„Trăim vremuri speciale. Niciodată nu s-au mai adunat atâtea crize laolaltă câte sunt acum”, spune un consultant de strategie al BNR

Trăim vremuri speciale. Niciodată nu s-au mai adunat atâtea crize laolaltă câte sunt acum, spune un consultant de strategie al BNR
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu / Sursa: Marius Dumbrăveanu/MEDIAFAX FOTO
Publicat: 07/10/2022, 19:09

Consultantul de strategie la Banca Naţională a României, Adrian Vasilescu, a declarat că în acest moment trăim niște vremuri complicate din pricina unei „furtuni perfecte” de crize suprapuse, dar cea mai complicată situație este dată de criza energetică care generează o „dezordine” în piață.

„Astăzi sunt vremuri speciale sub foarte multe aspecte. Niciodată nu s-au mai adunat atâtea crize laolaltă câte sunt acum. Că nici nu mai ştim să le numărăm. Dar oricum, cele mai grave şi cele mai importante sunt criza energetică şi dezordinea preţurilor, care sunt legate”, spune Adrian Vasilescu.

Consultantul a declarat că Banca Naţională a României, precum orice bancă centrală din lume, „nu are şefi” şi că singurul şef al unei bănci centrale la această oră în lume este legea.

„Consiliul de conducere al Băncii Naţionale a României nu face nimic de capul lui. Face absolut totul după lege. Iar legea este o instituţie foarte interesantă în România pentru că are o istorie interesantă. Chiar o istorie tumultoasă”, a afirmat Vasilescu.

El a subliniat importanţa existenţei unei Facultăţi de Drept, precum cea din cadrul ASE, care să fie ghidată pe dreptul afacerilor.

„Acesta este un lucru foarte important. Îmi amintesc că acum 30 de ani, când începeau să se închege afacerile în România, foarte mulţi judecători importanţi din sistemul instanţelor judecătoreşti habar nu aveau despre problemele afacerilor, deşi la Facultatea de Drept a existat întotdeauna o aplecare spre economie. Dar ce făceam? În anul I economie politică capitalistă, în anul II economie politică socialistă, în anul III contabilitate, în anul IV drept financiar şi cu asta cam se termina. Foarte puţin. Aşa că, repet, e foarte bine că există o asemenea facultate”, a declarat Adrian Vasilescu.

Sistemul educațional românesc are o mare hibă în ceea ce înseamnă educația financiară sau educația antreprenorială.

Sursa: Știrileprov

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase