Un pod din Pittsburgh s-a prăbușit cu tot cu mașini, chiar înainte ca Joe Biden să ajungă în oraș pentru a vorbi despre infrastructură

Publicat: 28/01/2022, 19:21
Actualizat: 28/01/2022, 19:42

Un pod din orașul american Pittsburgh s-a prăbușit, în momentul în care pe el se aflau patru vehicule, inclusiv un autobuz. Prăbușirea a avut loc cu doar câteva ore înainte ca președintele Joe Biden să ajungă în oraș pentru a vorbi despre infrastructură, potrivit BBC.

Oficialii au declarat că 10 persoane au suferit răni ușoare, dintre care trei au fost transportate la spital. Nu au fost raportate decese.

Podul Fern Hollow, acoperit de zăpadă, a cedat vineri dimineață, puțin după ora locală 06:00.

Șeful pompierilor, Darryl Jones, a declarat că primii salvatori au folosit frânghii mai lungi de 30 de metri și au format lanțuri umane pentru a trage victimele în siguranță.

Un locuitor din apropiere a declarat, pentru canalul de știri locale KDKA-TV, că incidentul „a sunat ca un plug de zăpadă uriaș… împingând pe suprafața fără zăpadă”.

Locuitorii au fost rugați să evite zona după ce oficialii din domeniul siguranței publice au confirmat că au fost nevoiți să închidă o conductă de gaz cu scurgeri care trece pe sub pod. Un miros puternic de gaz natural a fost semnalat în zonă.

Rămâne neclar ce a cauzat prăbușirea podului. Primarul din Pittsburgh, Ed Gainey, a declarat că acesta fusese inspectat încă din luna septembrie 2021.

Casa Albă a declarat că este în contact cu oficialitățile locale și de stat, iar președintele Joe Biden intenționează să își continue vizita așa cum a fost planificat.

El urmează să vorbească, vineri, în West Mifflin, la aproximativ 16 km de Pittsburgh, despre beneficiile proiectului de lege privind cheltuielile pentru infrastructură pe care l-a promulgat recent.

Proiectul include 110 miliarde de dolari (82 miliarde de lire sterline) pentru repararea și reconstrucția drumurilor și podurilor.

Oficialii federali din domeniul transporturilor spun că aproximativ 45.000 de poduri din SUA – inclusiv peste 3.000 din Pennsylvania – sunt în stare proastă și pot fi eligibile pentru finanțare.

„Această lege bipartizană privind infrastructura este esențială”, a declarat primarul Gainey la o conferință de presă organizată vineri dimineață. „La sfârșitul zilei, este esențial să obținem această finanțare”, potrivit CNN.

Societatea Americană a Inginerilor Civili, care notează în mod regulat infrastructura americană cu note de la A la F, acordă în prezent statului o notă de C-.