Un „gheizer” cu gaze, activ lângă o benzinărie din Satu Mare. Specialiștii din câteva județe monitorizează zona, pentru a limita pericolul de explozie

Publicat: 07/09/2023, 15:14

Mai multe echipaje de intervenție și unități CBRN (chimic, biologic, radiologic, nuclear) sunt în alertă în Satu Mare, unde, în imediata apropiere a unei benzinării din localitatea Supuru de Sus țâșnește, de miercuri seara un jet de apă termală, în care sunt și gaze.

Conducerea prefecturii au explicat luni că acest „gheizer” cu gaze din localitatea Supuru de Sus din judeţul Satu Mare provine dintr-un puţ mai vechi, adânc de 30 de metri, pe care reprezentanţii staţiei de carburanţi doreau să îl cureţe, dar, din toată măsurătorile efectuale, nu este necesară evacuarea populaţiei.

Potrivit subprefectului Altfatter Tamas puţul aparţine de o benzinărie privată, iar în momentul unor lucrări a început să ţâşnească apă termală, cu nisip și gaze.

„Ieri seară la orele 19:30 am fost informat de adjunctul inspectorului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Satu Mare despre evenimentul care s-a întâmplat în raza benzinăriei din comuna Supuru de Sus, o benzinărie care este una privată”, a anunțat joi subprefectul Altfatter Tamas, într-o conferință de presă.

„În imediata vecinătate a stației pe benzină a existat în perioada trecută un foraj din care a curs apă încontinuu la un debit foarte minc. Reprezentantul acestei societăți a angajat o altă societate ca să curețe acel foraj, probabil pentru a avea presiune mai bună. În care acestea au intervenit s-a întâmplat exact ce a apărut în spațiul public, adică s-a degajat, pe lângă apă termală, nisip și gaze naturale. Concentrația acestor gaze variază, diferă, sunt momente în care concentrația este mică, aproape chiar de zero și sunt momente când această concentrație crește”, a precizat subprefectul Altfatter Tamas.

Benzinăria este una particulară, numită 2 DAVA, care nu este afiliată sau nu are parteneriate cu niciun lanț major de benzinării.

Zona a fost închisă pe o suprafață de 800 de metri

Pentru a putea determina timp util concentrația de substanțe emanate în urma forării sau curățării acestui puț, prefectul și responsabilul ISU au solicitat, la ora 19:40, stațiile CBRN din județele din vecinătate, respectiv din Maramureș și de la stația Ciolpani, București, care la acel moment era la Nădlac, la întoarcere de la un exercițiu internațional, plus colegii de la Delgaz.

„Zona la momentul producerii acestui eveniment a fost închisă pe o suprafață de 800 de metri, astfel că de la o suprafață de 800 de metri nu se mai permite accesul cetățenilor sub nicio formă, nici a autovehiculelor. Drumul național în continuare în momentul de față este închis, iar împreună cu inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Poliție, tot în cursul zilei de ieri am reușit să identificăm două rute alternative care sunt uzate și în momentul de față de toți participanții în trafic”, a precizat subprefectul Altfatter Tamas. Și activitățile comerciale au fost sistate în zonă.

Din „gheizer” iese încă atât apă termală, cât şi diferite tipuri de gaze, concentraţia lor este într-o tendinţă de fluctuaţie, presiunea a scăzut. În momentul de faţă presiunea este de aproximativ 7-8 bari

Până joi la prânz nu fuseseră înregistrate probleme deosebite, și datorită intervenției prompte. Autoritățile au contactat societatea care administrează sonda de pază de la Moftin și experții sunt deja la fața locului pentru a verifica situația și afecta și ei măsurători, pentru a găsi soluțiile cât mai rapide acest puț să fie închis.

„În urma verificărilor care vor fi efectuate de acest experți vom vedea exact care este situația și care este modalitatea de intervenție. Nefiind un puț de adâncime nu impune neapărat că soluții financiare sau sume financiare foarte, foarte mari, dar trebuie să fim să fim foarte atenți pentru că timpul nu este în favoarea noastră, trebuie să deblocăm circulația acolo în zonă cât mai repede”, a spus Altfatter Tamas.

S-a analizat posibilitatea evacuării

„Deci în acest moment suntem cumva, nu neapărat liniștiți, dar suntem cumva cu siguranță că nu se va întâmpla o nenorocire cum am mai putut vedea în spațiul public în ultima perioadă”, a conchis subprefectul.

Potrivit subprefectului Romeo Pop cele mai apropiate case de această zonă nu sunt multe – 4-5 și nu se impune deocamdată să fie dislocați localnicii „Iniţial, se vorbea de o rază de acţiune de 1.600 de metri, ceea ce nu este necesar, specialiştii ne-au spus această treabă”, a spus Romeo Pop, spunând că fenomenul este sub control, totuși, sunt prezente utilaje cu mășchi și echipamentele necesare.

La faţa locului se află trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă, un echipaj de terapie intensiv mobilă, un echipaj de prim ajutor şi o autospecială de primă intervenţie şi comandă cu 21 de cadre militare. Echipajele CBRN (chimic, biologic, radiologic, nuclear) din cadrul ISU Maramureş şi un echipaj CBRN din cadrul Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă din Ciolpani, Bucureşti, care se afla la ISU Bihor pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) au detectat gaz metan.

„Pentru protecţia cetăţenilor a fost stabilit un perimetru de siguranţă faţă de locul intervenţiei. De asemenea, a fost transmis şi un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT. În urma măsurătorilor realizate, până la această oră, s-a detectat următoarea substanţă, respectiv gaz metan în concentraţie de: 284 ppm”, au precizat reprezentanţii ISU Someş Satu Mare.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române a informat joi seara, la ora 20:00, că traficul este oprit pe DN 19A, în afara localității Supuru de Sus, județul Satu Mate, către limita cu județul Sălaj, ca măsură de prevenție, fiind delimitat un perimetru de siguranță după ce au fost semnalate degajări de gaze în urma unor lucrări de forare.

Rute ocolitoare: Supuru de Jos – DJ 196 – Hodod – Cehu Silvaniei sau Supuru de Jos – DC 116 – Sechereșa – DN 1F – Tășnad – DJ 191 – Marghita.

Sursa: Presa SM

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete