Un segment din Râul Dâmbovița, golit urgent pentru remedierea unor fisuri. Ce COMORI au ieșit la iveală din mâl

Un segment din Râul Dâmbovița, golit urgent pentru remedierea unor fisuri. Ce COMORI au ieșit la iveală din mâl
Publicat: 26/03/2024, 20:12

Porţiunea din râul Dâmboviţa care traversează Capitala în zona biefului Operetă a fost golită şi va rămâne aşa până la finalul săptămânii. Decizia de golire totală a biefului a fost luată după ce s-au constatat infiltraţii în planșeul albiei amenajate. Inginerii de la Apele Române informează că un vortex s-a format pe râu, iar manevrele de golire a porţiunii cuprinse între Operă şi planşeul din zona Unirii au fost decise pentru a se face o estimare cât mai corectă a măsurilor care trebuie luate. Odată cu golirea albiei, au ieșit la iveală comori pierdute de bucureșteni în zeci de ani. Trotinete, biciclete, șlapi, aparatură casnică, anvelope, peturi etc cu valoare istorică.

Potrivit oficialilor de la Apele Române, un vortex s-a format pe râul Dâmboviţa, în zona biefului Operetă. Apariţia acestui fenomen, vortex, indică faptul că se produc infiltraţii la cuva de apă curată a albiei râului, iar în acest context, autorităţile au decis golirea de apă a porţiunii amenajate a Dâmboviţei între Operă şi planşeul din zona Unirii. Manevrele de golire totală a biefului Operetă au fost executate controlat duminică, 24 martie, cu scopul de a fi asigurate condiţiile optime pentru vizualizarea infiltraţiei în albia amenajată a râului.

„În urma evaluării la faţa locului a incidentului apărut în zona biefului (n.r. – porţiune de canal sau de râu cuprinsă între două ecluze sau baraje).Operetă, specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea şi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Ilfov-Bucureşti au decis ieri, 25 martie 2024, de comun acord cu constructorul, menţinerea în continuare a acestuia gol pentru următoarea perioadă de timp.  Această măsură se impune în vederea realizării unei estimări fizice şi valorice corecte a lucrărilor de reabilitare necesare pentru remedierea situaţiei. Finanţarea lucrărilor va fi asigurată din sursele proprii ale instituţiei. Până în acest moment, s-a intervenit în regim de urgenţă, cu forţe proprii, cu o folie ancorată cu saci de nisip pentru a opri provizoriu infiltraţia apei”, informează, într-un comunicat dat publicităţii marţi, Apele Române.

Dâmbovița, secată între Operă și Unirii

Reprezentanţii instituţiei precizează că porţiunea cuprinsă între Operă şi Unirii va rămâne golită de apă cel puţin până la sfârşitul acestei săptămâni.

În urma golirii porţiunii din râu, autorităţile au descoperit, pe fundul albiei amenajate, anvelope de autoturism şi zeci de biciclete.

„În urma golirii biefului Operetă, au fost identificate o serie de deşeuri reprezentând lucruri aruncate de oameni în cuva de apă curată a râului Dâmboviţa, roţi de maşină, trotinete (peste 20) etc.  De aceea, facem un apel la populaţie de a fi mai responsabilă cu mediul şi natura din jurul său. Cu toţii trebuie să înţelegem că pentru a avea ape curate, este nevoie să aruncăm gunoaiele doar în locurille special amenajate”; mai transmit reprezentanţii Apele Române, precizând că, în interiorul localităţii şi în jurul acesteia, responsabilitatea salubrizării cursurilor de apă revine autorităţilor locale în conformitate cu legislaţia privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale.

Planșeul are nevoie de intervenții de urgență

O situaţie similară a fost semnalată la finalul anului 2021, tot în zona Operetă, când infiltraţii au apărut în albia amenajată a râului, iar.la acel moment a fost montat un batardou din panouri mobile din aluminiu la bieful Mărăşeşti, în zona Operetă. Cu ajutorul digului instalat, infiltraţiile au fost limitate şi eroziunea taluzului din zona canalului amenajat al Dâmboviţei a fost stopată.

Potrivit reprezentanţilor Apele Române, apariţia vortexului care indică infiltraţii este încă un semnal care arată că este nevoie de reabilitarea urgentă a amenajării.

Instituţia precizează că până acum, au fost contractate studii de proiectare, s-a realizat un studiu de fezabilitate finanţat din fonduri asigurate prin PNRR, iar pentru reabilitarea amenajării cu nodurile hidrotehnice costurile au fost evaluate conform, studiului, la 200 de milioane de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Este cea mai bizară insulă din lume. Puțini oameni au curaj să se apropie de...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?