Țigările sunt cele mai traficate produse în zonele de graniță cu Ucraina, Bulgaria și Republica Moldova. Cum poate fi combătută infracționalitatea transfrontalieră

Țigările sunt cele mai traficate produse în zonele de graniță cu Ucraina, Bulgaria și Republica Moldova. Cum poate fi combătută infracționalitatea transfrontalieră
Țigările sunt cele mai traficate produse în zonele de graniță cu Ucraina, Bulgaria și Republica Moldova. Cum poate fi combătută infracționalitatea transfrontalieră/FOTO: Pixabay
Publicat: 22/02/2022, 20:56

Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV), singurul ONG din România dedicat combaterii comerţului ilegal prin acţiuni de informare şi educare a publicului, a organizat luni, 21 februarie, în premieră pentru România, Conferinţa Internaţională „Traficul ilicit cu produse din tutun în Sud-Estul Europei, Rute-Transformări-Tendinţe”, potrivit unui comunicat de presă. Evenimentul semnalează un fenomen care a cunoscut o creștere fulminantă în ultimii ani – țigările fiind cele mai traficate produse în jurul granițelor noastre.

Conferința a reunit, la București, reprezentanți ai unor importante organizații internaționale cu competențe în prevenirea și combaterea comerțului ilegal cu produse din tutun (FRONTEX, SELEC, EUBAM), precum și reprezentanți ai structurilor Vamale, de Poliție si de Poliție de Frontieră din Ucraina, Moldova, Bulgaria, România. De asemenea printre invitați se numără instituții reprezentative din Regiune precum EU Advisory Mission Ukraine (EUAM Ucraina) și Delegația UE în Republica Moldova,  membri ai Parlamentului României, reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale, DIICOT, reprezentanți ai industriei tutunului.

Fenomenul contrabandei cu țigări a cunoscut o mare amploare în țara noastră. De ani de zile, la granițele României, se duce o bătălie continuă cu traficanții de țigarete. Activitatea ilegală produce sute de milioane de euro pentru traficanți.

Redăm integral comunicatul de presă al asociației ACTIV

„Contrabanda și comercializarea produselor contrafăcute din tutun sunt percepute de segmente importante ale populației ca activități ilicite lipsite de pericol social, care nu prejudiciază statul sau consumatorii, aceasta atitudine reflectându-se și în lipsa cooperării cu instituțiile de aplicare a legii. Cauzele acestui fenomen sunt: prețul sensibil mai mic al produsului ilicit, puterea scăzută de cumpărare a populației, contestarea capacității statului de a cheltui eficient sumele provenite din taxare, accesibilitatea ridicată a produselor ilicite”, declară Daniel Mărăcineanu, coordonatorul ACTIV.

”Evenimentul este un declanșator al unui dialog extrem de constructiv și de util, în contextul în care mecanismele se schimbă continuu: de la contrabanda clasică se ajunge la producție clandestină și contrafacere. Eforturile comune sunt necesare atât pentru o adaptare cât mai adecvată a legislației, cât și pentru o cooperare eficientă la nivel inter-instituțional, cât și al autorităților cu societatea civilă”, a declarat Lucian Heiuș, secretar de stat în cadrul Ministerului de Finanțe.

„Sperăm ca acest eveniment să constituie un semnal al intensificării colaborării dintre autoritățile cu responsabilități în domeniu și operatorii economici legali din industria tutunului în combaterea fenomenului comerțului ilicit cu țigarete. PMI acordă o importanță deosebită parteneriatului public privat, o dovadă în acest sens fiind programul PMI Impact, unde suntem parteneri ai autorităților de aplicare a legii în lupta împotriva traficului ilicit cu produse din tutun”

România importă multe mărfuri de contrabandă, de la produse contrafăcute, alcool, droguri, până la cosmetice și parfumuri. Însă o componentă importantă din contrabandă e reprezentată de traficul cu țigarete. Contrabanda are loc pe fondul accizelor mai mici, la țigări, în țările vecine. În Ucraina, Republica Moldova, Belarus, Serbia și Macedonia, de unde provin țigările traficate, un pachet de țigări poate costa la jumătate față de cel comercializat, cu timbre, în România.

„Începând din 2016, s-au alocat 48 milioane de dolari dintr-un total de 100 de milioane pentru proiecte anti-contrabandă derulate de instituții publice, private și organizații neguvernamental. Un alt instrument important de luptă împotriva traficului ilicit de produse din tutun care ar trebui utilizat de autoritățile din regiune, si nu numai, este «Protocolul pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun din Convenția Cadru de Control al Tutunului». Prin ratificarea acestuia de către statele membre in CCCT, acestea vor putea contribui în mod determinant la eliminarea comerțului ilicit cu țigarete”, a declarat Adrian Gavrilă, Illicit Trade Prevention Manager, PMI.

Prevenirea şi combaterea contrabandei cu produse accizabile este un obiectiv prioritar şi permanent al Poliţiei de Frontieră Române

„Prevenirea şi combaterea contrabandei cu produse accizabile este un obiectiv prioritar şi permanent al Poliţiei de Frontieră Române, atât prin demersuri instituţionale proprii, cât şi prin colaborare cu alte structuri ale statului sau cu reprezentanţi ai societăţii civile. În regiunile de lângă granițe, țigaretele sunt cele mai traficate produse. În consecință, polițiștii de frontieră se află în prima linie pentru combaterea contrabandei cu ţigări, fenomen care aduce prejudicii majore bugetului statului.

De asemenea, adiacent prejudiciilor aduse bugetului de stat, traficul ilegal de ţigări poate alimenta şi alte paliere infracţionale, cu dimensiune transfrontalieră, inclusiv cel reprezentat de criminalitatea organizată. Poliţia de Frontieră Română va continua să întreprindă, împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate în traficul ilegal cu bunuri de larg consum (inclusiv, ţigări), precum şi reţinerii în vederea confiscării a mărfurilor traficate şi destructurării grupărilor infracţionale”, a declarat chestor principal de Poliție Liviu Bute, conducătorul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române.

,,Alături de celelalte autorități de aplicare a legii Poliția de Frontieră contribuie activ pe multiple paliere la contracararea fenomenelor infracționale și asigurarea stabilității și securității la frontiera externă a UE. Sunt ferm convins că datorită schimbului de informații, ce are loc în paralel cu măsurile de control, se va menține și dezvolta o cooperare operațională eficientă în domeniul implementării politicii UE privind gestionarea integrată a frontierelor externe, consolidarea cooperării în contracararea fenomenelor infracționale, combaterea migrației ilegale și altor activități ilicite conexe”, a spus Comisar-șef Rosian VASILOI, Șef al IGPF din Republica Moldova.

“Salutăm prezența la prima dezbatere regională organizată de Asociația ACTIV a reprezentanților autorităților cu atribuții în domeniul combaterii comerțului ilicit din România, precum și din Ucraina, Moldova și Bulgaria, și a unor membri ai Parlamentului României și le mulțumim pentru deschidere și sprijinul declarat pentru inițiativele societății civile în acest context. BAT rămâne alături de partenerii săi în efortul de combatere a traficului ilicit de țigări, cu convingerea că doar prin astfel de acțiuni comune, dialog constructiv și un cadru fiscal predictibil și sustenabil putem ajunge la reducerea fenomenului contrabandei, cu impact semnificativ asupra dezvoltării economice, siguranței consumatorilor și afacerilor legitime din România. Este de dorit ca această luptă să fie intensificată nu doar în România, cât și în țările din jur, iar această dezbatere regională este cu siguranță un pas semnificativ în acest sens”, a menționat Ileana Dumitru, Director juridic și relații publice al Ariei Europa centrală și de sud în cadrul BAT.

„Ne dorim ca întâlnirea de astăzi să reprezinte un bun început pentru implementarea la nivel regional a celor mai bune practici care și-au dovedit eficiența, fie că vorbim despre legislație, experiență operațională în teren, utilizarea de echipamente de ultimă oră sau informarea populației cu privire la efectele profund negative ale contrabandei. Această colaborare strânsă, dublată de sprijinul instituțiilor internaționale, va duce cu certitudine la scăderea comerțului ilegal cu țigarete și, implicit, la securizarea veniturilor bugetare, dezvoltarea economică a comunităților de la granițe și consolidarea siguranței frontierelor”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

„Sperăm ca acest eveniment să constituie un semnal al intensificării colaborării dintre autoritățile cu responsabilități în domeniu și operatorii economici legali din industria tutunului în combaterea fenomenului comerțului ilicit cu țigarete. PMI acordă o importanță deosebită parteneriatului public privat, o dovadă în acest sens fiind programul PMI Impact, unde suntem parteneri ai autorităților de aplicare a legii în lupta împotriva traficului ilicit cu produse din tutun. Începând din 2016, s-au alocat 48 milioane de dolari dintr-un total de 100 de milioane pentru proiecte anti-contrabandă derulate de instituții publice, private și organizații neguvernamental. Un alt instrument important de luptă împotriva traficului ilicit de produse din tutun care ar trebui utilizat de autoritățile din regiune, si nu numai, este «Protocolul pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun din Convenția Cadru de Control al Tutunului». Prin ratificarea acestuia de către statele membre in CCCT, acestea vor putea contribui în mod determinant la eliminarea comerțului ilicit cu țigarete”, a declarat Adrian Gavrilă, Illicit Trade Prevention Manager, PMI”, se arată în comunicatul de presă al asociației ACTIV.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”