Statele Unite amenință cu sancțiuni toate entitățile implicate în proiectul Nord Stream 2

Statele Unite amenință cu sancțiuni toate entitățile implicate în proiectul Nord Stream 2
Statele Unite amenință cu sancțiuni toate entitățile implicate în proiectul Nord Stream 2. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 18/03/2021, 22:14

Statele Unite amenință cu sancțiuni toate entitățile implicate în proiectul gazoductului Nord Stream 2 dacă acestea nu se retrag „imediat” din acesta.

Secretarul american de Stat, Antony Blinken, le-a cerut joi „tuturor entităților implicate în proiectul dintre Rusia și Germania să se retragă „imediat” din acesta, informează Digi24.

În caz contrar, el spune că vor exista sancțiuni din partea Statelor Unite pentru toți cei implicați.

Statele Unite amenință cu sancțiuni

Potrivit lui Blinken, Administrația Biden este hotărâtă să respecte angajametul luat de Congres prin care sunt prevăzute sancțiuni pentru cei implicați în construcția acestui gazoduct extrem de controversat.

„Nord Stream 2 este un proiect nepotrivit – pentru Germania, pentru Ucraina şi pentru aliaţii şi partenerii noştri din Europa Centrală şi de Est. Acesta este un proiect geopolitic rus care urmăreşte să divizeze Europa şi să slăbească securitatea energetică europeană. Departamentul de Stat monitorizează eforturile pentru finalizarea gazoductului Nord Stream 2 şi examinează informaţiile legate de entităţile care par să fie implicate”, a spus Blinken.

SUA se opun construirii gazoductului Nord Stream 2

Încă de la începutul proiectului, Statele Unite s-au opus construirii acestui gazoduct de 1.200 de kilometri de conducte submarine, proiect în valoare totală de 9 miliarde de euro.

Acuzat de numeroși aleși, în special republicani, că nu trece la acțiune și nu adoptă măsurile punitive prevăzute de legislația americană în vigoare, Antony Blinken a reafirmat avertismentul potrivit căruia va impune sancțiuni entităților implicate în proiect.

Statele Unite, dar și unele state europene, cum ar fi Polonia, au criticat proiectul Nord Stream 2, susținând că acesta ar urma să crească dependența Germaniei și a Uniunii Europene față de Rusia în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale.

În schimb, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, susține proiectul, lucrările la acesta fiind reluate în decembrie, după aproape un an.

Recent, Casa Albă a anunțat că Joe Biden consideră că acest gazoduct reprezintă „o afacere proastă pentru Europa”.

Potrivit lui Biden, Administrația sa va reexamina sancțiunile privind acest proiect, sancțiuni incluse într-un proiect adoptat în timpul mandatului lui Donald Trump.

Poziția Statelor Unite a fost clarificată de secretarul american de Stat, Antony Blinken, care a declarat că este „hotărât” să facă tot ceea ce îi stă în putință penntru a preveni finalizarea proiectului Nord Stream 2.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase