Ucraina a început să exporte energie electrică către țări din Uniunea Europeană, inclusiv în România

Ucraina a început să exporte energie electrică către țări din Uniunea Europeană, inclusiv în România
/ Sursa FOTO: pxhere.com
Publicat: 30/06/2022, 16:46
Actualizat: 30/06/2022, 16:51

Premierul ucrainean, Denys Shmyhal, și președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, au anunțat – joi – că Ucraina a început să exporte energie electrică către Uniunea Europeană, inclusiv în România. De altfel, primele exporturi de energie electrică din Ucraina au ajuns în țara noastră.

„La doar trei luni de la primirea certificatului energetic, a început mult-așteptatul export de energie electrică ucraineană către Europa! Astăzi (joi, 30 iunie-n.r.), de la prima oră a nopții, astfel de exporturi au plecat spre România. Volumul inițial este de 100 MW. Numai în prima zi, întreprinderea de stat Ukrenergo a câștigat 10 milioane de UAH* din vânzarea accesului la punctul de trecere interstatală. Potențialul de export al energiei electrice ucrainene către Europa este de până la 2,5 GW. În acest scenariu, statul va putea încasa peste 70 de miliarde UAH pe an”, a declarat Shmyhal într-o postare pe contul său oficial de Facebook.

Președintele Comisiei Europene a salutat demersul, potrivit Mediafax, afirmând că acesta servește nevoilor Ucrainei și UE.

„Aceasta va oferi o sursă suplimentară de energie electrică pentru UE. Și venituri atât de necesare pentru Ucraina, Așa că amândoi beneficiem”, a scris, joi, Ursula Von der Leyen pe Twitter.

*UAH este abrevierea oficială a monedei naționale din Ucraina, grivna (sau hrivna), încă din anul 1996, folosită după ce Ucraina a părăsit Uniunea Sovietică și zona rublei.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult