Tragedia de la Caracal, analizată de Avocatul Poporului. „Acolo, dacă se face noapte, nu ai acces la Poliție nici dacă apelezi la 112”

Tragedia de la Caracal, analizată de Avocatul Poporului. „Acolo, dacă se face noapte, nu ai acces la Poliție nici dacă apelezi la 112”
Publicat: 19/05/2021, 18:41

Reprezentanții Avocatului Poporului au analizat situația tragică de la Caracal, care a șocat întreaga opinie publică românească după ce lipsa de profesionalism a autorităților i-au dat lui Gheorghe Dincă suficient timp s-o violeze, s-o ucidă și s-o incinereze pe Alexandra Măceșanu, în vârstă de 15 ani. Cu această ocazie, s-a aflat că, în zona respectivă, Poliția nici măcar nu face un serviciu de noapte, adică tocmai atunci când au loc majoritatea scandalurilor.

Avocatul Poporului a realizat un studiu amplu legat de nivelul de profesionalism dar și calitatea dotărilor polițiștilor, la nivel național. În acest context, au fost analizate mai multe cazuri punctuale, între care și tragedia de la Caracal. Specialiștii au vrut sa vadă cum a fost posibil ca mecanicul auto Gheorghe Dincă să răpească două fete pe care să le violeze, să le ucidă și să le ardă, fără ca autoritățile să-l poată opri în timp util. Mai mult, una dintre victime a și reușit să sune la 112, însă autoritățile nu au reușit să localizeze apelul la timp.

Poliția Română trece printr-o perioadă de deprofesionalizare

„În cazul Caracal a fost o situație de disfuncționalități la nivelul Poliției. Am avut, nu neapărat legat de această situație, sesizări ca în acea zonă nu se efectuează un serviciu de noapte și chiar după-amiaza târziu nu mai reușești să ai acces la Poliție nici dacă suni la 112. Adevărul e că, în paralel cu demersurile noastre, au fost luate unele măsuri pentru reglementarea deficiențelor”, a spus Mircea Criste, adjunctul Avocatului Poporului.

Într-un raport special întocmit de specialiștii Avocatului Poporului, se arată că Poliția Română trece printr-o perioadă de deprofesionalizare, generată de plecarea la pensie a polițiștilor cu experiență, la care se adaugă și dotările insuficiente.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase