Țara care ar putea introduce castrarea chimică pentru violatori, în schimbul închisorii

Țara care ar putea introduce castrarea chimică pentru violatori, în schimbul închisorii
FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 17/07/2022, 11:55
Actualizat: 17/07/2022, 13:55

Thailanda este la un pas de a introduce castrarea chimică, în schimbul condamnării la închisoare, ca mijloc de prevenție a criminalității sexuale.

În acest sens, parlamentarii din această țară au aprobat un proiect de lege care le va acorda unor infractori dreptul de a alege procedura în schimbul unei pedepse reduse cu închisoarea, scrie observatornews.ro.

Proiectul de lege, adoptat de Camera inferioară în luna martie, a fost aprobat luni, 11 iunie, de 145 de senatori. Legea mai necesită încă un vot, apoi aprobarea regală.

Conform proiectului de lege, anumitor infractori sexuali considerați expuși riscului de recidivă li se poate oferi opțiunea de a primi injecții care le reduc nivelul de testosteron, în schimbul unei perioade mai scurte de închisoare, cu condiția să aibă aprobarea a cel puţin doi medici.

Infractorii ar urma să fie monitorizați timp de 10 ani și li se va cere să poarte brățări electronice de monitorizare, potrivit proiectului de lege.

Dacă legea va fi aprobată, Thailanda s-ar alătura unui grup mic de țări care utilizează castrarea chimică, printre care Polonia, Coreea de Sud, Rusia și Estonia, plus unele state din SUA.

„Vreau ca această lege să treacă repede. Nu vreau să văd din nou știri despre lucruri rele care li se întâmplă femeilor”, a declarat ministrul Justiției, Somsak Thepsuthin.

Jaded Chouwilai, directorul Fundației Women and Men Progressive Movement, o organizație non-guvernamentală care abordează, printre alte domenii, violența sexuală, a declarat că utilizarea castrarii chimice nu va combate criminalitatea sexuală.

„Condamnații ar trebui reabilitați, schimbându-și mentalitatea în timp ce sunt în închisoare”, a spus el.

Din cei 16.413 de infractori sexuali condamnați eliberați din închisorile thailandeze între 2013 și 2020, 4.848 sunt recidivişti, potrivit cifrelor departamentului de corecție.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualulciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase