Prima pagină » Actualitate » Trump și dilema pământurilor RARE. „În Ucraina, cele mai multe zăcăminte sunt sub control rusesc sau în raza de acțiune directă a artileriei ruse”

Trump și dilema pământurilor RARE. „În Ucraina, cele mai multe zăcăminte sunt sub control rusesc sau în raza de acțiune directă a artileriei ruse”

Trump și dilema pământurilor RARE. „În Ucraina, cele mai multe zăcăminte sunt sub control rusesc sau în raza de acțiune directă a artileriei ruse”

Toate planurile de exploatare a pământurilor rare (terre rare) care au apărut dinspre Moscova și Kiev, în ultimele săptămâni, par a avea drept scop exclusiv obținerea de avantaje tactice care pot fi schimbate ulterior, în timpul negocierilor pentru încetarea luptelor în Ucraina.

În doar câteva săptămâni de la întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă, războiul din Ucraina a ajuns la faza „pe tocmeală” și la întrebarea de unde vor extrage Statele Unite metale rare.

Rezervele totale de astfel de minerale la nivel mondial sunt estimate la circa 99 de milioane de tone, dintre care circa 36 de milioane de tone sunt în China, 19 milioane de tone în Rusia și țările vecine și 13 milioane de tone în SUA.

Lista mineralelor care au devenit subiectul „fierbinte” al ultimei perioade:

  • Scandiu
  • Ytriu
  • Lantan
  • Ceriu
  • Praseodim
  • Neodim
  • Promețiu
  • Samariu
  • Europiu
  • Gadoliniu
  • Terbiu
  • Disprosiu
  • Holmiu
  • Erbiu
  • Tuliu
  • Yterbiu
  • Lutețiu

Kievul și-a propus propriul teritoriu, sperând să primească în schimb atât bani pentru redresarea economică, cât și garanții de securitate ale SUA.

Moscova a răspuns cu contrapropuneri, subliniind că are „resurse semnificativ mai mari” decât Ucraina, inclusiv în regiunile pe care le-a anexat de la ucraineni.

Toate acestea au fost întâmpinate cu mare entuziasm de Trump însuși, care este încrezător că o afacere cu metale rare „ar fi foarte bună pentru pacea mondială și pacea durabilă”.

Entuziasmul lui Donald Trump

Din multe motive însă, punerea în aplicare a oricărui acord în acest domeniu este în practică imposibilă până la stabilirea unei păci durabile, este de părere Mikhail Korostikov, fost jurnalist și specialist în sinologie, știința care se ocupă cu studiul istoriei, limbii și culturii chineze, într-o analiză publicată de Carnegie Endowment for International Peace.

Entuziasmul lui Donald Trump este de înțeles. Cele 17 elemente de pământuri rare sunt cruciale pentru producția practic a oricărui produs high-tech, de la mașini electrice și panouri solare până la rachete și avioane reutilizabile. Și, chiar acum, peste 70% din importurile de pământuri rare din SUA provin din China.

Washingtonul a încercat să depășească această dependență în ultimii ani și și-a crescut semnificativ producția proprie de pământuri rare. Dar, odată cu creșterea consumului, echilibrul general nu s-a schimbat. Beijingul controlează încă 60% din producția globală de pământuri rare și 90% din procesarea lor globală, așa că pur și simplu nu există nicio alternativă.

Statele Unite nu au reușit încă să-și reducă dependența de pământurile rare din China din mai multe motive.

  • În primul rând, este natura depozitelor din SUA. În ciuda numelui lor, pământurile rare sunt destul de comune, dar extracția lor devine viabilă din punct de vedere comercial numai atunci când ating concentrații de aproximativ 2% pe tonă de rocă sterilă, ceea ce se întâmplă relativ rar.
  • Statele Unite au aproximativ 1,9 milioane de tone de rezerve confirmate, în timp ce Rusia are 3,8 milioane de tone, dar ambele cifre sunt slabe în comparație cu cele 44 de milioane de tone ale Chinei.

În China, atât volumul total, cât și concentrația acestor resurse pe unitatea de rocă sunt mai mari”, explică Mikhail Korostikov.

„84% din proiectele globale de pământuri rare din 2024, finanțate de guverne, nu de companii private”

În al doilea rând, extracția și prelucrarea acestor metale este un proces incredibil de costisitor, care necesită investiții inițiale de cel puțin 500-700 de milioane de dolari, fără a lua în considerare activitățile asociate.

În același timp, prețurile pentru multe dintre elemente sunt destul de volatile, iar proiectele de extracție pentru aproape toate celelalte resurse au o perioadă de rambursare mai scurtă și mai ușoară, continuă sinologul Korostikov.

Acesta este motivul pentru care 84% din toate proiectele globale de pământuri rare din 2024 au fost finanțate de guverne, și nu de companii private.

În al treilea rând, metalele rare apar doar ca minereuri complexe cu mai multe componente, care sunt foarte greu de separat. Acest proces necesită tehnologii specifice, în care aproape nimeni, cu excepția Chinei, nu a investit în ultimii treizeci de ani.

  • Conducerea chineză a văzut întotdeauna metalele pământurilor rare ca o modalitate de a obține acces la tehnologie și a fost gata să plătească orice preț pentru asta, fie financiar, social sau de mediu.
  • După cum a spus celebrul fostul lider chinez Deng Xiaoping, «Orientul Mijlociu are petrol, iar China are metale din pământuri rare».

În cele din urmă, exploatarea pământurilor rare poate provoca daune grave mediului.

  • Cel mai mare zăcământ din lume, Bayan Obo din regiunea Mongoliei Interioare din China, este unul dintre cele mai poluate locuri de pe Pământ.
  • Apa, aerul și solul de acolo sunt complet contaminate cu metale grele, acizi și izotopi radioactivi.

Având în vedere costurile sociale evidente ale unei astfel de poluări, până de curând, când au început să apară tehnologii relativ curate, a fost aproape imposibil să se dezvolte aceste industrii în democrațiile occidentale”, mai scrie Mikhail Korostikov în analiza sa.

„O situație pe care guvernul SUA a încercat să o evite”

Natura exploatării metalelor din pământuri rare înseamnă că este nerealist ca Statele Unite să întreprindă astfel de lucrări în Rusia sau Ucraina, atât pe termen scurt, cât și chiar mediu, crede sinologul Korostikov.

În Ucraina, cele mai multe zăcăminte sunt fie sub control rusesc, fie în raza de acțiune directă a artileriei ruse. Chiar dacă acel teritoriu este recucerit miraculos, fără garanții de pace pe termen lung, riscurile pe care le implică dezvoltarea zăcămintelor vor fi inacceptabile pentru investitorii comerciali.

  • Marea întrebare este dacă guvernul SUA va fi sau nu pregătit să investească.
  • În cazul în care o rachetă rătăcită lovește o instalație americană din regiunea Harkov, de exemplu, Washingtonul se va confrunta cu dilema dacă să considere asta ca un atac asupra Statelor Unite și să răspundă în consecință.
  • Aceasta este o situație pe care guvernul SUA a încercat cu asiduitate, în ultimii ani, să o evite.

Chiar și în cazul în care se ajunge cumva la un acord de pace pe termen lung, vor exista încă o mulțime de probleme. Exploatarea și prelucrarea metalelor din pământuri rare sunt uriașe consumatoare de energie, iar infrastructura energetică a Ucrainei a fost decimată de Rusia în cei trei ani de război, ceea ce înseamnă că nu este, cu siguranță, la înălțimea unei astfel de provocări.

Prin urmare, fiecare proiect ar necesita propria sa centrală electrică, ceea ce va crește și mai mult costurile”, menționează Mikhail Korostikov în analiza publicată de Carnegie Endowment for International Peace.

Propunerea lui Putin, o „înjunghiere” în spate a Beijingului

În plus, atrage atenția Mikhail Korostikov , acordurile aflate în discuție nu conțin nicio garanție de securitate a SUA pentru Ucraina, care ar putea sta la baza unei păci de lungă durată.

„Nu voi oferi garanții de securitate. Vom pune Europa să facă asta”, a spus Trump.

Cu toate acestea, punerea în aplicare a oricărui acord SUA-Ucraina privind pământurile rare ar depinde, în practică, de posibilitatea de a conta pe securitatea asigurată de partea ucraineană.

Cu alte cuvinte, Trump vrea să obțină profituri din resursele ucrainene, în timp ce se așteaptă ca Europa să cheltuiască bani pentru a garanta securitatea minelor și fabricilor din SUA.

  • Pe de altă parte, acordul de pământuri rare propus de Putin implică și probleme aparent insurmontabile.
  • Statele Unite ar putea, teoretic, să investească în zăcăminte rusești departe de linia frontului, dar asta ar ridica imediat întrebări cu privire la accesibilitate (sunt foarte departe de principalele rute comerciale), accesul la tehnologie (toate sunt în prezent sub sancțiuni) și, cel mai important, drepturile de proprietate.
  • Este greu de imaginat pe cineva dispus să investească un miliard de dolari într-o țară care a naționalizat zeci de active ale investitorilor străini în ultimii trei ani, cu o compensație mică sau inexistentă.

Propunerea lui Putin echivalează, de asemenea, cu înjunghierea Beijingului în spate, după rolul-cheie pe care l-a jucat China în stabilizarea economiei Rusiei în timpul războiului.

Este greu de crezut că președintele rus ar risca să piardă principalul aliat al Moscovei de dragul administrației Trump – o anomalie în peisajul politic american – când este absolut posibil ca următorul președinte să dezavueze cele mai inacceptabile decizii ale predecesorului său, care ar include, fără îndoială, un astfel de acord cu Rusia.

Proiectele de dezvoltare a metalelor din pământuri rare pot deveni realitate doar atunci când războiul din Ucraina se încheie cu o pace stabilă. Și chiar și atunci, nu se va întâmpla imediat” , încheie sinologul Mikhail Korostikov.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

„Prietenie” cu beneficii reciproce. Parteneriatele OPORTUNISTE ale Rusiei, cu China, Iran și Coreea de Nord, subminează ordinea nucleară

Spre deosebire de Trump, Europa nu-și poate permite să creadă în vorbele lui Putin. „Pe termen lung, Rusia ar putea decide să testeze art. 5 NATO”

UNRWA, agenția ONU pentru refugiații palestinieni, pierde finanțare și este „ținta” acuzațiilor. „Menține legături reciproc avantajoase cu teroriștii”

Cu Trump focusat pe un acord cu Putin, Zelenski se poate „lupta” și cu  adversarii politici. „AUTORITARISMUL ar putea părea din ce în ce mai tentant”

În 2022, Rusia a avut „ușa” deschisă pentru a invada Ucraina. „Efortul personal al lui Putin și produsul OBSESIILOR sale”

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și