Un cunoscut virusolog român din SUA avertizează: „Mare atenție la dieta de tip Western!”

Un cunoscut virusolog român din SUA avertizează: „Mare atenție la dieta de tip Western!”
Publicat: 31/12/2023, 12:50
Actualizat: 31/12/2023, 13:03

Cristian Apetrei, virusologul român stabilit în Statele Unite ale Americii, avertizează asupra dietei pe care o avem, în mare parte din alimente procesate. 

Profesorul de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh explică un studiu medical – Chronic inflammation in the etiology of disease across the life span –  (Inflamația cronică în etiologia bolilor de-a lungul vieții). Potrivit virusologului, care citează din studiu, ”o flora inflamatorie (precum cea asociată cu consumul unei diete de tip Western-bogată în grăsimi săturate și zahăr) creează o stare de inflamație cronică”.

”Bolile inflamatorii cronice au fost recunoscute ca fiind cea mai importantă cauză de deces în lumea de astăzi, peste 50 % din totalul deceselor fiind atribuite bolilor legate de inflamație, cum ar fi cardiopatia ischemică, accidentul vascular cerebral, cancerul, diabetul zaharat, boala cronică de rinichi, boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) și afecțiunile autoimune și neurodegenerative”, scrie în ”Chronic inflammation in the etiology of disease across the life span”.

Virusolului avertizează că dieta de tip Western – bogată în grăsimi săturate și zahăr, este extrem de periculoasă, mai ales că inflamația cronică este responsabilă de mai mult de 50% din decesele de pe planetă!

”Așa încât, înainte de ultimul chiolhan al anului, vă invit să meditați la următoarea concluzie: o floră inflamatorie (precum cea asociată cu consumul unei diete de tip Western – bogată în grăsimi saturate și zahăr) creează o stare de inflamație cronică. Inflamația cronică este la originea a numeroase îmbolnăviri și este !!!!!! Da? Țineți minte chestia asta dimineață, la prânz și seară. Pentru că în această frază stau toate strategiile necesare și eșecurile medicinei din ultimii 50 de ani și din următorii 50”, a scris dr. Cristian Apetrei, pe pagina sa de Facebook.

Cel mai simplu ar fi să reducem incidentele și prevalentele infecțiilor

Dieta tipică, adoptată pe scară largă în multe țări în ultimii zeci de ani, ”este relativ săracă în fructe, legume și alte alimente bogate în fibre și prebiotice și bogată în cereale rafinate, alcool și alimente ultraprocesate, în special cele care conțin emulgatori”.

”Vă amintiți când eram în școală de medicină și toți, dar absolut toți, profesorii ne spuneau că nu le place cortizonul pentru că e un medicament rău, cu multe efecte secundare? Care a fost primul medicament care a îmbunătățit în mod real prognosticul infecțiilor grave cu SARS-CoV-2? Dexametazona. Pentru că de 35 de ani încoace încă nu ne-am învrednicit să găsim un anti-inflamator mai bun.

Cu atât mai mult cu cât nu avem anti-inflamatoare de calitate. Cum poate fi prevenită? Cel mai simplu ar fi să reducem incidentele și prevalentele infecțiilor. Nu vă grăbiți să spuneți , pentru că antibioticele determină disbioza și deci inflamație. Cum altfel? Știe cineva o metodă simplă de prevenire a aproximativ 200 de milioane de îmbolnăviri pe an (care înseamnă toate inflamație) și a 4 milioane de decese pe an?”, a mai spus dr. Cristian Apetrei.

Foto: Pexelsc.com

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii