REPORTAJ | Un tramvai numit „cazan”, care merge pe linii strâmbe și cu bucle. Bucureștiul se prezintă rușinos la capitolul transport pe șine (FOTO-VIDEO)

Publicat: 13/05/2021, 09:00
Actualizat: 23/05/2021, 16:07

O simplă călătorie cu tramvaiul prin București poate să reprezinte o adevărată aventură sau chiar o experiență neplăcută pentru cei care nu sunt obișnuiți cu un astfel de mijloc de transport. Bucureștiul, capitală europeană, se prezintă foarte prost la acest capitol, unde se circulă cu tramvaie uitate de timp, ruginite, murdare și pline de praf. „Mândria orașului” este celebrul „Tatra”, de origine cehească, care de aproape jumătate de secol circulă pe liniile strâmbe și măcinate de timp.

Până în vara lui 2022, când vor veni tramvaiele noi, anunțate de primarul Nicușor Dan, bucureștenii nu vor avea de ales și se vor deplasa în continuare cu cele care sunt acum în circulație.

Am testat și noi transportul cu tramvaiul pe liniile unde circulă adevărate „cazane”, multe dintre ele murdare și prăfuite. Vin la pachet cu nepăsarea unor călători care își „uită” printre scaune pahare de cafea, gumă de mestecat sau sticle de bere cunoscute ca „grenade”.

Cea mai mare mizerie am găsit-o pe liniile 32, 47, 11, 35 dar și pe 1 (10), care străbate tot orașul. Nici linia 41 nu este foarte departe de acestă realitate, mai ales că este cea mai aglomerată, dar și cea mai eficientă, pentru că tramvaiele circulă foarte des și foarte repede.

Tramvaie de 15-20 de ani

Cele mai multe tramvaie aflate acum în circulație au în jur de 15-20 de ani, dar multe sunt degradate, cu fibra de sticlă de pe exterior spartă și deplasată, ruginite, iar în interior pătate și în unele locuri extrem de murdare, cu o „negreală” care poate ajunge pe îmbrăcămintea călătorilor și pe mâini, mai ales când este aglomerat.

Și problemele par să nu se oprească aici, pentru că nici infrastructura nu ajută. Șinele vechi, degradate, fac tramvaiele să tremure din toate încheieturile și în unele zone dau chiar impresia că deraiază sau că se rup.

Celebrul „Tatra”, de 48 de ani prin București

Bucureștiul secolului 21 are însă pe unele linii, în centrul Capitalei, chiar urmele trecutului ”glorios” din perioada comunistă. Pe linia 47, care pleacă de la Piața Unirii, sau 35, de pe ruta Basarab, merg tramvaie prin oraș de aproape jumătate de secol.

Celebrele tramvaie „Tatra”, de origine cehească, aduse în România la începutul anilor ’70 și care s-au dovedit extrem de bine făcute și sunt în circulație de aproape 50 de ani. Chiar dacă sunt atât de vechi, par mai stabile și mai puțin murdare decât cele care au jumătate din vârsta lor în trafic.

„Acesta este din 1973. Sunt cele mai bune tramvaie”, ne spune mândru un vatman de pe „Tatra”.

Marea problemă a transportului cu tramvaiul rămâne calea de rulare. Liniile sunt strâmbe și în unele locuri cu bucle destul de mari.

„Spaima” vatmanilor este pe „Vasile Milea”, la Apaca, pe linia 1-10, unde tramvaiele chiar pot sări de pe șine.

Tramvaie noi, cu restricții de viteză

Când vor veni tramvaiele noi, vor circula tot pe infrastructura veche și vor avea restricții de viteză, ”ca să nu deraieze”, a declarat, pentru Gândul, Valer Ciobănescu, șef de sindicat la Societatea de Transport București (STB).

Trebuie schimbată neapărat și calea de rulare, este strâmbă și tocită. La tramvaiele de acum, mai sunt tocite și coamele de la roți. Fără restricții mari de viteză, pot deraia oricând. Probeleme mari sunt pe zonele de conflict, unde sunt intersecții cu macaz, acolo trebuie urgentate lucrările, spune Valer Ciobănescu.

Modernizarea infrastructurii de tramvai ar costa aproximativ 200 de milioane de euro, bani care însă lipsesc în prezent, spun surse din Primăria Capitalei.

Bucureștiul are acum în circulație pe 24 de linii aproximativ 200 de tramvaie, dintr-un parc de aproape 500, potrivit informațiilor de la STB.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat zilele trecute că primul tramvai nou va ajunge în Capitală în vara lui 2022. O sută de tramvaie noi sunt așteptate de la Astra Arad.

„Este vorba despre un contract cu valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, din bani europeni. Sunt bucuros pentru că facem un pas înainte în modernizarea transportului public din București, iar segmentul de tramvaie este de departe cel mai rămas în urmă”, afirma Nicușor Dan.

Contractul prevede furnizarea primului tramvai peste 15 luni, adică în august 2022, urmând ca, de la acel moment al livrării prototipului, să fie furnizate patru tramvaie în fiecare lună, susține edilul șef al Bucureștiului. Nicușor Dan.

Foto &  Video: Alexandra Pandrea, Gândul.ro

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte