mileniali (cohorta demografică ce a urmat Generației X) și la 53% pentru cei care trăiesc în locuințe cu mai multe generații, arătând cum mai mult timp petrecut acasă a dus la o dependență crescută de tehnologie.

72% dintre românii care s-au simțit singuri spun că tehnologia i-a ajutat să se simtă mai conectați cu prietenii și familia / Sursă foto: Kaspersky

Tehnologia, soluția la care au apelat europenii care sufereau de singurătate dă dependență

Studiul citat a mai relevat că europenii sufereau de singurătate cu mult înainte ca măsurile de distanțare cauzate de COVID-19 să intre în vigoare.

De altfel, patru din zece oameni (41%) care afirmă că s-au simțit singuri pe durata pandemiei, spun că s-au simțit, de fapt, mai puțin singuri sau la fel de singuri ca înainte.

Cu restricțiile de distanțare socială din prezent, oamenii apelează la tehnologie pentru a rămâne conectați cu cei dragi și pentru a se simți mai puțin singuri pe durata pandemiei.

Pentru că o bună parte dintre oameni și-au petrecut cea mai mare parte din timp acasă, pentru a respecta regulile de distanțare socială, ei au devenit mai dependenți de tehnologie.

Provocare la adresa sănătății mintale

Distanțarea socială rezultată în urma pandemiei COVID-19 a avut un impact asupra sănătății mintale a oamenilor și a pus o presiune suplimentară pe toate zonele societății, susțin experții.

Peste jumătate dintre europenii (53%) care s-au simțit singuri uneori în timpul crizei COVID-19, s-au simțit mai singuri decât înainte de aceasta.

Surprinzător, poate, Generația Z (persoane născute în intervalul 1994-2001) s-a dovedit a fi cel mai singuratic segment de vârstă. Mai exact, 68% dintre persoanele din această categorie de vârstă au recunoscut că s-au simțit singure cel puțin o parte din timp pe perioada auto-izolării (din aprilie 2020), comparativ cu doar 37% din Generația Tăcută.

„În timp ce generațiile în vârstă sunt adesea desemnate drept prioritare de către guverne și comunități, pentru a se asigura că nu rămân izolate, tinerilor și celor de vârstă medie, le poate lipsi sprijinul de care au nevoie”, comentează specialiștii.

Încrezători în utilizarea tehnologiei

În timp ce tehnologia se dovedește a fi cu siguranță un beneficiu, nu toată lumea se pricepe la ea pe cât și-ar dori, susțin specialiștii. Jumătate (52%) dintre oamenii care spun că sunt singuri tot timpul, își doresc să fie mai încrezători în utilizarea tehnologiei, întrucât i-ar ajuta să se simtă mai puțin singuri.

„Nu cred că am mai văzut vreodată un proces de adopție în masă atât de rapid, în ceea ce privește tehnologia. De obicei, tehnologia tinde să fie introdusă în viețile noastre treptat, însă situația actuală, pandemică, a obligat oamenii care anterior se fereau de tehnologie să o includă în viața lor.

„Unele servicii, cum ar fi apelurile video sau cumpărăturile de alimente online, care în trecut erau folosite ocazional, au devenit acum esențiale. (…) Atunci când sunt utilizate în siguranță, instrumentele digitale, online, pe care le avem la dispoziție, pot oferi un remediu excelent împotriva singurătății”, spune David Emm, Principal Security Researcher la Kaspersky.

Singurătatea este cea mai mare epidemie

La rândul său, psihoterapeutul și fondatorul Psyched, Kathleen Saxton, consideră că, în timp ce tehnologia îi ajută pe oameni în timpul pandemiei, singurătatea este cea mai mare epidemie care i-a afectat pe oameni până acum și aceasta va rămâne mult timp după actuala criză.

„Deși uneori suntem bulversați de tehnologia care ni se oferă, putem spune că am fost recunoscători că ne-a stat la dispoziție în ultimele luni.

E evident că tehnologia nu va putea înlocui niciodată contactul uman, însă ea a mers într-o direcție care să reducă din singurătatea pe care am resimțit-o cu toții în această perioadă toridă.

Poate că în curând o să vină roboții – dar poate că vor aduce cu ei mai multe beneficii decât ne imaginăm acum”, a mai precizat aceasta.

Pentru a combate singurătatea în timpul crizei, 82% dintre cei intervievați au folosit tehnologia, 64% au ținut legătura cu prietenii și familia la telefon, prin mesaje sau videoconferințe, 61% s-au uitat la TV, filme sau au ascultat muzică, iar 24% au vorbit cu animalele de companie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee