Ucraina a solicitat AIEA „o listă de echipamente” necesare centralelor sale nucleare în timpul războiului cu Rusia

Ucraina a solicitat AIEA „o listă de echipamente” necesare centralelor sale nucleare în timpul războiului cu Rusia
Ucraina a solicitat AIEA „o listă de echipamente” necesare centralelor sale nucleare în timpul războiului cu Rusia / Foto: Pixabay.com
Publicat: 25/04/2022, 07:36

Ucraina a cerut Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) o listă de echipamente de care are nevoie pentru operarea centralelor nucleare în timpul invaziei ruse.

Pe lista echipamentelor solicitate de Ucraina sunt incluse dispozitive de măsurare a radiațiilor, material de protecție, asistență pentru computere, sisteme de alimentare cu energie și generatoare diesel, scrie Adevărul.ro.

„Vom coordona punerea în aplicare a asistenţei pe care AIEA şi statele sale membre o vor oferi, inclusiv prin livrarea echipamentelor necesare direct la siturile nucleare ale Ucrainei. Nevoile sunt mari şi sunt foarte recunoscător pentru sprijinul considerabil pe care statele noastre membre au indicat deja că îl vor pune la dispoziţie”, a declarat Rafael Grossi, director general ai AIEA.

În prezent, Ucraina are 15 reactoare operaționale la 4 centrale nucleare. Șapte reactoare sunt conectate la rețea, dintre care două se află la instalația Zaporizia, centrală acaparată de ruși.

Rafael Grossi a precizat că AIEA nu a primit deocamdată date de la sistemele sale de monitorizare instalate la Cernobîl.

Oficialul va vizita Cernobîl în viitorul apropiat, acolo unde armata rusă a deținut controlul pentru scurt timp, în timpul invaziei Ucrainei, până la 31 martie, când a părăsit incinta.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase