Un japonez a fost executat la 14 ani de la comiterea atacului care a șocat o țară întreagă: „Nu avea importanță pe cine voi ucide…”

Un japonez a fost executat la 14 ani de la comiterea atacului care a șocat o țară întreagă: „Nu avea importanță pe cine voi ucide...”
Foto: Captura YouTube.com
Publicat: 26/07/2022, 08:12

Japonia a executat, marți, un bărbat condamnat pentru uciderea a șapte oameni în 2008, într-un atac cu camionul și apoi prin înjunghiere în popularul cartier tehnologic Akihabara din Tokyo, a anunțat Ministerul Justiției.

Ministrul Justiției, Yoshihisa Furukawa, a anunțat că Tomohiro Kato a pregătit „meticulos” atacul și a manifestat „o puternică intenție de a ucide”.

„Condamnarea la moarte în acest caz a fost stabilită după îndelunga deliberare a curții”, a declarat oficialul japonez.

„În contextul acestor fapte, am aprobat execuția, după un scrutin extrem de lung”.

Foto: Captura YouTube.com

Kato, fiul frustrat al unui brutar: „Am venit să ucid”

Kato a înjunghiat mai multe persoane în 8 iunie 2008 și a declarat poliției: „Am venit în Akihabara ca să omor oameni. Nu avea importanță pe cine voi ucide”.

Criminalul a fost arestat la scurt timp de la comiterea atacurilor, în care a intrat cu un camion de două tone într-un grup de pietoni, după care a coborât și i-a înjunghiat la întâmplare.

„Este un caz foarte dureros, care a avut consecințe grave și a șocat întreaga societate”, a declarat Furukawa.

Potrivit poliției, Kato și-a documentat călătoria fatidică spre Akihabara pe forumurile de internet și a scris mesaje de la volanul camionului morții, în care s-a plâns că are un loc de muncă nesigur și că este singur.

Fiul unui brutar, Kato a crescut în prefectura Aomori din nordul Japoniei, apoi a absolvit o școală de prestigiu. A ratat însă intrarea la facultate și a devenit, în cele din urmă, mecanic auto.

Procurorii au precizat că încrederea lui Kato a avut de suferit după ce o femeie, cu care bărbatul discuta online, a refuzat să-i mai răspundă, după ce acesta i-a trimis o fotografie cu el.

Ura sa față de societate a crescut când comentariile sale online, inclusiv cele despre planurile unui atac, au fost ignorate.

Foto: Captura YouTube.com

Susținerea pentru pedeapsa capitală

În timp ce aștepta să fie judecat, Kato i-a transmis o scrisoare unui taximetrist în vârstă de 56 de ani, pe care l-a înjunghiat, în care și-a exprimat regretul.

Victimele sale „se bucurau de viață, aveau visuri, un viitor strălucit, familii iubitoare, iubiți, prieteni și colegi”, a scris acesta.

Chiar și la tribunal, Kato a spus că regretă atacurile sângeroase.

„Vă rog să-mi dați ocazia să îmi cer iertare”, a declarat individul, care a ucis șapte oameni și a rănit alți zece.

După atacurile din 2008, Japonia a interzis deținerea bricegelor cu lamă mai lungă de 5,5 cm, iar cei care încalcă legea riscă închisoare până la 3 ani și o amendă de 500.000 yeni.

Foto: Captura YouTube.com

Cum sunt executați deținuții în Japonia

Kato a fost condamnat la moarte în 2011. Execuția a fost prima din acest an din Japonia și survine după ce trei deținuți au fost executați prin spânzurare, în decembrie 2021.

Japonia este una din puținele țări dezvoltate care păstrează pedeapsa capitală și susținerea publică rămâne puternică, în ciuda criticilor internaționale.

Execuțiile se realizează prin spânzurare și – în general – durează mulți ani până când deținutul este executat. Peste 100 de deținuți se află, în prezent, pe „culoarul morții” din închisorile japoneze.

Organizațiile internaționale au criticat însă sistemul justițiar nipon, în care condamnații la moarte pot aștepta ani de zile finalizarea sentinței, în izolare și află că vor fi executați doar cu câteva ore înainte de momentul fatidic.

Execuția de marți survine chiar în ziua comemorării unui alt atac prin înjunghiere, desfășurat în 2016 la un centru pentru persoane cu dizabilități din Sagamihara, unde 19 oameni au fost uciși.

Totodată, în 26 iulie 2018, Japonia a executat șase membri ai cultului Aum Shinrikyo, responsabili pentru atacurile cu gaz sarin de la metrou din 1995, scrie france24.com.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase