Un tânăr din Iași a murit de SEPTICEMIE în 8 zile de la internarea la Spitalul Socola: „I-a spus mamei că este în perfuzii și nu poate vorbi”

Un tânăr din Iași a murit de SEPTICEMIE în 8 zile de la internarea la Spitalul Socola: „I-a spus mamei că este în perfuzii și nu poate vorbi”
Sursa foto: Facebook / Andrei Onofrași
Publicat: 07/03/2023, 17:07

Tânărul a ajuns în decembrie anul trecut la Spitalul Socola pe picioarele lui, starea lui fizică fiind una relativ bună. Bărbatul de 29 de ani a decedat 8 zile mai târziu la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, în noaptea de 28 spre 29 decembrie 2022. Fusese adus de doar câteva ore, în stare foarte gravă, de la Socola.

Pe drum spre Infecțioase făcuse o scurtă oprire la Spitalul de Neurochirurgie, unde medicii au investigat simptome ale unei infecții și au spus că nu este de competența lor.

Andrei fusese diagnosticat cu schizofrenie în urmă cu trei ani, după ce, în urmă cu 7 ani, la moartea tatălui, devenise depresiv. În timpul crizelor obișnuia să aibă halucinații, însă fără să devină violent. Înainte de internarea din luna decembrie, mama lui a insistat să îl ducă la spital, cu bilet de trimitere de la medicul de familie pentru că avea deja trei nopți de când nu dormea și devenea tot mai agitat.

În mod normal era internat pe pavilion, însă medicul care îi urmărea boala era liber, așa că a fost preluat de un alt cadru medical care a luat o decizie puțin diferită.

”Andrei nu era violent, doar avea halucinații Totuși, medicul a ignorat biletul de trimitere care îl ducea pe secție normală, l-a internat la secția închisă, fără clanță cum este cunoscută. Cea pentru agresivi”, povestește Ioana Brutaru, sora, potrivit reporteris.ro.

Medicii i-au spus că fiul ei se simte bine, dar au refuzat să îl cheme la telefon
În data de 23 decembrie, mama lui Andrei a sunat la spital să vadă cum se simte fiul ei. Medicii i-au spus că tânărul se simte bine, primește tratament și să nu își facă griji. Însă au refuzat să îl cheme la telefon. Era pentru prima dată când se întâmpla acest lucru.

”I-a spus mamei că este în perfuzii și nu poate vorbi. A fost prima dată în ani de internări în care a fost refuzată. Ne-am gândit că era foarte sedat. Am înțeles că este o practică în spitale de psihiatrie, când este perioadă de Sărbători, îi sedează puternic, să aibă liniște”, mai spune Ioana Brutaru.

”De ce tremură atât de tare”

Pe data de 24 decembrie, la trei zile după internare, mama a sunat din nou. De această dată, a fost întrebată de ce Andrei tremură atât de tare.

”Probabil că începea să aibă simptomele infecției. Dar nici atunci nu i-au spus că îi este rău și să vină la spital. Mama nu se ducea la spital pentru că oricum rudelor li se refuză accesul la pacienți în perioada de după internare, când sunt sub tratament. Pentru că ar fi mers”, mai spune sora lui Andrei.

În ziua de Crăciun, dar și a doua zi, pe 26, mamei i s-ar fi ascuns faptul că fiul ei se află într-o stare gravă.

„O asistentă i-a spus exact așa: Este în Pampers, doamnă!”

Rudele lui Andrei susțin că, pe 26 decembrie, medicii de la Socola ar fi luat legătura cu colegii de pe secția de Neurochirurgie, pe care i-ar fi întrebat dacă este posibil ca manifestările afecțiunii – tremurat, febră, transpirație excesivă – să aibă o bază neurologică. Cei de la Neuro ar fi exclus însă această variantă.

”Mama a sunat și pe 27. O asistentă i-a spus exact așa: Este în Pampers, doamnă!. Și a auzit și pe altcineva care spunea că va scăpa, cu ajutorul lui Dumnezeu. Atunci a înțeles că este foarte grav, până atunci nu i-a spus nimeni nimic”, mai povestește sora.

O zi mai târziu, medicii au hotărât, într-un final, văzând că Andrei le moare pe secție, să îl transfere la alt spital. A fost dus întâi la Neurochirurgie, după care a fost transferat pe secția de Infecțioase.

Medicii legiști au stabilit cauza morții: ”Sepsis – infecție generalizată, probabil cu pornire de la plămâni”. Inițial, mama lui Andrei a refuzat efectuarea necropsiei, pe motive religioase. Ulterior, a căutat să își îndrepte greșeala, dar nu s-a mai putut.

Avocatul familiei, Bogdan Tudor Gheorghiță, susține că medicii aveau obligația să ceară efectuarea necropsiei, trecând peste dorința mamei.

”Este în conformitate cu legea, se consideră moarte suspectă. Doi medici au refuzat inițial cererea mamei și nu i-au dat corpul, dar apoi alt medic a semnat”, spune Gheorghiță.

Familia a cerut exhumarea cadavrului îngropat pe 4 ianuarie.

”Am făcut plângere pentru ucidere din culpă cu autor necunoscut, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași. Am cerut, în baza acestei plângeri, exhumarea și necropsia, dar procurorul de caz a respins cererea. Motivul prezentat: certificatul constatator al decesului este lămuritor”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
AstraZeneca anunţă că retrage vaccinul COVID-19 în toată lumea. Anunţul vine la câteva luni după...
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
UNGARIA nu a mai rezistat. A luat decizia la care NIMENI nu s-ar fi așteptat
Mirel Rădoi îl concurează pe Țiriac. Antrenorul are un garaj de milioane
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!