Un chinez de 73 de ani, arestat și condamnat din cauza instigării la protestele din Hong Kong

Un chinez de 73 de ani, arestat și condamnat din cauza instigării la protestele din Hong Kong
Sursă Twitter
Publicat: 13/07/2022, 16:51
Actualizat: 13/07/2022, 16:52

Un activist cunoscut din Hong Kong a fost condamnat la 9 luni de închisoare pentru organizarea unui proces împotriva Jocurilor Olimpice de iarnă, din capitala Chinei. Koo Szw-yui este un pro-democrat de peste 70 de ani, iar acesta a avut deja 14 condamnări pentru activismul său.

Koo Szw-yui susține că autoritățile chineze au „șters” democrația și libertatea din fosta colonie britanică. Veteranul a făcut apel pentru reducerea pedepsei sale de 9 luni de închisoare și a pledat nevinovat, acuzând Beijingul de noile legi care le suprimă libertatea chinezilor.

Veteranul militant pro-democrație a fost suspendat din activitățile sale pro-democratice pe data de 4 februarie

În prezent Koo  își petrece bătrânețea în spatele unor gratii.

Judecătorul Law l-a condamnat pe Koo S. în temeieul Legii Anti-Sediție, care stă în picioare din epoca colonială britanică. Totuși, spre deosebire de Legea Securitații Naționale, care prevede închisoare pe viață, Legea britanică stabilește o pedeapsă maximă de doi ani. Pe parcursul anilor, activistul în vârstă a orgaizat numeroase evenimente stradale, la care a adunat cetățenii care îi susțin ideile democratice. Bătrânul activist suferă de cancer în stadiul patru, dar judecătorul a subliniat că starea de sănătate a condamnatului, nu va fi luată în considerare pentru nicio reducere a pedepsei. Lucru care, după spusele condamnatului, nu e este un lucru chiar atât de crunt.De asemenea, securitatea chineză l-a avertizat pe Koo să nu „politizeze” procesul, dar fără rezultat. Acesta și-a încheiat discursul spunând că a fi un „luptător” pentru democrație și libertate nu reprezintă o problemă pentru el, și că, petrecerea timpului în închisoare face parte din viața lui. Koo este cel mai recent activist care a fost întemnițat în represiunea din Hong Kong împortiva disidenței, care a fost impulsionată de legea securității naționale – impusă de Beijing după protestele pro-democrație ale orașului din 2019. În ultima înfățisare, chinezul a rămas neclintit în fața instanței, iar cuvintele pe care le-a spus au fost considerate ca fiind sfidătoare.

„Nu mă deranjează să fiu un războinic pentru mișcarea pentru democrație și nu mă deranjează să fiu un martir pentru democrație și drepturile omului”, a spus Koo.

Însă nimic nu îngenunchează spiritul liber al bătrânului, cred susținătorii acestuia.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase