Titi Aur: „Când va pune mâna cocalarul român pe o maşină autonomă, sigur va modifica el ceva pe acolo” / De ce e nevoie de un câine la bord

Titi Aur: „Când va pune mâna cocalarul român pe o maşină autonomă, sigur va modifica el ceva pe acolo” / De ce e nevoie de un câine la bord
Foto: Titi Aur / Facebook
Publicat: 22/06/2022, 13:47

Fostul campion de raliu Titi Aur, expert în conducere defensivă, atrage atenția că există „mari probleme” privind educația rutieră în țara noastră.

Titi Aur consideră că, atunci când „cocalarul român” va pune mâna pe o mașină autonomă, „sigur va modifica ceva el pe acolo”.

„Şi eu sunt un fan al tehnologiei, dar trebuie să înţelegem că atunci când va pune mâna cocalarul român pe o maşină autonomă, sigur va modifica el ceva pe acolo şi de aceea legea din România va fi pentru maşina autonomă o lege specială. În maşina autonomă trebuie să fie obligatoriu un om şi un câine. Câinele va fi dresat să muşte omul dacă pune mâna pe ceva, pentru că sigur va strica ceva. Sper să ajungem la maşina autonomă, sper să fie aşa, doar că până atunci avem mari probleme de educaţie”, a declarat Titi Aur la Conferinţa internaţională Comportamentul uman în siguranţa rutieră 2022, organizată de Subcomisia pentru siguranţă rutieră din cadrul Comisiei pentru transporturi şi infrastructură, eveniment organizat sub egida Camerei Deputaţilor.

„Se pot face niște pași mai repede”

Titi Aur a spus că educația este cea mai rapidă modalitate de a diminua numărul de accidente în România.

„Mi-am propus să vorbesc despre educaţie. Educaţia care cred eu că este în momentul de faţă principala, poate singura (…) cale rapidă şi relativ ieftină ca să reducem numărul de accidente. De ce relativ ieftin şi de ce rapidă? Pentru că se pot face nişte paşi mai repede decât să construim acele autostrăzi sau până vom face drumurile perfecte sau până va veni maşina autonomă”, a mai spus Titi Aur, citat de Agerpres.

Conform fostului pilot de raliuri, statisticile arată că majoritatea accidentelor rutiere se produc din cauza oamenilor.

„Am involuat în loc să evoluăm”

„Cine influenţează siguranţa rutieră? Omul, drumul sau maşina? Dacă vorbim despre drumuri, drumurile, în ultima perioadă, au evoluat. Se asfaltează, se trag dungi, se fac autostrăzi. Începând din ’90 şi până acum, drumul evoluează. Culmea este că pe toate drumurile (…) modernizate, asfaltate creşte numărul de victime. Maşina a evoluat. Chiar dacă nu suntem la nivelul pe care ni-l dorim, chiar dacă suntem mult în urmă faţă de ţările pe care le urmărim, ţările dezvoltate, totuşi nu mai suntem la nivelul anilor ’90. Acum, maşinile, chiar dacă sunt vechi, au sisteme vechi, înseamnă maşini din 2010, 2012, 2015. Nu sunt foarte noi, dar au sisteme. Cine este cel mai vinovat din cele trei? Toate statisticile arată, în diferite variante, unii spun 90, unii spun 95% din accidentele rutiere sunt din cauza factorului uman. Ce înseamnă factorul uman? Păi, factorul uman înseamnă, pe de o parte, şoferul – să zicem cel mai acuzat, dar avem şi motociclistul, avem şi biciclistul, mai nou avem şi trotinetistul care a devenit o categorie de participanţi la trafic, o nouă specie greu de controlat, dar sunt printre noi. Din fericire, am scăpat de căruţaş şi de tractorist, care mai apar din când în când, dar mai rar. Şi, bineînţeles, pietonul”, a subliniat el.

Vestea tristă este că, potrivit lui Titi Aur, din punct de vedere al educației rutiere, suntem mult în urmă față de ce era în anii 1980 și până în 1990

„De fapt, am involuat în loc să evoluăm la acest capitol”, a explicat Titi Aur.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult