Un bebeluș de o lună din Turcia a fost vaccinat accidental împotriva coronavirusului. Este primul caz cunoscut în lume de vaccinare a unui sugar împotriva Covid-19

Un bebeluș de o lună din Turcia a fost vaccinat accidental împotriva coronavirusului. Este primul caz cunoscut în lume de vaccinare a unui sugar împotriva Covid-19
Publicat: 24/09/2021, 10:33
Actualizat: 24/09/2021, 10:35

Un nou-născut a fost vaccinat accidental în Turcia împotriva COVID-19, însă se simte bine de atunci, a dezvăluit joi un medic care i-a urmărit evoluţia. Ministerul Sănătății din Turcia a lansat o anchetă după acuzațiile aduse unui medic turc.

Prof. dr. Zafer Kurugol de la Facultatea de Medicină a Universității Egee din Izmir a declarat televiziunii că medicii au vaccinat „din greșeală” un copil, cu vârsta sub un an, împotriva coronavirusului.

Acesta este primul caz cunoscut în lume de vaccinare a unui sugar împotriva coronavirsului, relatează AFP.

„Un bebeluş de o lună a fost vaccinat din greşeală împotriva COVID-19 în iulie, în loc să primească un vaccin împotriva hepatitei B”, a declarat pentru AFP Zafer Kurugol, specialist în boli infecţioase de la Universitatea Egee, care continuă să monitorizeze starea copilului.

Potrivit lui Zafer Kurugol, cadrul medical din regiunea Izmir care a administrat vaccinul a realizat imediat greşeala şi a alertat autorităţile.

Potrivit acestuia, au existat cazuri în care bebelușii au fost vaccinați din greșeală împotriva vaccinurilor Covid-19 în locul vaccinurilor împotriva hepatitei B.

Transferat la Spitalul Universitar Egee, bebeluşul a fost supus mai multor teste, inclusiv monitorizarea ritmului cardiac.

Plasat sub supraveghere medicală, medicii nu au constatat efecte negative după o săptămână.

„A părăsit spitalul la fel cum a sosit, perfect sănătos. (…) Nu a avut nici măcar efectele secundare pe care le observăm uneori la adulţi, precum febra. El a fost alăptat în continuare fără nicio problemă”, a dat asigurări medicul Kurugol.

Analizele au arătat că a dezvoltat anticorpi împotriva COVID-19

Două tipuri de vaccin, BioNTech/Pfizer şi CoronaVac, sunt utilizate în prezent în Turcia.

Până în prezent, peste 106 milioane de persoane au fost vaccinate împotriva Covid-19 în Turcia. 53 de milioane de persoane au primit prima doză de vaccin.